Bred aftale i Folketinget: Fra 2035 skal ingen boliger opvarmes af gas

I dag er omkring 400.000 danske hjem afhængige af gas i radiatorerne og brusebadet.

- Alt det her betyder, at vi får brug for virkelig meget grønt strøm, og derfor har vi besluttet at udbygge den vedvarende energi i Danmark meget massivt, siger klimaminister Dan Jørgensen (S) (arkivfoto) (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Et bredt flertal i Folketinget har aftalt, at al gas i Danmark skal være grønt i 2030, og at der fra 2035 ikke er boliger, der opvarmes med gas.

Den politiske aftale mellem partier fra begge fløje har som formål at gøre det nemmere og billigere for danske boligejere at komme af med deres olie- eller gasfyr.

Partierne vil også gøre det enklere for danskerne at få rådgivning om en anden energikilde end gas, og der skal også være bedre lånevilkår, så gas- og oliefyr kan udskiftes med fjernvarme eller en varmepumpe.

I dag er omkring 400.000 danske hjem afhængige af gas i radiatorerne og brusebadet om morgenen, hvoraf en vis del kommer fra Rusland.

Mere havvind- og solenergi skal få gas væk fra de danske boliger, mener regeringen, Venstre, SF, De Radikale, Enhedslisten, De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet og Kristendemokraterne. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

Et grønt kraftværk for hele Europa

Aftalen udspringer af regeringens udspil kaldet "Danmark kan mere II".

- Danmark bliver med denne aftale et stort grønt kraftværk for hele Europa, når vi nu skaber mulighed for en femdobling af dansk havvindmøllestrøm i 2030. Det er helt afgørende for klimaet og for at gøre Danmark uafhængig af russisk energi, at et bredt og ansvarligt flertal i Folketinget nu står sammen og viser, at Danmark kan mere, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

Regeringen har indgået aftalen med Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedsli-sten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet og Kristendemokraterne.

- Forhandlingerne har været et voldsomt forceret forløb, men aftalen er et skridt i den rigtige retning, siger Venstres klimaordfører, Marie Bjerre, i en pressemeddelelse fra klima- og energiministeriet.

- Aftalen er bred, grøn og ambitiøs og sikrer en meget, meget stor udbygning med hav- og landvind. På lidt længere sigt får vi helt lukket for gassen til opvarmning - og Danmark beholder den grønne førertrøje,siger klima- energi og forsyningsordfører for Radikale Venstre, Rasmus Helveg Petersen, i samme pressemeddelelse.

Aftaleparterne er også enige om at firedoble produktionen af sol- og vindenergi på land frem mod 2030. Derudover vil man femdoble produktionen af havvindmøllestrøm de næste 8 år.

Forening bekymret for boligejerne

Hos foreningen Dansk Fjernvarme er man dog bekymret for, at politikerne ikke vil give fjernvarmeselskaberne 'de nødvendige værktøjer, der skal gøre ambitionerne til virkelighed', skriver foreningen i en pressemeddelelse.

- Der mangler økonomisk hjælp til de boligejere, der ønsker at udskifte deres gasfyr med grøn fjernvarme. Der mangler sikkerhed for de store investeringer fjernvarmeselskaberne skal foretage, hvilket kunne have været afhjulpet med en ja-tak til fjernvarme ordning, sådan som flere partier ellers har foreslået.

- Men det er dog glædeligt, at der med aftalen er politisk opbakning til at udfase den dyre, russiske naturgas i vores boligopvarmning, selvom tempoet godt kunne have været højere, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.

Interesseorganisationen Green Power Denmark roser aftalen og ambitionerne om at afskaffe naturgasfyr i de danske hjem.

- Det er godt, at regeringen og et bredt flertal i Folketinget skruer op for elektrificeringen af opvarmningen af danskernes huse. Det er nøglen til en fri og grøn fremtid. Vi ser gerne, at naturgasfyr ryger ud af husstandene så hurtigt som muligt, og nu er der sendt et klart signal til danskerne om, at fremtidens varme er elektrisk, siger Kristian Jensen, der er adm. direktør for Green Power Denmark i en pressemeddelelse.