Britta Nielsen-sagen: Døve, syge og flere kommuner har penge til gode

Socialministeriet tager nu kontakt til de berørte for at kunne udbetale penge.

Den tidligere betroede medarbejder i Socialstyrelsen Britta Nielsen er fængslet og sigtet for at have bedraget det offentlige for mindst 111 millioner kroner. Hun blev anholdt i Sydafrika, hvor billedet er fra. (Foto: © SIPHIWE SIBEKO, Scanpix)

Seks kommuner, to regioner, Danske Døves Landsforbund og Cystisk Fibrose Foreningen vurderes at have penge til gode i sagen om millionsvindel i Socialministeriet.

Det oplyser Socialministeriet i dag.

Derfor vil ministeriet nu skrive til de berørte tilskudsmodtagere for at få diverse oplysninger, så det kan vurderes, hvor store beløb de kan have til gode.

Socialministeriet oplyser ikke, hvor mange penge de berørte tilskudsmodtagere har til gode, men det er en meget lille del af det samlede beløb, som lyder på mindst 111 millioner kroner, fortæller børne- og socialminister Mai Mercado (K) til DR Nyheder.

- Og heldigvis for det, for jeg kunne da godt have været bekymret for, at der havde siddet rigtig mange tilskudsmodtagere, som havde meget store beløb til gode, men det er meget få, siger ministeren.

De menes at have penge til gode

  • Fredericia Kommune

  • Holstebro Kommune

  • Jammerbugt Kommune

  • Københavns Kommune

  • Næstved Kommune

  • Roskilde Kommune

  • Region Midtjylland

  • Region Syddanmark

  • Cystisk Fibrose Foreningen

  • Danske Døves Landsforbund

Anholdt i Sydafrika

Sagen om millionsvindel med Socialministeriets midler kom frem i oktober.

Her fortalte socialminister Mai Mercado, at en tidligere betroet medarbejder i ministeriet var mistænkt for at have overført offentlige kroner til sine egne bankkontoer. Pengene var ellers møntet på samfundets svageste.

Den pågældende kvinde, Britta Nielsen, var blevet efterlyst. I november blev hun anholdt i Sydafrika.

Hun blev siden overført til Danmark, hvor hun i dag sidder varetægtsfængslet, sigtet for groft databedrageri for mindst 111 millioner kroner. Svindlen skal ifølge myndighederne have stået på fra 2002 til 2018 - og måske tidligere.

Antagelsen er, at hun har lavet 274 pengeoverførsler til sig selv - et år for i alt 15 millioner kroner.

Ifølge Mai Mercado er forholdsvist få penge blevet taget direkte fra projekter.

- Der er fundet andre veje at svindle af, siger ministeren, som på nuværende tidspunkt ikke kan komme med flere detaljer om, hvordan pengene så er blevet trukket ud.

Venter på undersøgelser

Britta Nielsen har ikke oplyst, hvordan hun forholder sig til sigtelsen.

Britta Nielsens to døtre, søn og svigersøn er også sigtet i sagen. Mistanken går her på, at de skal have modtaget penge fra svindelnummeret. De nægter sig alle skyldige.

Alene Britta Nielsen og sønnen er varetægtsfængslede.

Spørgsmålet om deres fortsatte varetægtsfængsling skulle have været for retten i næste uge, 12. februar, men Britta Nielsen har igen valgt at lade sig frivilligt fristforlænge.

Da sagen kom frem, satte Socialministeriet gang i to undersøgelser for at få helt styr på omfanget af den formodede svindel, hvordan det kunne ske, og om nogen bør drages til ansvar.

Undersøgelserne skulle have ligget færdige inden jul, men de er forsinkede. De forventes nu færdige i slutningen af februar.