Forleden tikkede et brev ind i Camilla Møllers e-Boks.
Hun har i flere år været tilknyttet Regionspsykiatrien Randers, der har alvorlige problemer med patientsikkerheden, efter en ledende overlæge i foråret blev fyret og nu er politianmeldt af Psykiatrien i Region Midtjylland.
I brevet fra regionen opfordres hun til at søge erstatning - blandt andet fordi det vurderes, at den medicinske behandling af hende muligvis ikke har levet op til gældende retningslinjer.
- Der var en periode, hvor de afviste at give mig medicin, som giver mig ro i kroppen og ro i hovedet, fortæller Camilla Møller, der har flere diagnoser.
Hun er bipolar og har tendens til psykoser. Men har også fået at vide, at hun lider af en personlighedsforstyrrelse.
Selve diagnostikken af hendes psykiske sygdom kan dog også være behæftet med fejl, konkluderer regionen i det brev, de har sendt til Camilla Møller.
- Det er skræmmende, siger hun og fortæller om voldsomme episoder i sit liv, hvor hun efter eget udsagn var farlig for sig selv og decideret selvmordstruet, men ikke følte sig grebet af Regionspsykiatrien Randers.
500 sager gennemgået
Psykiatrien i Region Midtjylland meldte i efteråret ud, at speciallæger ville gennemgå ikke mindre end 1.500 patientjournaler, efter at den ledende overlæge var blevet fyret.
Status er nu, at 500 er gransket, og cirka halvdelen af dem kan kategoriseres som under lægefaglig standard.
Cirka 25 procent af de 500 patienter, der har gået gennemgået deres sag, har tilmed fået et brev som Camilla Møller, hvori de opfordres til at klage over deres behandling ved Patienterstatningen.
- Gennemgangen understreger den bekymring, som vi har haft siden whistleblowerhenvendelserne i starten af året kritiserede en række konkrete patientforløb, og hvor vi hjemsendte og siden opsagde den pågældende læge.
Da Camilla Møller var indlagt på afdeling C mødte hun generelt meget modstand mod medicin.
- Der har været tilfælde, hvor jeg ikke måtte få det, fordi jeg skulle lære at være i situationen. Jeg skulle sidde i en dagligstue og være social og aflede tankerne med at se noget tv eller strikke, fortæller hun.
Psykiatrien i Region Midtjylland har i undersøgelser konkluderet, at netop stillingtagen til medicin har været mangelfuld under den nu fyrede overlæge.
I sommer fik Camilla Møller ordineret ny medicin, som har givet hende helt nyt mod på tilværelsen.
- Det har hjulpet rigtig meget. Det tog to et halvt år at finde ud af. Det går meget bedre med mig nu, hvor jeg har fået mere medicin. Jeg er meget mere social og skal til Thailand i næste uge, fortæller hun.
Klagede med det samme
Camila Møller kalder det "skræmmende", at Regionspsykiatrien Randers ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed har alvorlige problemer med patientsikkerheden. Hun siger, at hun godt kan mærke et stigende pres på sengeafsnit A, som hun i dag er tilknyttet.
Men hun har ikke noget udsætte på behandlingen.
- Det er presset, fordi man er nødt til at dele stue med en, for at man kan komme ind på afdelingen. Men det er ikke lige så stresset, som det var på sengeafsnit C, siger Camilla Møller.
Hun har ikke tøvet med at reagere på det brev, hun modtog af Region Midtjylland og sendte en klage af sted med det samme.
- Jeg fik ikke ro i hovedet, før jeg gjorde det. Når jeg kan se, at der er fejl, så skal det bare overstås med det samme. Det er lidt nervepirrende at skulle vente på, siger Camilla Møller.
Det er kun få uger siden, at Styrelsen for Patientsikkerhed gav den omstridte overlæge et såkaldt fagligt påbud.
Baggrunden for påbuddet er mangelfuld journalføring og mangelfulde behandlingsplaner.
Den fyrede overlæge har i hele forløbet ikke ønsket at kommentere sagen.
I Psykiatrien i Region Midtjylland forsikrer lægefaglig direktør Jakob Paludan, at der er fuldt fokus på at forbedre forholdene for patienterne, og kritikken fra Styrelsen for Patientsikkerhed bliver taget alvorligt.
- Det er klart, at rapporten fra styrelsen havde vi helst været foruden.
- Men det er ting, som langt hen ad vejen er kendte, som vi har arbejdet med et stykke tid, og som vi fortsat kommer til at arbejde med et stykke tid, siger han.
Jakob Paludan understreger, at psykiatrien lige nu har fuld fokus på at organisere den psykiatriske afdeling på en ny måde, og at det arbejde vil fortsætte helt ind i foråret.
Når det er kendte problemer, hvorfor har I så ikke løst dem endnu?
- Det er meget store og omfattende problemer. Det er en reorganisering af vores sengeafsnit. Det tager tid, siger han.