Cheflægen for Region Nordjyllands psykiatri, Morten Kjølbye, havde ikke ventet at finde så mange fejlbehandlede patienter, da regionen tilbød psykiater Arne Mejlhedes patienter at få en ny vurdering.
Det skete efter at DR Nyheder i foråret afdækkede, hvordan psykiateren i årevis havde fejlbehandlet og overmedicineret patienter, uden at Sundhedsstyrelsen greb ind.
Men nu har Region Nordjyllands egne læger vurderet 115 patienter, og næsten halvdelen af dem har fået en ny diagnose. De har typisk haft en af de helt tunge psykotiske diagnoser fra Arne Mejlhede, og er i regionen blevet vurderet til at have depression eller angst-tilstand.
- Det er kommet som en betydelig overraskelse, siger Morten Kjølbye om tallet.
Han understreger, at det er flere forskellige læger, der har vurderet de 115 patienter. Der er altså flere, der har konstateret fejl i diagnoserne.
- Min umiddelbare reaktioner er, at det her er en grov systematisk fejl, siger cheflægen.
Alvorligt for patienterne
Det er alvorligt for patienterne, at de har haft en forkert diagnose.
- Det er det samme som at få at vide, man har sukkersyge, når man i virkeligheden har dårligt hjerte. Så får man jo en forkert behandling, altså en behandling, som ikke virker, men kun kan medføre unødvendige bivirkninger, siger cheflæge Morten Kjølbye.
Og bivirkningerne kan være alvorlige ved den medicin mod psykose, som mange af patienterne har fået. Den virker stærkt sløvende, så de kan have haft svært ved at være i kontakt med andre mennesker. Og de kan også have taget voldsomt på i vægt, noget som på længere sigt kan påvirke overlevelseslængden, siger Morten Kjølbye.
- Det at have taget på i vægt, kan jo medføre reduktion af ens livsudfoldelse, fordi man er besværet af vægten. Øget vægt giver også større risiko for sukkersyge, forhøjet blodtryk, blodpropper, osv., siger cheflægen.
Flere kan være fejlbehandlet
De 115 patienter, som regionen har givet en ny vurdering, er patienter, der selv har henvendt sig via egen læge, efter at DR bragte sagen frem i foråret. Indtil videre har 56 af dem fået ændret diagnosen, og 57 har fået ændret deres medicin, typisk til at få mindre eller ingen medicin.
Men psykiateren var tidligere landets tredje-travleste, med op mod 1000 patienter om året, og der er formentlig flere patienter, der er blevet fejlbehandlet, vurderer Morten Kjølbye.
- Når vi ændrer diagnosen for halvdelen af de patienter, vi har set, må det betyde, at nogen af de mennesker, vi ikke har set, også er i risiko for, at de har fået en forkert diagnose, siger Kjølbye.
Så i hundredevis kan gå rundt derude med forkert diagnose?
- Den risiko er der jo, ja.
Patient fik sukkersyge
En af de patienter, der er blevet fejlbehandlet, er Penille Hjortnæs. Allerede første gang, hun var hos psykiateren, fik hun diagnosen psykotisk og skizofren, og gennem tre år fik hun anti-psykotisk medicin i stigende doser.
Men efter DR Nyheder bragte sagen om Mejlhede frem, har Penille Hjortnæs ligesom over 50 andre patienter fået en ny diagnose i regionens psykiatri. Her er vurderingen, at hun har en svær depression, og nu, hvor hun får behandling for det, har hun fået det meget bedre.
Men hun lider af eftervirkninger.
- Jeg har taget 30-35 kilo på i de tre år, jeg har taget medicinen, og jeg har fået sukkersyge, siger hun.
26 af kiloene har hun tabt igen, men hun sover stadig dårligt, har kvalme og uro og svært ved at fokusere. Alt sammen noget, der, ifølge Penilles nye psykiater, kan være eftervirkninger af den medicin mod psykose, hun aldrig skulle have haft.
- I dag er jeg udadvendt, jeg er glad og har overskud til at være sammen med mine venner, familie og deltage i arrangementer. Jeg har fået håb om at få et arbejde eller en uddannelse og komme ud i verden igen og få et normalt liv, siger hun.
Psykiateren Arne Mejlhede har ikke ønsket at kommentere de nye oplysninger, der er kommet frem.