Britta Nielsens søn sidder med i retten i dag: 'Sagen er meget relevant for ham'

Til formiddag blev beviserne mod Britta Nielsen præsenteret. Hun erkender bedrageri.

Jimmy Hayat ses her i retten i Sydafrika, inden han blev udleveret til Danmark.

Da 65-årige Britta Nielsen ankom til retssal 60 i Københavns Byret her til morgen, var hun tæt flankeret af sin søn Jimmy Hayat.

Han følger sagen mod sin mor sammen med sin forsvarer, Jan Schneider.

Jimmy Hayat er nemlig sigtet for groft bedrageri. Politiet mener nemlig, at han har modtaget millionbeløb fra sin mor, der stammer fra svindeludbyttet.

- Meget af det, der kommer frem i dag, kan også have betydning for hans sag, og derfor er det selvfølgelig relevant, at han er her, siger Jan Schneider.

Jimmy Hayat fulgte under anklagerens præsentation af svindelsagen med på en pc-skærm, hvor han kunne se Excel-ark med overførsler fra Socialstyrelsen til Britta Nielsens konti.

- Han har det okay med at være her i dag. Han har fået lov til at hilse på sin mor og snakke lidt her til morgen, og det har han været glad for, siger Jan Schneider, der fortæller, at Jimmy Hayat også kan blive inkaldt som vidne senere.

Ligesom Britta Nielsen blev Jimmy Hayat sidste efterår anholdt i Sydafrika, hvor han boede og uddannede sig til kok. Han har lige siden siddet varetægtsfængslet i sagen.

I dag var han i retten kortklippet med skæg og iført sort skjorte og en pullover.

Også Britta Nielsens døtre er sigtet for groft hæleri. De har ikke været anholdt og var heller ikke med i retten i dag. Det var til gengæld de to døtres forsvarere.

Teknisk gennemgang af beviser

I en propfyldt retssal gennemgik anklager Lisbeth Louise Jørgensen her til formiddag sagens beviser.

Det var en meget teknisk gennemgang, hvor hun viste en række eksempler på overførsler fra Socialstyrelsens sagssystemer, som Britta Nielsen har lavet til sig selv.

Lisbeth Louise Jørgensen fortalte, at mistanken mod 65-årige Britta Nielsen opstod i august 2018, da en medarbejder i Roskilde Kommune slog alarm. Han mente, at de havde fået for lidt udbetalt i tilskud.

- Der er tale om en historisk lang gerningsperiode, og der er forskel på karakteren af det materiale, vi har kunnet tilvejebringe, sagde Lisbeth Louise Jørgensen.

Det betyder, at der for eksempel mangler bankkontoudskrifter fra Danske Bank fra før 1997, fordi de simpelthen er blevet slettet.

Anklageren viste også konkrete eksempler på, hvordan en medarbejder med initialerne 'BNIE' oprettede projekter til tilskud i Socialstyrelsens sagsbehandlingssystem for derefter at udbetale penge til sine egne kontonumre.

Hun fremlagde også udvalgte fiktive foreninger, som Britta Nielsen brugte - blandt andet foreningen 'Hjælp til selvhjælp' og et projekt med navnet 'HSU v/Markou'.

Det er planen, at Britta Nielsen skal begynde sin forklaring i eftermiddag.

Det er uvist, hvornår der falder dom i sagen.