Vi er nu nået til et punkt, hvor der er brug for yderligere tiltag for at få bremset udviklingen med coronavirus i Danmark.
Sådan lyder det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, som foreslår coronapasset genindført som et oplagt værktøj fra skuffen.
- Det er selvfølgelig politiske beslutninger. Vi har et åbent samfund med stor aktivitet, og der er brug for yderligere. Det er hvert fald vores faglige vurdering, hvis vi skal igennem den her vinter. Og vi skal også sætte tidligt ind. Man kan overveje at kigge på kravet om coronapas i nogle af de situationer i samfundet, hvor der er stor smitte.
- Ud fra vores sundhedsfaglige vurdering ville en genindførsel af coronapasset være et effektivt redskab til at bryde smittekæder, samtidig med at vi kan holde samfundet åbent, siger Søren Brostrøm.
Højeste smittetal i år
1. september blev coronapasset fjernet fra eksempelvis barer og restauranter samt indendørs kultur- og idrætsarrangementer.
Coronapandemien er de seneste uger blusset op igen i Danmark. I dag var der 2.598 nye smittede med coronavirus og en positivprocent på 1,98.
2.598 tilfælde er det højeste antal i 2021.
På landets sygehuse er der i dag 246 personer indlagt med corona. 31 af de 246 indlagte er på intensiv på grund af deres tilstand. Af de 31 er der 16, som også får hjælp af en respirator.
- Det er særligt blandt de uvaccinerede unge, at smitten spreder over til forældrene og bedsteforældrene, og så ser vi, at den rigtig begynder at bryde igennem hos de færdigvaccinerede. Derfor ser vi desværre også en stigning blandt de indlagte, også på intensiv, og det er særligt det, der bekymrer os, siger Søren Brostrøm.
Vaccinen er nøglen
Endnu engang er rådet fra Sundhedsstyrelsen, at man lader sig vaccinere, og der er især én gruppe, som hænger lidt i bremsen.
- Det er særligt de 20-30-årige unge, som jeg gerne vil appellere til. De kan faktisk selv blive ganske syge af deltavarianten. De har et stort kontaktmønster, og de vil gerne holde deres aktivitet oppe, og der vil jeg bare sige: Tag vaccinen. Man lever farligt som uvaccineret voksen i Danmark i den her vinter.
Omkring 75 procent af befolkningen er vaccineret. Omkring 88 procent af dem, der er blevet inviteret til vaccinen, har takket ja.
Politikerne tygger lige på den
Hos Folketingets partier er der blandede reaktioner på opfordringen fra Brostrøm.
SF's formand, Pia Olsen Dyhr, er klar til at genindføre coronapasset.
- Jeg er meget enig med Søren Brostrøm. Det, der virker bedst på den hurtigste måde, er coronapasset, uden at vi behøver at lukke hele landet ned, så jeg synes bare, at vi skal til at komme i gang, siger hun.
Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, oplyser, at han vil afvente en eventuel indstilling fra Epidemikommissionen, før han tager stilling. Samme melding kommer fra De Radikales Stinus Lindgreen.
Sundhedsordfører Liselott-Blixt fra Dansk Folkeparti er lidt loren ved idéen.
- Vi så hellere, at man lavede en frivillig ordning til forskellige koncerter og store julefrokoster. Som siuationen er nu, mener vi ikke, at vi skal indføre coronapas ved tvang, siger hun.
Hos De Konservative er sundhedsordfører Per Larsen ikke umiddelbart klar til at bakke op om coronapasset.
- Det kommer selvfølgelig an på, hvilken præmis det er, men på nuværende tidspunkt synes vi ikke, der er nogen grund til at indføre coronapasset.
- Man har sat tiltag i værk i forhold til at reducere smitten. Man har øget testkapaciteten ret gevaldigt, så dem, der er smittede, kan blive identificeret og isoleret, så vi synes, at de tiltag skal have lov til at virke først, før man begynder at tale om coronapas, siger han.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).