Spørgsmålet, om hvor meget Danmark skal hæve sit bidrag til Nato, bliver en væsentlig del af de kommende forhandlinger om et nyt forsvarsforlig.
Sådan lyder det fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), der lige nu deltager i den årlige sikkerhedskonference i München, hvor USA's vicepræsident, Mike Pence, tidligere i dag slog fast, at de europæiske Nato-lande skal spytte mere i kassen.
- Det er klart, at vi skal betale mere til det fælles forsvar. Det skal de andre Nato-lande, og det skal Danmark også. Når vi skal forhandle det nye forsvarsforlig, skal vi sikre, at vi gradvist kommer til at yde mere til forsvaret, og at vi arbejder os op mod den målsætning (om at hvert land skal betale to procent af BNP, red.), som Nato-landene vedtog i fællesskab i Wales i 2014, siger han til DR Nyheder.
USA bidrager i øjeblikket med 3,61 procent af deres bruttonationalprodukt (BNP) til Nato, mens en stor del af de europæiske medlemslande giver under to procent. For Danmarks vedkommende lå det sidste år på 1,17 procent.
Vil ikke sætte beløb på
USA har længe krævet, at de europæiske lande ydede mere, og Mike Pence gentog i München pointen om, at der er grænser for, hvor meget de kan kræve af de amerikanske skatteydere. Og det krav kan europæerne ikke sidde overhørigt, siger forsvarsministeren.
- Vi skal alle sammen have det helt klart for os, at vi ikke selv i Europa kan løfte forsvaret af vores eget territorium, og derfor skal amerikanerne være med, og når amerikanerne nu lægger et tryk på os, at vi skal betale mere, så er det kendsgerninger, siger han.
Claus Hjort Frederiksen vil dog ikke komme nærmere ind på, hvor meget han vil kræve, at budgetterne bliver hævet, når partierne til efteråret skal forhandle nyt forsvarsforlig.
- Jeg vil nødig sætte et beløb på, for det afgørende er nu, at vi hører fra Nato, hvad Nato ønsker, at Danmark skal bidrage med. Det er forkert at starte med at sætte penge på. Nu må vi se, hvad der er påkrævet, og hvad vores økonomiske muligheder er, siger han.