Danmark dropper vaccinen fra Johnson & Johnson

Johnson & Johnson bliver ikke en del af det danske vaccinationsprogram.

Vaccinen fra Johnson & Johnson bliver fjernet fra vaccinationsprogrammet i Danmark. (© Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Vaccinen fra Johnson & Johnson bliver ikke del af det danske vaccinationsprogram. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det betyder, at den danske vaccinationskalender bliver forlænget for nogle grupper, og den endelige dato for, hvornår alle voksne danskere er blevet tilbudt en vaccine, kommer til at rykke sig til den 22. august i år.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) stillede ikke selv op til interview efter et møde, hvor folketingets partier blev informeret om Sundhedsstyrelsens vurdering.

Men Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, forklarer beslutningen således:

- Der er simpelthen en større risiko for at få alvorlige bivirkninger ved den her vaccine sammenlignet med det forebyggelsespotentiale, der kan være ved at anvende den.

Ved brug i USA har vaccinen i en række tilfælde givet alvorlige bivirkninger i form af blodpropper.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, siger at man er blevet enige om en ordning, hvor man kan vælge vaccinen til.

- Johnson & Johnson er jo pillet ud, men vi er enige om at lave en tilvalgsmodel.

- Det er myndighederne, der har vurderet det. Og ud fra det, de er kommet med af oplysninger, så synes jeg, det er fornuftigt.

De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, mener ikke, at det er en overreaktion at fjerne Johnson & Johnson fra vaccinationsprogrammet, da det handler om, at danskerne skal have tillid til vaccinerne i Danmark. Men han peger på, at epidemikontrollen har betydning for beslutningen.

- Hvis pandemien ikke var under kontrol, så havde man givetvis truffet en anden beslutning, siger han.

Liselott Blixt (DF) støtter op om Sundhedsstyrelsens vurdering, men mener ikke, at beslutningen om at droppe Johnson & Johnson skal have betydning for genåbningen af landet. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Tilvalgsordning for droppede vacciner

Folketingets partier er nu i gang med at arbejde på en tilvalgsordning, hvor man frivilligt kan vælge, om man vil vaccineres med de droppede vacciner.

Tidligere i dag kom Sundhedsstyrelsen nemlig med et citat til folketingets sundhedsordførere, der gav grønt lys til en ordning, hvor borgerne skal kunne lade sig vaccinere frivilligt med de droppede vacciner, der nu tæller både Johnson & Johnson og AstraZeneca.

Radikale Venstres sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, synes det er ærgerligt, at endnu en vaccine bliver fjernet, men bakker op om Sundhedsstyrelsens vurdering. Han er også positiv overfor fritvalgsordningen.

- Så længe vi kan finde en god model og en model, hvor der er klarhed omkring information, og hvor der er sikkerhed for det lægefaglige, så synes vi også, det er en fin ide at gå den vej.

Stinus Lindgreen (RV) er enig med andre partier om at lave et fritvalgsordning, hvor man skal kunne få de vacciner, der ikke er taget ud af vaccinationsprogrammet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

AstraZeneca-vaccinen blev tidligere på året sat på pause efter en række tilfælde af alvorlige bivirkninger såsom blodpropper, blødninger og et nedsat antal blodplader. I april i år blev det derefter besluttet, at AstraZeneca skulle tages ud af vaccinationsprogrammet på grund af risikoen.

Ifølge Per Larsen vil en tilvalgsordning være klar i løbet af maj.

- Jeg går ud fra, at alle aldersgrupper vil kunne tilvælge det her, siger han.

Ingen effekt på genåbning

Men selvom Johnson & Johnson-vaccinen pilles ud af vaccineationsprogrammet mener hverken Dansk Folkeparti eller Konservative, at det bør få betydning for genåbningen af landet.

- Det gør det netop ikke, fordi vi har så godt styr på pandemien. Det underbygger, at der også er plads til at åbne mere, siger Per Larsen.

Per Larsen (C) mener, at man muligvis var nået til en anden beslutning hvad angår Johnson & Johnson-vaccinen, hvis pandemien ikke var under kontrol. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Den samme tilgang har de i Dansk Folkeparti.

- Tallene flyver ikke i vejret, og vi har rigtig gode redskaber, så vi skal fortsat følge den plan, vi har lagt for genåbningen, siger Liselott Blixt.

Heller ikke Radikale mener, at beslutningen om at fjerne Johnson & Johnson skal have konsekvenser for genåbningen, der skal diskuteres mellem folketingets partier senere i dag.

- Vi vil stadig kæmpe for at få skoleelever tilbage, få åbnet mere op for uddannelser. Så denne her beslutning med Johnson & Johnson kommer ikke til at have betydning nu og her, siger Stinus Lindgreen, partiets sundhedsordfører.