Buhr: Derfor er Solhaven-sagen så interessant

Hvor går grænsen mellem vold og legitim magtanvendelse på bosteder? DR’s retskorrespondent fortæller om indholdet i Solhaven-retssagen.

Retssagen mod tolv tidligere ansatte på bostedet Solhaven rummer flere principielle spørgsmål, siger DR's retskorrespondent Claus Buhr. (© DR)

Retssagen mod bostedet Solhaven rummer flere interessante spørgsmål.

21 unge anklager forstanderen og 11 af hans ansatte for at have udøvet vold og mishandling mod dem.

Legitim magtanvendelse er tilladt på bosteder i særlige situationer, men hvor går grænsen mellem legitim magtanvendelse og vold og mishandling.

Det skal Retten i Aalborg nu tage stilling til.

DR's retskorrespondent Claus Buhr følger sagen, og svarer her på en række spørgsmål om sagen og dens perspektiver.

Håndfast kærlig hånd

Hvorfor er sagen interessant?

- Det er en helt usædvanlig sag på dansk jord. Der har tidligere været sager med børn, der er blevet udsat for vold og forskellige former for overgreb, men ikke på et bosted som Solhaven og slet ikke i det omfang.

Hvad var Solhaven for et sted?

- Solhaven var, indtil det her kom frem, meget anerkendt for en håndfast men kærlig pædagogik. Det var sådan, de selv forklarede det. Det indtryk man får, når man læser anklageskriftet er, at det var en langt mere håndfast end kærlig pædagogik.

Hvor går grænsen?

Hvad er det for nogen perspektiver, vi ser i denne her sag?

- Det er spørgsmålet om, hvordan man må behandle udsatte unge, som er anbragt på de her bosteder. Der har Solhavens indgangsvinkel været, at man skulle have en pædagogik, der satte grænser og disciplin på de unge. Ifølge anklageskriftet er de altså gået for langt i den grænsesætning.

Et af de spørgsmål Retten i Ålborg skal tage stilling til er; hvad er vold, og hvad er legitim magtanvendelse - hvad er det for nogle grænsedragninger man er ude i der?

- Der er ingen tvivl om, at på sådanne nogle bosteder kan det være nødvendigt at fastholde en ung, hvis vedkommende vil gøre skade på andre eller sig selv, men man må jo ikke udøve vold. Man må ikke slå i sådan en situation. Det er det, forstanderen og de 11 tidligere ansatte er tiltalt for.

Sagen har taget en drejning

Hvordan står sagen lige nu?

- Set udefra står sagen svagere for anklagemyndigheden, fordi der er nogle af vidnerne, der har kaldt sagen for det pure opspind. Vidnerne, der også er tidligere beboere på Solhaven, har forklaret i retten at de unge, der påstår, at de har været udsat for vold, udelukkende gør det for at få en erstatning.

Der var oprindeligt planlagt dom i marts 2014, men sagen er skredet voldsomt tidsmæssigt. Hvordan kan det være?

- Der har været en massiv kritik af politiet og anklagemyndigheden i denne her sag. Forsvaret mener, at sagen er trukket så meget ud, fordi politiets efterforskningsarbejde har været for dårligt. Der er kommet nye oplysninger frem undervejs i sagen, og det har gjort, at man har været nødt til at fortsætte efterforskningen, efter sagen er gået i gang. De nye oplysninger har betydet, at der er indkaldt yderligere 50 vidner for at få sagen belyst. Det har alt sammen trukket sagen voldsomt ud.

Spørgsmål om troværdighed

Hvad bliver afgørende i forhold til den kommende dom?

- Der er ingen afgørende tekniske beviser i denne her sag, så det bliver et troværdighedsspørgsmål. Tror dommerne på de unge, eller tror de på de tidligere ansatte.

Retssagen fortsætter med retsmøder i efteråret, og der er forventet dom inden jul.