Claus Buhr: Derfor gik Jakob Scharf

Hvis ikke Scharf havde trukket sig, havde presset på ham og justitsministeren været ekstremt, vurderer retskorrespondent

Jakob Scharf trækker sig fra PET efter hård kritik. Total mangel på samarbejde mellem ledelse og ansatte i efterretningstjenesten er hovedårsagen (Foto: © DR, DR)

Dyre tjenesterejser, 600 politifolk, der har trukket sig fra samarbejdsudvalget, og en sag om at man forsøgte at forhindre Dansk Folkepartis daværende formand, Pia Kjærsgaard, i at besøge fristaden Christiania sammen med resten af Folketingets retsudvalg i sommeren 2012. Årsag: Det ville blive meget dyrt at stille med det fornødne antal livvagter.

Det er de dårlige sager, som har klæbet til PET i de sidste måneder. Og i dag landede konsekvensen: Øverste chef i PET, Jakob Scharf, trækker sig fra årsskiftet fra sin stilling.

Især har sagen om Pia Kjærsgaards tur på Christiania fyldt meget, og i en redegørelse, som også blev offentliggjort tirsdag, erkender Jakob Scharf blankt, at man i efterretningstjenesten havde planer om at kigge i hendes kalender, for at besøget på Christiania kunne lægges en dag, hvor hun var forhindret. Men det er ikke den sag, der har fået Jakob Scharf til at trække sig. Det vurderer DR Nyheders retskorrespondent, Claus Buhr.

Samarbejde brudt sammen

- Hovedårsagen til, at han trækker sig, er fordi samarbejdet mellem ledelsen og de ansatte i PET er brudt fuldstændigt sammen - og det et sikkerhedsmæssigt problem, siger Claus Buhr.

For PET's opgave er, at vurdere og sikre danskernes sikkerhed nærmest time for time. Og når der udbryder kaos i enhver i organisationen, falder produktiviteten. Og det er farligt for vores sikkerhed, når det sker i efterretningstjenesten.

- Og dertil kommer, at ledelsen i denne situation ikke har kunnet været sikker på, at medarbejderne var loyale. Og det er både uhørt og ekstremt farligt i efterretningstjenesten, siger Claus Buhr.

Tillidsfolk klagede over Scharf

I sidste måned klagede fem tillidsfolk i PET til Rigspolitichefen over deres chef. Henvendelsen drejede sig om, at PET-chefen skulle have beordret ansatte til at kigge i Pia Kjærsgaards kalender i forsøget på at forhindre hende i at besøge Christiania - og herfra rullede sagen.

Og det er netop i sådan en kaos-fase, at man historisk ved, at andre landes spion-tjenester og fjendtlige organisationer vil forsøge at få fodfæste ind i en efterretningstjeneste.

Det er den ene del - den anden er, at listen over dårlige sager er blevet længere og længere. Og her kommer Pia Kjærsgaard-sagen ind. Det har fået den politiske tillid til Jakob Scharf til at smuldre. Selv om der ikke er peget på noget juridisk, som Scharf har gjort forkert, så kan chefen for en efterretningstjeneste i demokratisk land ikke sidde, når politikerne har mistillid til ham. Scharf sad indtil i dag på politikernes nåde, og som en dreven embedsmand har han udmærket været klar over det, forklarer Claus Buhr.

Hjulpet på vej

Jakob Scharf selv har flere gange gentaget, at han selv har valgt at gå af. Er der nogen, der har bedt ham om det?

- Jeg tror, han er blevet hjulpet på vej til at tage denne her beslutning. Men ifølge mine oplysninger arbejder HR-afdelingen i Justitsministeriet i øjeblikket på at finde et nyt job til ham, siger Claus Buhr.

Chefskifte var besluttet

Er det ikke påfaldende, at redegørelsen og opsigelsen lander samme dag?

- Det er påfaldende. Men hvis ikke han havde trukket sig efter denne redegørelse, så havde presset været ekstremt på ham og justitsministeren. Det pres har man i Justitsministeriet vurderet ikke gav mening at påtage sig, da man allerede inden redegørelsen udkom i dag, havde taget stilling til, at PET stod overfor et chefskifte, siger Claus Buhr.

Er Scharf påvirket af sagerne?

- Som person er han hårdhudet, men han har været påvirket af det pres, han har været under.