Fuldstændig ufiltreret og fuldstændig uacceptable.
Sådan beskriver Rigspolitiet nogle af de kommentarer, der er trillet ind på politiets egen Facebook-profil, efter at de i denne uge har taget Twitter og Facebook i brug i forbindelse med en drabsefterforskning.
- Vi er nødt til at fjerne en række indlæg fra vores side, fordi de er af en sådan karakter, at der kan være tale om overtrædelser af straffelovens paragraffer om racisme og trusler. De pågældende indlæg vil blive efterforsket med henblik på mulig retsforfølgelse, skrev politiet onsdag på Facebook.
Har du set handsker med blod?
Tippene - eller kommentarerne - er væltet ind, efter at Sydøstjyllands Politi mandag inddrog Twitter-brugere i drabsefterforskningen af 22-årige Ahmad Fouad Karimi, som blev fundet knivdræbt i sin lejlighed i Horsens i sidste uge.
- Kan man opklare et drab via Twitter? Lad os se, hvor langt vi kan nå, skrev politiet mandag.
- Hvad skal du lave i frokostpausen? Spise og så deltage i vores drabsefterforskning via Twitter? ALT om Ahmad er relevant, stod der i et af de mange følgende tweets.
Tirsdag fulgte Rigspolitiet så op, og spurgte deres knap 90.000 følgere, om de havde spor i opklaringen:
- Har du set eller fundet kniven eller tøj/handsker med blod i kvarteret ved Hybenvej?
Efterlysningen er blevet delt mere end 2.000 gange, men har altså også medført en bunke - ikke bare upassende - men, ifølge politiet, ulovlige kommentarer.
Tip fra dem, der ikke plejer at tippe
- Generelt er der en meget stor selvjustits. Hver gang én skriver noget tåbeligt, er der ti, der brokker sig. Men der er bare nogle situationer, der er så voldsomme, at vi ikke kan acceptere det, siger Rigspolitiets kommunikationsrådgiver, Carsten Andersen, til DR Nyheder.
Han understreger dog, at det er ganske få facebook-brugere, der er blevet blokeret. Men de, der er, er til gengæld også gået så langt over stregen, at de kan regne med at blive retsforfulgt.
Ifølge kommunikationschefen hos Sydøstjyllands Politi, Ulla Kaspersen, har efterlysningerne dog også båret frugt.
- Vi har ikke før brugt Twitter i forbindelse med en drabssag, men vi gør det, fordi vi skal ud og ramme dem, som rent faktisk sidder inde med noget, og der har Facebook og Twitter vist sig at være fantastisk. Vi har fået uendelig meget opbakning, siger hun.
Dummere end politiet tillader
Rigspolitiets facebook-opslag om at holde en ordentlig tone er blevet liket mere end 4.500 gange, og flere brugere undrer sig da også over, hvorfor nogen overhovedet udtaler sig så voldsomt. På politiets side.
- Man undrer sig. Én ting er at dumme sig anonymt. En helt anden ting er at dumme sig på Politiets Facebookside, skriver Carsten Andersen.
- Det er vist dummere, end Politiet tillader, konstaterer Thomas Nygaard.
Den mulige retsforfølgelse af nogle af Rigspolitiets Facebook-følgere drejer sig om overtrædelse af racisme-paragraffer og om trusler.
Ifølge Sydøstjyllands Politi har de fået en enorm mængde henvendelser, men drabet er endnu uopklaret.