Danmark skal til VM i fodbold i Qatar! Eller skal vi?

Kritikken af VM-værten Qatar fortsætter, men politik og sport bør skilles ad, mener statsminister Mette Frederiksen.

Mens de danske landsholdsspillere kan glæde sig over et veludført stykke VM-kvalifikation, fortsætter debatten om, hvordan Danmark bedst muligt viser utilfredshed med forholdene i Qatar. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Otte kampe, otte sejre, en målscore på 27-0. Det danske fodboldlandshold er skøjtet igennem VM-kvalifikationen.

Gårsdagens 1-0-sejr over Østrig betyder, at Danmark nu med sikkerhed er kvalificeret til VM i Qatar i 2022. Ørkenstaten har dog mødt voldsom kritik, lige siden det internationale fodboldforbund, FIFA, tildelte dem værtskabet i 2010.

Kritikken er især taget til, siden det tidligere på året kom frem, hvilke forhold de mange migrantarbejdere i landet lever under, mens de bygger de spritnye fodboldstadioner.

Mindst 6.500 migrantarbejdere er døde i Qatar af alt fra selvmord og arbejdsulykker til hjertekarsygdomme, siden landet fik tildelt VM-værtskabet i 2010, skrev The Guardian i februar. Det skønnes, at omkring to millioner migranter arbejder i Qatar.

Ifølge en undersøgelse fra august fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International er antallet af døde dog langt højere, og dødsårsagen er for langt de fleste ikke undersøgt eller afklaret.

Det har fået mange både herhjemme og i udlandet til at rejse spørgsmålet, om det er en god ide at deltage til verdensmesterskaberne i fodbold.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde dog efter landskampen i går, at "udenrigspolitik og fodbold bør skilles ad".

- I aften fejrer vi fodbolden, og det kommer vi også til at gøre til VM. Det er kæmpestort, at vi er videre. Fantastisk landshold, sagde hun.

- Jeg ville ønske, at det lå et andet sted

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen overværede også landsholdet indløse VM-billetten i Parken. Hun var, ligesom mange andre, glad for sejren.

- Det her er et fantastisk landshold, og jeg er stolt over det, de har præsteret, og jeg glæder mig over, at vi skal til VM, siger hun.

Kulturministeren lægger dog ikke skjul på kritikken af Qatars værtskab.

- Jeg ville ønske, at det lå et andet sted, og jeg ville ønske, at omstændighederne var nogle andre. Det skal ikke slå skår i glæden i aften.

- Vi skal helt sikkert forholde os til omstændighederne omkring landet og for eksempel migrantarbejdere, men vi skal også have lov til at glæde os over at have et landshold, der har kvalificeret sig på flotteste vis, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Kulturministeren mener, at Danmark og DBU i forvejen er gode til at lægge pres på FIFA og Qatar.

- Der er ingen, der synes, at det er den måde, sporten skal foregå på. Det er der blevet sagt meget klart, og det er jeg sikker på, at det vil blive ved med, ligesom det også vil fra min side, siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Folketinget skal beslutte boykot

Det er DBU, der sidder med magten til at beslutte, om man skal boykotte VM. Og det ser organisationen ikke grund til at gøre, som det ser ud nu.

- Vi er sat i verden for at spille fodbold. VI tager til fodbold-VM. Vil vil gøre alt, hvad vi kan, for at vinde og fortsætte det fantastiske fodboldspil og symbiosen med fansene, siger Jakob Jensen, administrende direktør i DBU.

Hvis en boykot skal komme på tale, er det op til politikerne at tage den beslutning, mener Jakob Jensen. Men så bør man ikke nøjes med at boykotte fodbolden i Qatar. Så må det besluttes at boykotte alle forbindelser til landet.

- Hvis de når frem til, at det, der foregår dernede, er så forfærdeligt, at vi ikke kan rejse derned og spille, så må det gælde hele den danske relation med Qatar og ikke kun et fodboldforbund som spydspids i en udenrigspolitik, siger DBU-direktøren.

I videoen her kan du blive klogere på, hvorfor Qatar har fået så meget kritik. Artiklen fortsætter under videoen.

Hjørneflag på halvt

DBU har desuden samarbejdet med menneskerettighedsorganisationen Amnesty International om, hvordan man håndterer problemerne med menneskerettigheder og arbejdsforhold i Qatar.

Amnesty International anbefaler ikke en boykot, men mener derimod, at kritisk dialog er den bedste løsning.

- Vi har en kampagne, hvor vi sætter hjørneflaget på halvt for at markere, at det her sker på bekostning af tusindvis af menneskeliv. Det vil vi også sætte fokus på. Og vi vil også gerne have, at man tager den debat, siger Annette Stubkjær Rimmer, politisk rådgiver i Amnesty International Danmark.

Amnesty International mener, at debatten kan være med til, at FIFA fremover er mere varsomme med at vælge værtsnationer. De har derfor sat gang i en underskriftindsamling, som de vil sende til FIFA.

- Et af vores krav til FIFA er, at det her ikke må finde sted igen. Vi håber, at så mange som muligt vil skrive under på, at FIFA skal sørge for, at menneskerettigheder bliver skrevet grundigere ind i deres beslutningsgrundlag, når et nyt værtsland skal vælges, siger Annette Stubkjær Rimmer.

Mulig idrætsstrategi på vej

Med fodbold-VM i Qatar 2022 og vinter-OL i Beijing samme år er det mildest talt på tide, at Danmark ser i øjnene, at sport og politik kan hænge sammen.

Det mener Stanis Elsborg, der er senioranalytiker ved organisationen Play the Game, som arbejder for at fremme demokrati, åbenhed og ytringsfrihed i international idræt.

- De seneste to årtier har vi set en stigende tendens til, at autoritære kræfter med et helt andet værdisæt, end hvad kan forenes med idrætten og vores værdier, og hvad vi mener, at idrætten kan, er trængt ind i sportsverdenen på en massiv måde, siger han.

Derfor bør der ifølge Stanis Elsborg udformes en 'idrætsstrategi' i Danmark, men som også kan bringes videre i EU-regi.

- Hvis vi skal have et modspil til den tendens, så er vi nødt til i Danmark at prøve at lave en bred international idrætsstrategi, hvor alle gode kræfter både i og omkring dansk idræt prøver at sætte sig sammen og udarbejde nogle fælles sigtelinjer.

Og netop en national idrætsstrategi er på programmet her til formiddag, fordi kulturminister Ane Halsboe-Jørgesen er kaldt i samråd af SF.

SF ønsker, at kulturministeren tager stilling til, om der netop er brug for en samlet idrætsstrategi, der forholder sig til, hvordan Danmark bør agere i det komplekse, internationale sportsdiplomati.

Ane Halsboe-Jørgesen kalder debatten "uhyre vigtig".

- Det er en diskussion, vi skal blive ved med at have fokus på.

Kulturministeren mener ikke, det er hende, der skal sidde for bordenden eller føre pennen i forhold til en idrætsstrategi, men understreger, at hun vil bistå, alt det hun kan.