Coronamedicin Remdesivir under mistanke for at give nyreskader

Midlet er blevet brugt til at behandle næsten 200 danske patienter.

EU's bivirkningskomité har opdaget, at nogle coronapatienter, der har fået Remdesivir, har fået nyreskader. (Foto: © AMR ABDALLAH DALSH, Scanpix)

Det lovende lægemiddel mod corona Remdesivir mistænkes for at give patienter nyreskader.

I en rutineovervågning har EU's bivirkningskomité opdaget, at nogle coronapatienter, der har fået medicinen, har fået skader på nyrene.

Derfor har Det Europæiske Lægemiddelagenturs Bivirkningskomité sat gang i en undersøgelse af, om medicinen kan kobles med akutte nyreskader.

Man ved endnu ikke, om der er en sammenhæng mellem medicinen og coronapatienternes nyreskader. Det skriver EU's lægemiddelagentur, der oplyser, at nyreskaderne også kan skyldes for eksempel diabetes eller coronavirusset i sig selv.

Det er den samme erfaring, der er blevet gjort på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre hospital, hvor professor Thomas Benfields har arbejdet med behandling af coronapatienter det seneste halve år.

- Vi har set, at det giver problemer med nyrerne ved behandlingen. Men det er svært at skelne, om det er på grund af behandlingen eller på grund af sygdommen. Men der er et faresignal, som er ved at blive undersøgt, siger han.

Thomas Benfield fortæller, at selvom der ikke er fundet særlig mange bivirkninger ved Remdesivir, så er nyreskader en af de mere alvorlige. Det kan nemlig føre til nyresvigt, hvor man skal have dialyse-behandling.

Tilgengæld hjælper Remdesivir indlagte patienter hurtigere gennem infektionen med covid-19.

- Det forkorter generelt indlæggelsestiden fra 15 til 11 dage, og så reducerer det dødeligheden for dem, der har et behov for ekstra ilt, siger Thomas Benfield.

Han tror, at medicinen kan være en af forklaringerne på, at der er så relativt få indlagt på de danske intensivafdelinger.

Remdesivir bliver brugt på alle danske coronaafdelinger, og indtil videre har lige under 200 danskere fået det som behandling mod coronavirusset.

Remdesivir til Donald Trump

Den amerikanske præsident Donald Trump er en af de over 34 millioner mennesker, der har fået konstateret covid-19. Han er blevet indlagt på et militærhospital, og hans læge i Det Hvide Hus oplyser, at han bliver behandlet med coronamidlet Remdesivir.

Seneste meldingen fra Det Hvide Hus lyder på, at Donald Trump ikke får ekstra ilt. Men det er ret usædvanligt at få Remdesivir, når man ikke engang har brug for ekstra ilt, forklarer Thomas Benfield.

På grund af bivirkningerne plejer man nemlig ikke at give medicinen til de patienter, der nok var blevet raske uden medicinen.

Men nu er Donald Trump jo ikke hvem som helst, siger Thomas Benfield.

- Det kan være, at man i den situation tænker, at man hellere vil give ham en behandling for meget end en for lidt. Og hellere for tidligt end for sent.

Hvordan virker Remdesivir?

  • Remdesivir er en væske, der gives intravenøst - altså direkte i blodet.

  • Medicinen er antiviral, hvilket vil sige, at den angriber virus i kroppen. Det går efter virussets proteiner og forhindrer dem i at kopiere deres genetiske materiale, så virus ikke formerer sig.

  • Remdesivir virker bedst fra det tidspunkt, hvor en Covid-19-patient er iltkrævende. Når først en patient har brug for respirator, har virus formeret og spredt sig for meget.

  • Medicinen er betinget godkendt til behandling af Covid-19-patienter i EU af Det europæiske lægemiddelagentur EMA.

Kilder: dr.dk, Sundhedsstyrelsen.