Hvis jeg kommer i karantæne, kan jeg så få lov til at se min far?
Bliver min konfirmation aflyst?
Og hvad sker der med mine forældre, hvis de får corona-virus?
Hos Børnetelefonen oplever man i disse dage en voldsom stigning i opkald fra bekymrede børn, der lige nu er hjemsendt fra skole for at standse spredningen af smitte, fortæller faglig konsulent Charlotte Smerup fra Børnetelefonen.
- De spørger: Kan vi blive syge, eller kan vi dø af det her? Det har været et meget stort spørgsmål. De er også bekymrede for deres nærmeste. Kan min oldemor få det og dø? Eller kan mine forældre, som måske har et svagt immunforsvar, også blive ramt af det? Sådan noget fylder meget, siger hun.
Børnetelefonen har de sidste dage, siden statsministere Mette Frederiksen ved et pressemøde onsdag aften fortalte, at skolerne skulle ned, fået ti gange så mange henvendelser.
Lyt til deres bekymringer
Hun råder forældre til i første omgang at lytte til børnenes bekymringer. For voksne er det måske ikke indlysende, hvad det er for nogle informationer, børnene bider mærke i og bekymrer sig om.
- Vi skal tage udgangspunkt i det, de er bekymrede om. Der er nogle, der er bekymrede for, hvis jeg nu skal i karantæne, kan jeg så få lov til at have samvær med min far? Skal jeg stikkes med en sprøjte, hvis jeg bliver smittet, eller bliver min konfirmation aflyst? Det kan være alle mulige ting, siger hun.
Ny telefonlinje
I dag åbner endnu en telefonlinje, hvor bekymrede børn kan få hjælp. Hos Det Nationale Sorgcenters afdeling for børn, unge og sorg vil psykologer syv dage om ugen i den næste tid stå til rådighed fra klokken 9 til 16.
- Rigtig mange børn og unge er bange nu og har brug for at snakke med nogen. Og vi ved også, at rigtig mange forældre er i tvivl om, hvordan de taler med deres børn om coronavirusset, fortæller direktør hos Det Nationale Sorgcenter Preben Engelbrekt.
Hotlinen fortsætter, så længe der er behov for den. Indtil videre er skoleelever hjemsendt i to uger, men myndighederne kan ikke afvise, at perioden forlænges.
Når skolen er lukket, bliver vennegrupper adskilt, og familiemedlemmer kan yderligere rammes af karantæne.
Her kan den ellers så kritiserede skærmtid være en god hjælp, lyder rådet fra Charlotte Smerup fra Børnetelefonen.
- Man kan bruge det digitale rum, der ellers er så udskældt, til at se hinanden via Facetime og holde kontakten. Det digitale rum kan blive en livlinje for mange i den her situation. Både nu, hvor de ikke kan være sammen med deres venner, men også hvis de for eksempel ikke må besøge deres bedsteforældre, siger hun.
Hun råder også børnene til at holde den digitale kontakt med vennerne.
- Ring til hinanden! Hør om jeres venner er okay. Og så spørg jeres forældre, hvis der er nogle spørgsmål, der dukker op, eller I ser en overskrift, der gør jer bekymrede, lyder rådet.