Den tidligere forsvarsminister og Venstre-veteran Claus Hjort Frederiksen stiller sig nu op i rækken af markante skikkelser, som mener, at sagen om den terrordømte Ahmed Samsam skal undersøges i en kommission.
Det bekræfter han over for DR og Politiken.
- Jeg mener, der er tale om en alvorlig sag, og at spørgsmålene i den gør, at der bør laves en særskilt undersøgelse, siger han til DR.
- Vi mangler at få svar på, om der er tale om et justitsmord eller ej.
Dermed går han imod sit parti gennem mange år, Venstres, linje i Folketinget.
- Jeg mener, det er mærkeligt, at der her efter valget ikke længere er samme vilje til at undersøge sagen som i valgkampen.
Claus Hjort Frederiksen var forsvarsminister på det tidspunkt, hvor Ahmed Samsam blev anholdt i Spanien, og også da han et år senere i 2018 fik en dom på otte års fængsel for at tilslutte sig Islamisk Stat i Syrien.
Samsam hævder selv, at han på flere af rejserne arbejdede som agent for efterretningstjenesterne.
Ifølge DR's oplysninger var han betalt af først Politiets Efterretningstjeneste (PET) og siden Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) på flere af turene til Syrien.
Dermed var Claus Hjort Frederiksen også øverste chef for én af de efterretningstjenester, som Ahmed Samsam arbejdede for.
Claus Hjort Frederiksen har tidligere fortalt, at han trods sin position ikke har haft en fornemmelse af, om Samsam var ansat eller ej. Han har dog til B.T. sagt, at han fornemmede et “abekastningsspil” mellem PET og FE.
Den tidligere Venstre-minister er ikke længere medlem af Folketinget, men han er dog stadig medlem af Venstres forretningsudvalg.
Få sagen undersøgt
Hjort Frederiksens udmelding kommer oven på en uge, hvor flere tidligere centrale skikkelser i systemet har givet deres mening til kende om sagen.
Heriblandt de to tidligere topemhedsfolk, Michael Lunn, der var departementschef i Justitsministeriet, og tidligere departementschef i Statsministeriet Karsten Dybvad.
I Berlingske gik de begge ud i et dobbeltinterview og opfordrede på det kraftigste til en "gennemgribende undersøgelse af sagen".
- Der tegner sig et billede af en usædvanlig tilsidesættelse af almindelig retssikkerhed i Danmark; tilmed et justitsmord, hvilket er meget usædvanligt i Danmark. Vi håber ikke, det er tilfældet her, men det ser sådan ud, konstaterede Michael Lunn i interviewet.
Interviewet fik to forhenværende efterretningschefer, tidligere PET-chef Jakob Scharf og oberst Steffen Wied, som frem til 2013 var operativ chef i FE, til også at gå ud og bakke op om en undersøgelse.
- Det er muligt, at alt i den konkrete sag er gået rigtigt til. Det er også muligt, at de, der har indsigt i sagen, føler sig overbevist om, at det er tilfældet, sagde Jakob Scharf til Berlingske.
- Men det er ikke det billede, der tegner sig i offentligheden, og usikkerheden i offentligheden er i sig selv skadelig for efterretningstjenesterne og måske endda ødelæggende for deres muligheder for fremadrettet at rekruttere og føre de menneskelige kilder, man har brug for.
Flere partier i Folketinget har også igen lagt et pres på regeringen for at få lavet en undersøgelse af Ahmed Samsam-sagen. Heriblandt Konservative, Danmarksdemokraterne og Enhedslisten.
Claus Hjort Frederiksen er lige nu mistænkt i en meget omtalt sag, der også vedrører Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).
Sigtelsen mod ham er hemmeligholdt, men ifølge DR’s oplysninger omhandler den, at Hjort Frederiksen skal have talt over sig i flere interview og dermed røbet statshemmeligheder om FE’s samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA.
Justitsminister afviser undersøgelse
Og selvom både Socialdemokratiet og Venstre under valgkampen i efteråret ville have sagen undersøgt, så blev det aldrig en del af regeringsgrundlaget.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) afviste også tidligere i denne uge, at sagen skal undersøges.
- Det gælder generelt for efterretningstjenesternes virke, at der er ting, som er nødt til at forblive udenfor offentlighedens indsigt. Der er forhold og rum, som efterretningstjenesterne arbejder i, som man har behov for er lukkede rum, siger han.
Men det kan man vel netop i en kommissionsundersøgelse – lave et fortroligt, lukket rum, hvor man kan undersøge sagen?
- Ja, men det kan ikke generelt være sådan, at hver gang der bliver fremsat påstande eller spekulationer i den offentlige debat, så skal der nedsættes undersøgelseskommissioner eller alt muligt andet.
I morgen vil flere oppositionspartier foreslå - og stemme igennem i Granskningsudvalget - at der skal igangsættes en såkaldt forundersøgelse af fængslede Ahmed Samsam.
En forundersøgelse er et særlige kontrolværktøj, som blev oprettet i kølvandet på minksagen. Det kræver et mindretal på 60 mandater at igangsætte en forundersøgelse.
De ni partier i oppositionen har til sammen 85 mandater.
Det er første gang, at værktøjet med en forundersøgelse bliver taget i brug i Folketinget.
Mødet i Granskningsudvalget er fredag klokken 13.