Den syriske krig rykkede ind i retslokale 10 i Retten i Odense torsdag, hvor flere ekspertvidner fra Forsvaret blev afhørt i sagen mod Dan-Bunkering, Bunker Holding og topdirektør Keld Demant for at bryde EU's sanktioner.
Ifølge tiltalen leverede Dan-Bunkering ulovligt 172.000 ton jetbrændstof, som blev brugt af russiske fly til bombetogter i Syrien fra 2015 til 2017.
Men også Danmark bombede i Syrien. Det fremførte Dan-Bunkerings forsvarer i afhøringen af en af eksperterne.
En tidligere vicedirektør i Bunker Holding vidnede også torsdag, men han huskede meget lidt.
Herunder kan du læse tre vigtige ting, der kom frem på retssagens dag 10.
- Danmark bombede også i Syrien
Russiske kampfly havde travlt i Syrien i den periode, hvor Dan-Bunkering er tiltalt for at have leveret jetbrændstof til brug for det russiske militær i Syrien.
Det fremgik af vidneforklaringer fra to officerer, der mødte frem i uniform torsdag i Retten i Odense.
- Flyene fløj flere sorties (missioner, red.) om dagen, hvilket ikke er så sædvanligt, forklarede major Karsten Marrup. Han er chef for Center for Luftoperationer på Forsvarsakademiet.
Rusland satte kampfly ind i den syriske krig omkring 1. oktober 2015. I de følgende 16 måneder, hvor de ifølge Karsten Marrup havde mest travlt, fløj de omkring 20.000 missioner.
- Det har den russiske forsvarschef oplyst, og det er et tal, de fleste mener er meget fornuftigt, sagde Karsten Marrup.
En anden ekspert, major Mikkel Storm Jensen, forklarede at russiske luftangreb i efteråret 2016 spillede en afgørende rolle for at de syriske oprøreres hovedby, Aleppo, faldt. Og for at Syriens præsident Bashar al-Assad i dag stadig sidder ved magten.
Mikkel Storm Jensen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, forklarede også, at de russiske kampfly overvejende har brugt gammeldags og meget upræcise bomber i Syrien. Og at det især er de demokratiske oprørsgrupper, russerne har angrebet.
- Den russiske fremstilling er, at det er den islamiske gruppe IS, de nedkæmper. Men tyngden i Ruslands angreb er overvejende mod andre modstandere af præsident Assad, sagde Mikkel Storm Jensen fra vidneskranken.
Men, også Danmark har bombet i Syrien. Det ville Dan-Bunkerings forsvarer, Jacob Skude Rasmussen, gerne have et tredje vidne fra militæret til at bekræfte. Jacob Skude Rasmussen projicerede en hjemmeside fra den internationale Operation Inherent Resolve op på retssalens store skærme.
Danmark har to gange, senest i 2016, deltaget i operationen med F-16-fly, der har bombet IS-styrker i Syrien og Irak. Og det danske flag indgår som et af mange flag på operationens hjemmeside.
Så kan vi være enige om, at Danmark har bombet i Syrien? spurgte Jacob Skude Rasmussen.
- Ja, lød svaret fra vidnet, Henrik Victor Nørgaard, der er chefrådgiver i Forsvaret for indkøb af brændstof.
Hvem skaffede jetbrændstoffet til missionen? ville forsvareren vide.
- Det gjorde amerikanerne, lød svaret.
Men var der europæiske leverandører?
- Det ved jeg ikke, svarede Henrik Victor Nørgaard.
Hvordan forsvarerne vil bruge oplysningerne om de danske bombetogter i Syrien, blev ikke nærmere forklaret i retten torsdag.
Ordknap direktør huskede meget lidt om jetbrændstof
Også en tidligere vicedirektør i Bunker Holding, Søren Høll, indtog vidneskranken torsdag.
Han indgik i flere interne mailkorrespondancer om jetbrændstof i den periode, hvor Dan-Bunkering ifølge tiltalen leverede jetbrændstof til brug i Syrien.
- Vi får flere forespørgsler og ordrer på jetbrændstof. Vær opmærksom på, at vores forsikring ikke dækker, skrev Søren Høll for eksempel til en gruppe kontorchefer i koncernen i november 2015. Det var kort efter at Dan-Bunkering ifølge tiltalen var begyndt at levere jetbrændstof til en russisk kunde, som købte ind på vegne af Ruslands militær.
Hvorfor skrev du om det lige på det tidspunkt? ville anklager Anders Rechendorf vide.
- Det husker jeg ikke, lød det fra Søren Høll.
I mailen skrev Søren Høll, at der var forhandlinger i gang med koncernens forsikringsselskab om at dække handler med jetbrændstof. Men Søren Høll kunne i retten torsdag ikke huske, hvad der var kommet ud af dét.
Gjorde du dig overvejelser om, hvilke kunder der ønskede jetbrændstof?
- Det erindrer jeg ikke, lød svaret igen.
Et år senere var Søren Høll involveret i en anden mailkorrespondance om jetbrændstof.
Bunker Holdings kreditchef skrev til en række kreditmedarbejdere, at koncernen så flere og flere "eksotiske " forretningsideer, og at den slags fremover skulle forbi topdirektøren Keld Demant eller koncernens økonomichef.
Og vicedirektør Søren Høll spurgte i en mail tilbage:
- Hvad med jetbrændstof og gasolie? Det hører vel under det, der skal forbi KRD eller JKH (Keld Demant eller økonomichefen, red.)
Svaret fra kreditchefen var, at det gjorde det.
Mailvekslingen var fra februar 2017. På det tidspunkt var Dan-Bunkering stadig i gang med leverancer af jetbrændstof til den russiske kunde. Og Søren Høll skrev, at han ville sende beskeden videre til dem, der stod for handlerne på Dan-Bunkerings kontor i Rusland.
Men i retten torsdag huskede Søren Høll ikke mailvekslingen, sagde han til forsvareren.
- Du viser den til mig, og jeg kan jo se, at jeg har skrevet det. Men jeg kan ikke huske det, lød svaret fra den meget ordknappe tidligere vicedirektør i Bunker Holding.
Han huskede heller ikke, hvad der videre var sket med den sag.
Centrale russiske vidner møder næppe frem
Når retten mødes igen tirsdag i næste uge, er det planen, at to russiske ansatte i Dan-Bunkering skal møde frem og vidne.
Det to russere driver Dan-Bunkerings kontor i Rusland, og det er dem, der har stået for at indgå handlerne med jetbrændstof til det russiske militær.
Bagmandspolitiet har via en advokat skrevet til de to mænd, der er far og søn, og bedt dem vidne i Retten i Odense. Det har siden retssagens start været uvist, om de to overhovedet har modtaget brevet, men via en advokat har de i denne uge meldt tilbage.
Advokaten melder ikke direkte afbud for de to mænd, men forklarer i sit brev om de problemer, det vil kunne give dem at afgive forklaring i den danske sag.
Retsformand Jens Lind sagde dog ved afslutningen på torsdagens retsmøde, at han ikke afbestiller den russiske tolk til på tirsdag.
- Det vil være ærgerligt, hvis de to russiske vidner kommer, og der ikke er nogen til at tolke, lød det fra retsformanden.