Dagpengereform: Jobrotation er en fuser

Kun en brøkdel af de danskere, der har mistet retten til dagpenge, har fået gavn af en ordning, der lader ledige vikariere under efteruddannelse.

- Det virker simpelthen ikke, siger Verner Sand Kirk fra A-kassernes Samvirke. (Foto: © Mads Rafte Hein, DR)

Det har ellers været en mærkesag for regeringen. Jobrotation. En ordning, der gør det muligt at få ledige til at vikariere for fastansatte medarbejdere, der skal videreuddannes eller efteruddannes.

Men ifølge detaljerede tal om fordelingen af de 41.000 danskere, der siden januar 2013 har mistet retten til dagpenge, er der ved status i maj 2014 kun 104 personer, som er i jobrotation.

- Det er jo mildt sagt, at det næsten er ingen af de her ledige, der har fået mulighed for at gøre brug af ordningen, siger Verner Sand Kirk, direktør for A-kassernes Samvirke, der er en brancheorganisation for a-kasser.

Korttidsledige kommer før langtidsledige

Han peger på, at virksomhederne vælger langtidsledige fra, når de skal finde vikarer for deres faste medarbejdere, der skal på kursus.

- Virksomheder har mulighed for at få ekstra stor støtte, når de tager en ledig ind. Men sagen er jo, at de vil have så korttidsledige som overhovedet muligt, siger Verner Sand Kirk.

I LO mener man, at det er dybt problematisk, at så få er kommet i jobrotation:

- Jobrotation er noget af det, man ved virker. Du kan få opkvalificeret de ansatte, samtidig med at du kan få andre ind på arbejdspladserne og eventuelt få fodfæste et andet sted. Vi ved jo godt, at det er lettere at få job, når du kan sige, at du er i job, siger næstformand i LO Lizette Risgaard.

- Det er helt katastrofalt, at jobrotationsordningen ikke bliver brugt, fortsætter hun.

Regeringens prioritet

For den siddende regering har ordningen med jobrotation haft en høj prioritet.

Der blev blandt andet afsat midler på finansloven for 2012 til at øge jobrotation.

På finansloven for 2013 øremærkede regeringen ifølge Ugebrevet A4 10 millioner kroner ekstra til en speciel pulje, hvor arbejdsløse vikarierer for ansatte med en kort eller mellemlang videregående uddannelse - typisk pædagoger, sygeplejersker og lærere.

A-kassernes Samvirke: Det virker ikke

I 2013 forventede Arbejdsmarkedsstyrelsen, at der i alt ville være 7.000 personer, som overtog fastansattes arbejde gennem jobrotationsordningen.

Kun 104 af de 41.000 danskere, der siden januar 2013 har mistet retten til dagpenge, var ved status i maj 2014 i jobrotation. Flest kom fra 3F's a-kasse, hvor 25 personer gjorde brug af jobrotation.

For Verner Sand Kirk fra A-kassernes Samvirke er der ingen tvivl om, at det tal er alt for lavt.

- Det virker simpelthen ikke. Da man lavede de forskellige akutpakker var det en stor ambition, at de skulle i jobrotation. Desværre har det vist sig, at der er ikke ret mange virksomheder, som tager akutledige i jobrotation, siger han.