Danmark får kritik af FN for at svigte på handicapområdet: 'Helt, helt uacceptabelt'

FN's Handicapkomité kritiserer det danske handicapområde i en 17-sider lang rapport.

Enhedslistens handicapordfører Rosa Lund vil kalde social- og boligministeren i samråd på baggrund af rapporten. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)

Rettelse 17/9: Tidligere fremgik det, at social- og boligministeren ikke var vendt tilbage på DR's henvendelse, men det er ikke korrekt. Citater fra ministeren er tilføjet.

Stigende brug af tvang i psykiatrien.

Forskel på støtte fra kommune til kommune.

Væsentlig lavere forventet levetid.

Det er blot tre ud af mange kritikpunkter, som FN rejser af Danmark på handicapområdet.

Den 17-sider lange rapport fra FN's Handicapkomité viser, at det går den forkerte vej med rettighederne for mennesker med handicap. Det mener formand for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen.

- Det er helt, helt uacceptabelt, at det går den her vej, siger han.

- Men det overrasker mig ikke, fordi jeg kan se alle de kampe og frustrationer, der findes blandt mennesker med handicap.

Formand for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen mener, at det er et "kæmpe stort problem", at det går den forkerte vej med rettighederne for personer med handicap. (Foto: © Dennis Olsgaard/DR)

Thorkild Olesen peger blandt andet på den stigende tvang i psykiatrien, som også er en af kritikpunkterne i rapporten.

I løbet af de sidste ti år er antallet af bæltefikseringer, fastholdelse og akut beroligende medicin med tvang steget med cirka 25 procent. Det viser Sundhedsstyrelsens opgørelse "Monitorering af tvang i psykiatrien" fra sommeren 2022 til sommeren 2023.

Fordomme mod personer med handicap

En af de andre kritikpunkter i rapporten går ud på, at midler til personer med handicap bliver fordelt ulige på tværs af kommuner, og at der for eksempel er en stigning af investeringer i boligfaciliteter, hvilket ifølge rapporten krænker retten til at leve selvstændigt.

Derudover beskriver rapporten, at der er fremherskende stereotyper og fordomme over for personer med handicap i det danske samfund, som kan være med til at hindre inklusion på arbejdsmarkedet og på uddannelser.

Det er også en udfordring, som Thorkild Olesen peger på.

- Noget af det, som vi oplever til daglig, og som er noget af det værste, er, den forskelsbehandling af mennesker med handicap i sundheds-, uddannelses- og beskæftigelsessektoren, men også den behandling, vi får i kommunerne, siger han.

Ifølge ham medfører det blandt andet, at folk med et udviklingshandicap eller psykiske lidelser lever 15-20 år kortere end den gennemsnitlige dansker, og at andelen af børn og unge, der er i specialtilbud, er stigende.

- Det er jo en helt konkret forringelse af vores muligheder for at leve et liv ligesom alle andre, siger Thorkild Olesen.

Danmark fik også kritik i 2014

Det er ikke første gang, at Danmark får kritik af FN på handicapområdet.

Da Handicapkomitéen i 2014 lavede samme rapport, var en af kritikpunkterne blandt andet også psykiatrien og brugen af tvang. Rapporten kom fem år efter, at Danmark havde underskrevet FN's handicapkonvention.

Handicapordfører for Enhedslisten Rosa Lund mener, at det er ekstremt alvorligt, at det ikke er lykkedes at forbedre handicapområdet siden den sidste rapport.

- Det synes jeg faktisk er katastrofalt. Vi bryster os af, at vi skal være et velfærdssamfund, og vi bryster os af at være et samfund, hvor de stærkeste passer på de svageste - og så står vi her igen og får kritik af FN.

Handicapordfører for Enhedslisten Rosa Lund ser med stor alvor på FN's rapport. (Foto: © Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix)

Ifølge handicapordføreren siger det noget om, hvor "stedmoderligt" handicapområdet er blevet behandlet på. Derfor vil hun også kalde social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) i samråd.

- Jeg synes, at ministeren skylder at svare på, hvad regeringen har tænkt sig at gøre. Som jeg ser det, tager de det ikke rigtig alvorligt, siger Rosa Lund.

Minister: Vi kommer til at følge området tæt

Sophie Hæstorp Andersen (S) siger til DR:

- Som social- og boligminister er jeg meget klar over, at der er udfordringer på handicapområdet, hvor alt for mange oplever, at de ikke får den hjælp, de har behov for, eller at den kommer for sent, siger hun.

Hun henviser til, at regeringen og et bredt flertal af partier i maj indgik en stor rammeaftale for handicapområdet.

- Den skal vi nu til at lægge indhold i, og det har jeg tænkte mig at gøre både med partierne bag og med danske handicaporganisationer, så vi kan få kigget på den kritik, de også er kommet med, siger hun.

Hun siger også, at regeringen tæt vil følge brugen af magtanvendelse.

- Et vigtigt formål med ændringerne i reglerne omkring magtanvendelse var at mindske dokumentationskravene, så personalet ikke skulle bruge unødigt meget tid på registrering for eksempel i de tilfælde, hvor personalet spænder en borger fast i en kørestol med en stofble, siger ministeren,

- Men vi kommer til at følge den her regelforenkling meget, meget tæt sammen med de øvrige partier, fordi vi skal være helt sikre på, at de her lovændringer også fungerer efter hensigten, siger Sophie Hæstorp Andersen.