To vaccinestik i barndommen.
Det er sundhedsmyndighedernes opskrift på, hvordan vi i Danmark bedst beskytter os mod de tre smitsomme sygdomme mæslinger, fåresyge og røde hunde.
Langt de fleste børn får de to stik. Men gruppen af børn, der ikke få vaccinen, er så stor, at Danmark fortsat ikke lever op til Verdenssundhedsorganisationen WHO’s mål. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut (SSI).
Målet er, at 95 procent af alle i en årgang skal være vaccineret mod mæslinger for at udrydde sygdommen.
Hver tiende 5-årig mangler MFR1
Sundhedsmyndighederne i Danmark anbefaler, at børn får den første vaccine mod mæslinger, røde hunde og fåresyge (MFR1), når de er 15 måneder. Den næste vaccine (MFR2) skal gives, når barnet er 4 år.
Hvis forældre fulgte de anbefalinger, skulle børn født i 2014 nu have modtaget MFR1-vaccinen. Ligesom børn født i 2011 skulle havde fået MFR2.
Men de nye tal fra SSI viser, at hvert tiende barn fra 2014 fortsat mangler MFR1. Og at næsten hvert sjette barn fra 2011 mangler MFR2.
Norge og Sverige er foran
Flere børn bør vaccineres mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, mener SSI.
- Vacciner er vores bedste og mest effektive måde at beskytte vores børn mod de her meget smitsomme sygdomme, så selvfølgelig vil vi gerne have tilslutningen højere op, siger Camilla Hiul Suppli, der er læge ved SSI og forsker i, hvor mange der bliver vaccineret.
Samme holdning har Lægeforeningen:
- Jo større del af befolkningen, der er vaccineret, jo mindre er sandsynligheden for en epidemi, siger foreningens næstformand, Michael Dupont.
Vores nabolande har vist, at det kan lade sig gøre at nå WHO’s mål.
De nyeste tal fra Sverige viser, at mere end 97 procent af en årgang 2-årige har fået MFR-vaccinen mod mæslinger, røde hunde og fåresyge. I Norge ligger tallet på 95 procent.
Breve om 186.000 manglende vacciner
Siden 2014 har SSI sendt breve ud til forældre, hvis børn manglede en eller flere vacciner. Det er blevet til 211.000 breve, der handlede om 186.000 børn.
Glemsomme forældre er ifølge SSI den væsentligste grund til de 186.000 børns manglende vacciner. Og samtidig den største årsag til, at tilslutningen til MFR-vaccinerne ligger under WHO’s mål.
- Vi ved fra en undersøgelse, vi lavede for tre år siden, at en af de hyppigste årsager til, at børn ikke bliver vaccineret, er, at deres forældre glemmer det, siger Camilla Hiul Suppli.
En anden grund er, at nogle børns vacciner ikke er blevet registeret. Og en tredje grund er, at nogle forældre aktivt vælger vacciner fra.
Der findes ikke tal på, hvor stor den gruppe er. Men SSI hæfter sig ved, at kun 153 forældre siden 2014 har fravalgt de breve, der minder dem om børnevaccinerne.
- Den forsvindende lille andel af de forældre, der har bedt om at komme ud af påmindelsesordningen, indikerer i hvert fald over for os, at det ikke er det, der er det største problem, siger Camilla Hiul Suppli.
Læger kan gøre mere
De praktiserende læger kan gøre flere ting for, at flere børn bliver vaccineret, mener Lægeforeningen.
Lægerne kan hænge opslag op i venteværelserne, og så kan de blive bedre til at gøre forældrene opmærksomme på, at deres børn mangler en eller flere vacciner, siger Lægeforeningens næstformand, Michael Dupont.
Men lægerne har ifølge Michael Dupont ikke tid til at tjekke op på vacciner under hver enkelt børnekonsultation. Derfor efterlyser han en teknisk løsning:
- Et slags pop-up-vindue, der kom, når et barn manglede en vaccine. Det ville være en raffineret løsning
Minister: Forældre skal oplyses bedre
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) så også gerne, at flere børn blev vaccineret og er ikke afvisende over for Lægeforeningens forslag.
- Man kan altid kigge på, om man med it-understøttelse kan gøre endnu mere opmærksom på det, siger hun.
Der skal en lang række initiativer til for at få flere børn vaccineret, mener ministeren. Statens Serum Institut skal fortsat sende breve ud, og så skal forældre klædes bedre på af læger, sundhedsplejersker og kampagner.
- Vi skal oplyse forældrene mere – også om de risici, der er forbundet med ikke at få sit barn vaccineret, siger Ellen Trane Nørby.
Det danske børnevaccinationsprogram
De danske sundhedsmyndigheder anbefaler, at børn får følgende vacciner:
- •
3 måneder: Vaccine 1 mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio og hib-meningitis + vaccine 1 mod pneumokoksygdom.
- •
5 måneder: Vaccine 2 mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio og hib-meningitis + vaccine 2 mod pneumokoksygdom.
- •
12 måneder: Vaccine 3 mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio og hib-meningitis + vaccine 3 mod pneumokoksygdom.
- •
15 måneder: Vaccine 1 mod mæslinger, røde hunde og fåresyge (MFR1).
- •
4 år: Vaccine 2 mod mæslinger røde hunde og fåresyge (MRF2).
- •
5 år: Revaccination mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio og hib-meningitis.
- •
12 år: HPV-vaccine 1 og 2 til piger mod livmoderhalskræft.