Misser du præventionen i første omgang, så er fortrydelsespiller et relativt godt alternativ til at sikre sig mod en uønsket graviditet.
Et alternativ, som flere og flere danskere vælger at benytte sig af, når uheldet er ude.
Tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at der i 2017 blev solgt 107.000 fortrydelsespiller, mens det tal er steget til 136.000 solgte doser i 2021.
Kigger man alene på Region Sjælland, hvor stigningen er størst, så ser man en stigning på hele 44 procent i salget at fortrydelsespiller.
Sex og Samfund: Udvikling er en god ting
Selvom en fortrydelsespille ikke er lige så sikker som for eksempel p-piller, så mener daglig leder for sexlinjen for unge hos Sex og Samfund, Jeppe Hald, at der er tale om en god nyhed.
- Det viser, at de unge er opmærksomme på brugen af fortrydelsespiller, når de har haft ubeskyttet sex, der kan føre til graviditet. Det er positivt, for en abort kan være et stort indgreb, og det er noget, de færreste ønsker sig at gå igennem, siger han.
Han peger blandt andet på, at de mange historier, der har været om bivirkninger ved p-piller, muligvis kan have påvirket brugen af fortrydelsespiller.
- Vi har blandt andet haft en større debat om effekterne af p-piller. Og der har man set, at antallet af p-pille-brugere er begyndt at falde ret meget.
- Og når nogen stopper med at bruge en præventionsform, så er det ikke altid, de lige begynder på en ny igen med det samme. Især ikke, hvis man er blevet lidt bange for hormoner.
Så fortrydelsespiller bliver en slags prævention?
- Det gør det. Det er ikke de unges intention, men det gør det i en periode, siger Jeppe Hald.
Han understreger dog, at man ikke har data, der præcis kan forklare stigning i brugen af fortrydelsespiller.
Hør Jeppe Hald komme med flere mulige forklaringer på, hvorfor brugen af fortrydelsespiller er steget, her.
'Kan altid være lidt bekymret for, hvordan ens krop reagerer'
En af de danskere, der har benyttet sig at en fortrydelsespille for nylig, er 17-årige Mirjam Lykke fra Ølgod.
Hun hører absolut ikke til den gruppe, der bruger pillerne som prævention, men endte alligevel i en situation, hvor hun så sig nødsaget til at købe en.
- Jeg havde kastet en p-pille op dagen før, fordi jeg var syg, så min kæreste og jeg brugte et kondom, men det sprang så, fortæller Mirjam Lykke, som var 16 år, da hun tog pillen.
Hun ved godt, at der er mange hormoner i en fortrydelsespille, men hun var alligevel ikke i tvivl om, at hun skulle have en.
- Man kan altid være lidt bekymret for, hvordan ens krop reagerer, men når man står som 16-årig, og man kan se, at der bare er en lille smule øget risiko for at blive gravid, så vil man simpelthen gøre alt for, at den bliver endnu mindre, siger Mirjam Lykke.
Beskytter ikke lige så godt
Overlæge Annemette Wildfang Lykkebo er formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG). Hun mener, at stigningen i brugen af fortrydelsespiller skyldes, at kvinder i stigende grad er opmærksomme på at undgå en graviditet.
Hun ser altså ikke stigningen som et udtryk for, at danskernes sexliv er blevet mere uansvarligt.
- Det er ikke uansvarligt. Det er nærmere ansvarligt, fordi man handler samvittighedsfuldt og undgår en graviditet, siger hun.
Dermed ikke sagt, at der ikke er nogle, der bruger fortrydelsespillen som prævention. Og det bør man i den grad holde sig fra, mener Anne Mette Wildfang Lykkebo.
- Man kan ikke udelukke, at de bruger det som prævention. Det ved jeg faktisk, at der er nogle, der gør. Men de er ikke bevidste om, hvor høj en dosis hormon man får, siger hun.
- Det er ikke særligt sundt at have et regelmæssigt forbrug af nødprævention. Man kan bruge det en gang imellem, og det skal være sjældent, lyder opfordringen.
Hvem tager typisk en fortrydelsespille?
- Jeg tror, at alle aldersgrupper af kvinder bruger nødprævention. Der er en gammel undersøgelse, der viser, at det lige så ofte er kvinder i sluttyverne, som det er kvinder i starten af tyverne, siger hun.
Jeppe Hald fra Sex og Samfund minder også om, at selvom en fortrydelsespille er et godt alternativ, når uheldet er ude, og man har haft ubeskyttet sex, og altså ikke ønsker at blive gravid, så er det langt fra lige så sikkert som et kondom eller p-piller.
- Lidt afhængig af hvor du er i din cyklus, så beskytter den fra 85 procent op mod 98 procent, hvor p-piller, hvis de bruges korrekt, beskytter meget tæt på 100 procent.