Britta Nielsens ejendele solgt på auktion i Sydafrika: Hus gik for kun 91.000 kroner

Auktionen indbragte langt mindre til den danske stat end vurderingsprisen.

Britta Nielsens værdier fra Sydafrika har i dag været under hammeren. (Foto: SIPHIWE SIBEKO © Scanpix)

Der var over 60 værdigenstande at byde på, da svindelmistænkte Britta Nielsens værdier i dag blev bortauktioneret i Sydafrika for at skaffe penge tilbage til den danske statskasse.

Til salg var alt fra en landejendom og en sjælden Landrover til gamle dvd-film og kameraoptik, som ifølge danske myndigheder blev købt af Britta Nielsen og hendes søn for svindelpenge.

Og de mange værdigenstande indbragte i alt omkring 390.000 kroner.

Det bekræfter auktionarius Peter Maskell fra auktionshuset, der stod for dagens salg.

Auktionshuset havde på forhånd vurderet de samlede værdier til 1,5 millioner kroner, men det var altså meget langt fra, hvad der i dag kom ind.

For eksempel blev Britta Nielsens hus solgt til et beløb svarende til 91.000 kroner.

Britta Nielsen har til de sydafrikanske myndigheder forklaret, at hun selv gav omkring én million danske kroner for huset.

En sjælden Landrover, som Britta Nielsens søn ejede, gik for 130.000 kroner. Det var den dyreste ejendel, der blev solgt.

Derfor var auktionarius Peter Maskell selv også skuffet, da DR fangede ham på en telefon:

- Vi er ikke glade for buddene, sagde han kort.

Nye købere kan nå at melde sig

Det kostede et depositum at byde ved auktionen i dag, og der var ifølge DR Nyheders oplysninger mellem 20 og 30 personer til stede, der afgav bud.

– Man skulle lægge et depositum svarende til 9.000 kroner for at byde på bilen, knap 23.000 kroner ved ejendommen og 2.200 kroner for løsøre, oplyste Danielle Hoskins fra auktionshuset i går til DR.

Hun fortalte også, at det er muligt, at prisen på ejendomme eller grunde kan stige yderligere i pris efter auktionen i dag.

Andre købere har nemlig i en periode på 14 dage mulighed for at byde på ejendomme og grunde.

Hvis de kommer med et højere bud, har vedkommende, der bød højest i første omgang, mulighed for at matche den nye pris.

Se billeder af de bortauktionerede værdier her:

  • En sjælden Landrover, som Britta Nielsens søn ejede, gik for 130.000 kroner.
  • Ejendommen, som endte med at blive solgt for knap en kvart million kroner.
  • Soveværelset.
  • Haven rundt om ejendommen.
  • Gasgrill, som blev solgt for omkring 3000 kroner.
  • Diverse elektroniske sager. Alt blev solgt rub og stub for at skaffe penge tilbage til den danske stat.
  • Et stort pengeskab blev også solgt.
1 / 7

Kurator har forventet stort tab

Selvom der nu er hentet penge ind fra auktionen i Sydafrika, så er tabet for den danske statskasse fortsat stort.

Det er nemlig kun lykkedes kurator at få en brøkdel af de penge, som Britta Nielsen er tiltalt for at have stjålet, tilbage.

- Mit indtryk er, at vi samlet set taler om et beløb, der ligger mellem fem og ti millioner, når man lægger det hele sammen afhængigt af køberinteressen, siger kurator Boris Frederiksen i dag.

Dokumenter fra Sø- og Handelsretten viser, at der i Danmark og Sverige er hentet lige over fem millioner kroner hjem. Det er blandt andet sket ved salg af Britta Nielsens huse i Hvidovre og Sverige.

- Der er brugt rigtigt mange penge på forbrug i den mellemliggende periode, og derfor er forhåbningen om at få en stor del af de mere end 100 millioner kroner ikke særlig realistisk, lød det fra Boris Frederiksen i september.

Efter hans opfattelse er der ikke flere penge at hente i udlandet.

I alt har de advokater, som har arbejdet på at hente pengene hjem til Socialstyrelsen, nemlig brugt over 615 timer på sagen, fordi sagen blandt andet har krævet tæt koordinering med Bagmandspolitiet (SØIK).

Svindelretssag begynder snart

Det kan normalt koste op til otte års fængsel, når man svindler sig til store pengebeløb. Men for Britta Nielsen kan straffen blive endnu højere.

Det fremgår af anklageskriftet mod den 65-årige kvinde, der ifølge tiltalten overførte 116.915.658 kroner til sig.

Anklagemyndigheden mener nemlig, at man kan bruge en paragraf i straffeloven, der i særligt grove tilfælde kan øge strafferammen med yderligere 50 procent. Dermed risikerer Britta Nielsen ikke bare otte års fængsel, men op til hele 12 års fængsel.

Udover bedrageri er Britta Nielsen også tiltalt for dokumentfalsk, fordi hun ifølge anklagerne sendte et forfalsket tilskudsdokument videre til en medarbejder i Socialministeriet.

Dokumentet stod nemlig som underskrevet af en revisor fra revisionsselskabet PwC, selvom det ikke var ham, der havde skrevet under.

Retssagen begynder ved Københavns Byret den 24. oktober.

Det er fortsat usikkert, hvordan Britta Nielsen stiller sig til tiltalen.

Britta Nielsen besøgte venner i Sydafrika, mens hun i seks uger var på flugt fra myndighederne. Vennerne har efterfølgende været meget chokerede: