Christians mor er parat til at miste ham til Mars

I 2026 forlader Pia Ohlendorffs søn måske jordens overflade for aldrig at vende tilbage igen.

Rejsen til Mars er noget, der har været i Christians tanker i mange år.

For de fleste forældre er det en ubærlig tanke, hvis deres børn skulle forsvinde før dem selv.

For Pia Ohlendorff bliver dette måske en realitet. Hendes søn Christian aspirerer nemlig til en envejstur til Mars.

Det er nu godt en måned siden, at Pia Ohlendorff erfarede, at hendes 34-årige søn er blandt de sidste 100 på verdensplan, der måske får muligheden for at få en billet til Mars i 2026.

Børn skal jo ud og klare sig selv

Men selv om der er tale om en enkeltbillet, er Pia Ohlendorff ikke ked af det. Hun har altid selv drømt om at komme ud i rummet, og hvis hendes søn tager af sted, virker det som om, at lidt af hende selv får lov til at komme med.

- Når man har børn, så er de en meget stor del af en selv. Hvis Christian kommer af sted, så vil jeg føle det som om, en del af mig tog med, fortæller hun, da P1 Feature møder hende og hendes søn i hendes hjem på Stevns.

- Som mor skal man på et tidspunkt sige farvel til sine børn. De skal ud og klare sig selv. Det her er bare i lidt højere potens. Derfor tror jeg aldrig, at jeg bliver sådan rigtigt ked af det, siger hun.

Mars er ingen badeferie

Det er to år siden, at Christian Ohlendorff Knudsen besluttede, at han ville ansøge om at komme med til Mars i 2026.

På det tidspunkt tog han samtidig en beslutning om, at han ikke ville stifte familie på Jorden.

Mange vil måske stille sig selv spørgsmålet: Hvorfor vil en ung mand forlade alle sine venner og sin familie på jorden til fordel for et liv på Mars? Et liv der bestemt ikke bliver nogen badeferie:

Temperaturen på Mars overflade svinger mellem -150 og +20 grader, med et gennemsnit på omkring -60 grader. Hverdagen byder på evige sandstorme og kosmisk stråling, der gør det umuligt at opholde sig udendørs uden en marsdragt.

En mulighed for at give noget tilbage

Men Christian er ikke i tvivl. Han har fået så meget af verden - uddannelse, velfærd og sikkerhed. Nu er det hans tur til at give noget tilbage.

- Jeg nyder dagligt godt af en hel masse mennesker, der er gået før mig. Generationer af folk, der har bygget samfundet op; teknologisk, socialt og kulturelt.

- Jeg vil gerne give noget tilbage. Jeg vil gerne sørge for, at dem, der kommer efter mig, har noget bedre, end det vi har nu, og det føler jeg, at et projekt som det her kan bidrage til, siger han.

Plan B til jorden

I Holland arbejder folkene bag "Mars One" på at skabe en menneskelig koloni på Mars.

Kolonien skal fungere som plan B til jorden, hvis noget i fremtiden skulle gøre jorden ubeboelig.

Der er nogen, der mener, at det er et mirakel, at en stor asteroide, som den der dræbte dinosaurerne, ikke har ramt jorden endnu.

- Man må være parat til at miste

I løbet af 2016 får Christian at vide, om han er blandt de 24, der skal uddannes til kolonister.

Pia Ohlendorff er stolt af sin søns moral, men hun ser alligevel mange potentielle farer ved, at Christian måske skal af sted.

- Det værst tænkelige er jo, hvis der sker noget undervejs. En ulykke der gør, at det hele bryder sammen. Raketten eksploderer eller at noget går galt, så I kun får lov til at være ganske kort tid deroppe. Men den risiko er der jo altid. Man må jo bare omgås sine nærmeste med tanken om, at man kan miste dem, når som helst, siger hun henvendt til Christian.

Overrender ikke hinanden

Pia Ohlendorff får en enkelt tåre i øjet. De taler om internetforbindelsen på Mars, om den tvdækning, der også kommer til at være af projektet og om en vildmarkstur, de gerne vil på sammen, inden Christian tager af sted.

Hun kigger på sin søn og siger, at de må sætte deres lid til, at de vil kunne kommunikere over nettet.

- Det kan godt være at den fysiske tilstedeværelse kommer til at mangle, men i forvejen overrender vi jo ikke hinanden. Med det her projekt ser jeg ligefrem muligheden for, at vi kan komme til at se mere til hinanden, siger hun.