Frank Andersen har sammen med sin far brugt de sidste 15 år på at opbygge en veldrevet farm med over 15.000 mink lidt uden for Hjørring i Nordjylland.
Men med et fingerknips er det slut.
I går besluttede regeringen, at alle mink i Danmark skal aflives. Coronasmitten har nemlig spredt sig til over 200 minkfarme i Danmark - og endnu værre, så har coronavirusset muteret sig i mødet mellem mink og mennesker.
- Jeg var dybt berørt, da jeg fik meldingen. Jeg tror ikke, at der er et minkerhverv i fremtiden. Vi kommer til at putte de her gode mink op i en container, og så er det slut. Vi kommer aldrig til at finde så godt arvemateriale, siger Frank Andersen.
Han kommer ikke til at stå i vejen for aflivningen af de mange mink i en situation, hvor den nye corona-mutation risikerer at stikke en en kæp i hjulet på den længe ventede vaccine mod covid-19.
- Folkesundheden kommer selvfølgelig forrest. Jeg håber, at de har evidens bag, og at det er den rigtige beslutning, siger Frank Andersen.
Statens Serum Institut har fundet fem eksempler på minkfarme og 12 eksempler hos mennesker, hvor muteret virus viser nedsat følsomhed for antistoffer.
- Det værst tænkelige scenarie er, at vi har en pandemi, der starter forfra med udgangspunkt i Danmark, lød det i går fra faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak.
De syv nordjyske kommuner Hjørring, Frederikshavn, Vesthimmerland, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted og Læsø kan nu se frem til nye restriktioner.
Ifølge borgmestre drejer det sig blandt andet om, at borgere så vidt muligt skal holde sig inden for deres egen kommunegrænse.
Stemmen knækker over
I Bramming lidt uden for Esbjerg har Jesper Christensen en farm med 15.000 mink, der nu alle skal aflives.
Han tydelig berørt af situationen.
- Det er en mærkelig fornemmelse, en mavepuster. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige, siger Jesper Christensen med gråd i stemmen.
Han har svært ved at se, hvad fremtiden bringer.
- Vi skal på den anden side af det her, og vi vil samarbejde. Hvad vi så skal i fremtiden, må vi tage. Vi må se, hvad de kommer med af kompensation. Vi har noget planteavl, og måske kan vi leve af det. Det handler også om, hvad banken vil. Det er ikke noget, jeg bestemmer, siger Jesper Christensen.
Det er ikke en hvilket som helst branche, der nu lukker helt ned. Danmark er verdenskendt for at levere nogle af de bedste minkskind, og eksporten vurderes at udgøre en værdi på knap fem milliarder kroner om året.
Et svar fra fødevareministeren til Folketinget har vist, at alene erstatningen for de mink, der nu skal aflives, kan løbe op i 2,8 milliarder kroner. Oven i kommer så en regning på omkring 2,4 milliarder kroner for rengøring og oprydning på farmene.
Det svarer til hele det beløb, der indtil nu er brugt på hjælpeordningen med kompensation for faste udgifter.
I videoen fortæller veterinærchef Flemming Kure Marker fra Fødevarestyrelsen, hvordan alle mink nu skal aflives:
Dør som minkavlere
Minkavlernes formand, Tage Pedersen, melder om en branche i generel choktilstand, efter at meldingen fra regeringen kom onsdag.
Han er selv født og opvokset på en minkfarm, som hans far startede for 70 år siden.
- Det er en voldsom beslutning at få i hovedet. Én gang minkavler, altid minkavler. De fleste går ikke på pension som minkavlere, de dør som minkavlere.
- Det er fuldstændig uvirkeligt. Alle i branchen er i chok. Vi taler jo om et 100 år gammelt erhverv, som med et fingerknips bliver lukket. Jeg havde svært ved det i går, men det er næsten endnu værre i dag, siger Tage Pedersen.
Med aflivningen af alle mink i Danmark står 3.000 mennesker til at miste deres job. Ifølge Tage Pedersen har minkavlerne gjort, hvad de kunne for at bekæmpe coronavirus sammen med myndighederne. Han frygter, at de næste uger bliver rigtig hårde for minkavlerne.
- Det skal gå så stærkt nu, og vi har fået at vide, at alle mink skal være aflivet om ti dage. Det gør det hele endnu mere voldsomt for de familier, der bor på farmene.
- Men folkesundheden kommer selvfølgelig først, og når der er fare for den, kan et erhverv ikke stå i vejen for det, siger Tage Pedersen.
S-borgmester: Det er gået for langsomt
I den nordjyske kommune Hjørring er borgmester Arne Boelt (S) ikke helt tilfreds med, at det først er nu, at der bliver taget en endelig beslutning om minkfarmene.
- Den her beslutning er ikke truffet hurtigt nok. Vi har døjet med det her i Hjørring i fem og en halv måned. De første tre-fire måneder var der ingen, der ville høre på, at det her sprang fra farm til farm, siger han.
Statens Serum Institut advarede allerede 13. oktober om, at minkfarme risikerede at udvikle sig til "virusfabrikker", der kunne hæmme vacciner.
Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er der dog sket en markant udvikling siden midten af oktober.
- Den risikovurdering har Statens Serum Institut haft, og derfor reagerede vi, da den kom, og iværksatte en nedslagtning af de smittede mink og lavede en sikkerhedszone uden om minkfarmene. Siden er der sket det, at det ikke er en teoretisk risiko, men en reel risiko, at virus muterer, siger han.
Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at op mod 6.000 personer er beskæftiget i minkbranchen. Ifølge Danmarks Statistik er der tale om, at 3.000 personer er heltidsbeskæftigede her.