Den tidligere chefredaktør på Se og Hør Kim Henningsen frygtede, hvad en fyring af ugebladets journalist Ken B. Rasmussen ville føre med sig.
Det er i dag kommet frem i retten, hvor endnu et kapitel i Se og Hør-sagen bliver skrevet.
I dag er det blevet Kim Henningsens tur til at afgive forklaring.
Han var chefredaktør på ugebladet fra 2009 til 2013 efter Henrik Qvortrup. I dag sidder han på anklagebænken tiltalt for medvirken til hacking og bestikkelse sammen med en række andre medie-personer og den såkaldte tys-tys-kilde, der arbejdede for IBM/Nets.
I en mail, der er blevet fremlagt i retten i dag, skriver chefredaktør Kim Henningsen på et tidspunkt til Aller Medias udgiverdirektør Per Ingdal, der også er tiltalt i sagen:
"Vi løber en risiko ved at afskedige Ken B. Rasmussen i forhold til SH's (Se og Hør, red.) omdømme".
Længere nede står der:
"Jeg kan ikke vurdere, hvordan Ken B. vil reagere på en fyreseddel, men der er en risiko for, at han efter udløbet af sin opsigelse vil plante den historik i et andet medie for at skade Se og Hør."
Per Ingdal var fungerende chefredaktør i et halvt år mellem Qvortrup og Henningsen og er også tiltalt i sagen.
I mailen fra Henningsen til Ingdal står der også:
"Som du ved fra din tid som chefredaktør, var Ken B. én af de to, der havde kontakt til den kilde, som forsynede os med kreditkortoplysninger".
Som svar skriver Per Ingdal, at samarbejdet med Ken B. Rasmussen skal stoppe. Det viser de beviser, som er fremlagt her i retten.
Per Ingdal skriver også:
"Det er en risiko, du bør forholde dig til. Du bør udarbejde en kommunikationsstrategi for, hvordan denne sag skal tackles."
Og videre lyder det fra Per Ingdal:
"Jeg skal understrege, at jeg ikke har kendt til denne kilde, da jeg var chefredaktør".
Kim Henningsen valgte at fyre journalist Ken B. Rasmussen på grund af dårlige oplagstal. Siden har Ken B. Rasmussen skrevet fiktionsbogen "Livet, det forbandede", der fik Se- og Hør-sagen til at rulle.
Lynhurtig konklusion: Det var lovligt
Under dagens retsmøde har Kim Henningsen fortalt, at han blev orienteret om tys-tys-kilden umiddelbart efter sin ansættelse som chefredaktør.
- Jeg sagde, det var fedt, lød det fra Kim Henningsen, da han blev spurgt til, hvilken reaktion han kom med, da han hørte om tys-tys-kilden.
Kim Henningsen har også fortalt, at det tydeligt fremgik, at det var en kilde, der havde eksisteret under hans to forgængere.
Anklageren spurgte til, om Kim Henningsen overvejede, hvorvidt det var ulovligt at benytte tys-tys-kilden. Det svarede han positivt til:
- Ja, men i og med, at det blev formuleret, at det var en medarbejder, der gennem sit arbejde i sit firma havde adgang til det, så var min konklusion lynhurtigt, at det lå inden for det, som var strafferetligt lovligt, sagde Kim Henningsen.
I retten har Kim Henningsen også fortalt om tys-tys-kildens måde at arbejde på.
- Han kunne gennem sit arbejde skaffe oplysninger om, hvor bestemte personer var på bestemte tidspunkter, sagde Kim Henningsen, der efter eget udsagn har mødt tys-tys-kilden en gang, fordi der var problemer med betalingerne til kilden.
Kim Henningsen har også fortalt, at han godt vidste, at der var tale om kreditkorttransaktioner.
Samtidig slog han fast, at alle oplysningerne skulle krydstjekkes med andre kilder, og at Se og Hør ikke lavede historier, der kun byggede på kreditkortoplysninger.
Hvem, der fortalte ham om, hvordan tys-tys-kilden opererede, husker han dog ikke. Han husker heller ikke, hvordan tys-tys-kildens oplysninger blev brugt, men han siger, han er "stensikker" på, at oplysningerne blev brugt.
I marts 2011 stoppede det faste samarbejde med tys-tys-kilden. Se og Hør skyldte ham penge for de oplysninger, han var kommet med, og daværende Se og Hør-redaktionschef Lise Bondesen havde advaret Kim Henningsen om at fortsætte samarbejdet.