Carsten Gehling er selv vaccineret, hans niårige datter følger børnevaccinationsprogrammet, og når hun bliver tilbudt en HPV-vaccine, så skal hun også have den.
Men den coronavaccine, hun snart vil blive inviteret til at få, skal hun ikke have. Det er ikke en nem beslutning for Carsten Gehling og hans kone at tage - faktisk har det været "virkelig svært", synes han. Men de ender med at takke nej, når invitationen kommer.
- Alle studier viser, at børn gennemsnitligt ikke bliver særligt syge, så det er ikke for deres egen skyld, at det bliver anbefalet, at de skal have vaccinen, siger 50 -årige Carsten Gehling fra Odense, der understreger, at han ikke er konspirationsteoretiker.
Fredag meddelte Sundhedsstyrelsen, at man nu anbefaler alle børn mellem 5 og 11 år at blive vaccineret mod coronavirus. De ældste i aldersgruppen vil allerede blive indkaldt til vaccination i morgen via deres forældres e-Boks.
Sundhedsmyndighedernes argument for, at børn mellem 5 og 11 år bør blive vaccinerede, er, at det er en nødvendighed for, at vi kan holde coronasmitten i skak og dermed sikre et åbent samfund.
Samtidig understregede Sundhedsstyrelsens vicedirektør Helene Probst, at det er myndighedernes vurdering, at vaccinen er lige så sikker for børn som for voksne.
Samfundshensyn versus individuelle bekymringer
Men for Carsten Gehling er der flere ting, der gør, at han og hans kone ikke kommer til at følge sundhedsmyndighedernes anbefaling, når det kommer til vaccination af deres datter.
Gehling peger blandt andet på, at coronavaccinen til forskel for de andre vacciner i børnevaccinationsprogrammet og HPV-vaccinen ikke forhindrer, at datteren kan få sygdommen.
- De (vaccinerne i børnevaccinationsprogrammet, red.) er alle sammen vacciner, som bliver givet af hensyn til hende selv. Fordi det er nogle alvorlige sygdomme, og fordi det er sygdomme, der ved vaccinens hjælp bliver udryddet for hendes vedkommende, siger han.
- Sådan er det ikke for den her vaccine - ligesom det ikke er det for influenzavaccinen.
Men så er der hensynet til samfundet og den smitte, der i øjeblikket stiger. Helene Probst fra Sundhedsstyrelsen sagde det klart på pressemødet.
- Vi har brug for mere immunitet blandt børnene, sagde hun.
Og Carsten Gehling er med på, at der er et samfundshensyn, men det er ikke nok til at lade datteren vaccinere.
- Det skal stilles op imod de mulige risici, der er for hende som individuel person, siger han.
Mor til to børn i aldersgruppen: Alle har et ansvar
Modsat Carsten Gehling, så hælder Pernille Møller til, at hendes to børn i aldersgruppen - en datter på seks år og en søn på ti - begge skal vaccineres mod coronavirus.
- Umiddelbart tænker jeg, at det er en god idé, fordi vi er nødt til at opspore den smitte, der er, og få den stoppet, siger Pernille Møller, som bor i Nøvling udenfor Aalborg.
Pernille Møller fortæller her, hvordan hun forholder sig til den nye anbefaling:
Argumentet for Pernille Møller er blandt andet et hensyn til samfundet og den epidemikontrol, som i øjeblikket er udfordret af blandt andet smitte på skolerne blandt børn i netop aldersgruppen 5 til 11 år.
- Vi har jo et ansvar alle sammen for det her, og man føler lidt, at man ikke rigtigt har noget valg. Og så må vi have tillid til, at det er nogle rigtige valg, vi tager.
Men det er ikke et ubetinget nemt valg - Pernille Møller har også sine betænkeligheder.
- Det er de bivirkninger, vi ved ikke helt, hvad fremtidsudsigterne er, og om det har nogle konsekvenser er på sigt. De betænkeligheder havde jeg også, da jeg selv skulle vaccineres, siger hun.
Sundhedsstyrelsen: Respekt for fravalg
Netop bivirkningerne er også noget af det, der bekymrer Carsten Gehling. Han føler sig ikke sikker på, at det er helt udelukket, at der vil kunne være langsigtede bivirkninger, som man endnu ikke kender til.
Sammenholdt med, at datteren med al sandsynlighed ikke selv ville blive meget syg af at få corona, så falder valget på et nej tak til vaccinen.
- Hvis risikoen ikke er større for mit eget barn på grund af sygdommen, så synes jeg ikke, jeg vil lade hende skulle løbe den risiko, der kunne være ved langsigtede bivirkninger ved den vaccine, der bliver tilbudt, siger Carsten Gehling.
De tanker, som Carsten Gehling og Pernille Møller gør sig, deler de med al sandsynlighed med en hel masse andre forældre, som nu skal beslutte, hvad de vil svare på den invitation, der for nogens vedkommende allerede tikker ind i e-boksen i morgen.
Det er alene op til forældrene at beslutte, hvad udfaldet bliver, og det skal respekteres understregede Helene Probst flere gange på dagens pressemøde.
- Det er enormt vigtigt både at have respekt for et tilvalg og et fravalg, sagde hun.
Indenfor de kommende uger vil alle børn i aldersgruppen have modtaget en invitation til vaccination mod coronavirus.