Danish Crown får ulovlig rabat på spildevand

Spildevand fra Danish Crown i Herning koster millioner af kroner at rense, og kommunens borgere betaler en stor del af regningen.

Herning Kommune vil nu undersøge, hvad spildevand fra Danish Crown-slagteriet betyder for kommunens rensningsanlæg. (© DR)

Slagterierne lukker store mængder organisk affald, for eksempel fedt, blod og kødrester ud i kloakken, og det koster millioner af kroner at rense.

På Danish Crown i Herning bliver der slagtet 30.000 svin om ugen, og spildevandet, der på grund af blod fra slagteriet har en rødlig farve ender på Herning Rensningsanlæg.

Ifølge loven skal forureneren betale rensning, men meget tyder på, at en stor del af regningen bliver sendt videre til borgerne i Herning.

I klar strid med lovenDet koster kommunen 20 millioner kroner om året at drive rensningsanlægget, og Danish Crown betaler seks millioner. Det er lidt under en tredjedel af de samlede omkostninger, selv om slagteriet belaster anlægget med næsten to tredjedele - eller 60 procent

Dermed får Danish Crown en ulovlig rabat, mener professor i miljøret, Peter Pagh.

- Det er efter min opfattelse i helt klar strid med forureneren betaler princippet, som siger, at hver virksomhed skal betale for de omkostninger, de påfører et spildevandsanlæg, siger han.

I november afslørede DR-magasinet 21 Søndag, at Scan-Hide, der er Danish Crowns garveri i Svendborg, kun betaler tre ud af de ti millioner, garveriet forurener for.

Men i Herning er regnestykket ikke så enkelt, forklarer Carsten Nygaard, afdelingsleder for Herning Vand.

Rensningsanlægget er nemlig biologisk, og for at det skal kunne fungere skal det tilføres en vis mængde kulstof, og det findes netop i spildevandet fra Danish Crown, siger han.

Men ifølge Peter Pagh skal man kunne dokumentere, om kulstoffet er en fordel for rensningsanlægget, og i givet fald for stor fordelen er.

Det er der ikke regnet påOg det er ikke noget man i Herning Kommune har regnet detaljeret på, siger Carsten Nygaard, afdelingsleder i Kloakforsyningen.

Det har man derimod gjort i Esbjerg, hvor Danish Crown betaler et tillæg oven i den normale spildevandspris - et såkaldt særbidrag.

- Virksomheden betaler, fordi deres spildevand koster noget mere at rense end normalt spildevand, siger Torben Kjær Andersen, chef for Industrimiljø i Esbjerg kommune.

Han siger, at kulstof i spildevandet fra slagteriet spiller en minimal rolle.

- Vi kan stadig se på bundlinjen, at det er dyrere at rense industrispildevandet, end det er at rense normalt spildevand.

Send os en mail, hvis du har mistanke om, at en fabrik eller nabo forurener mere, end de betaler for?

Form: Forurening