Der skal skabes bedre balance mellem land og by ved at flytte 3900 statslige arbejdspladser ud fra København. Sådan lyder regeringens mål i hvert fald, men indtil videre har planerne ikke ført til mere balance.
Tværtimod har debatten boblet på sociale medier, hvor nogle mener, at "akademikerne da bare kan tage en tudekiks og flytte," mens andre efterlyser medfølelse over for de familier, der nu står over for valget mellem en fyreseddel eller en flyttekasse.
Programmet Bagklog vendte problematikken med erhvervskvinden Stine Bosse. Hun er enig i, at der skal gøres noget for provinsen, men er ikke sikker på, at regeringen har fundet den rette medicin:
- Grundidéen er god nok. Vi er jo ikke et større land, end at vi godt kan deles lidt om arbejdspladserne. Men processen er jeg lidt bekymret for, siger hun.
Fører til et tab af viden
Hun frygter, at mange vil sige nej til tilbuddet om at flytte med deres arbejdsplads til provinsen.
- Her taler vi om videnstunge arbejdspladser, og rigtig mange af de medarbejdere, der skal flyttes rundt, har opbygget deres kompetencer over tid. Vi kan ikke bare tænke på dem som Legoklodser, som man kan bytte ud, siger Stine Bosse.
Hun "betvivler slet ikke, at der også er dygtige akademikere i Jylland," men:
- Vi skal leve af viden, og jeg er bange for, at vi taber viden, siger hun.
De 3900 arbejdspladser bliver flyttet ud til 38 byer og en del af målet er at sikre, at Danmark ikke knækker over i to dele rent jobmæssigt. Og det mål har Stine Bosse forståelse for.
- I hele verden sker der en urbanisering. Vi ser stærke storbyer, der nogle steder er mere magtfulde og indflydelsesrige end lande. Vi skal selvfølgelig tale om, hvordan vi skaber arbejdspladser i provinsen. Men der skal altså mere til end at flytte fem arbejdspladser til Bornholm og 500 til Nordjylland. Der skal noget mere "swung" på løsningerne, siger hun og fremhæver Aalborg:
- Aalborg og Region Nordjylland har fået meget ud af at tænke anderledes og nogle gange springe København over og rejse direkte til Bruxelles for at skabe udvikling. Det er imponerende, og det trænger vi til noget mere af, siger hun.
"Sarte københavnere"
På DR Nyheders Facebook-side har der været stor debat om udflytningen - især efter en artikel om, at flere styrelser tilbød krisehjælp til deres ansatte.
- Latterlige og sarte københavnere. Der var ingen krisehjælp, da arbejdspladserne flyttede fra provinsen til København. Tag jer sammen tudeprinsesser. Face the Music som en jyde ville gøre, skriver Leo Thøgersen.
- Stop nu det piberi! Så slemt er det ikke at flytte! Jeg måtte selv flytte efter et godt job og en god bolig, jeg havde råd til for flere år siden. Jeg flyttede fra Sjælland til Struer! Uha et spring, men hvor er jeg glad for det, skriver Kim Bruun.
- En håndværker kan finde ud af at arbejde i København selv om han er bosat i det vestlige Jylland, hvorfor er det en katastrofe for en statsansat at arbejdspladsen flytter når det ikke er det for håndværkeren, skriver John Weber.
- Når jeg som tømrer rejser hele landet rundt for at arbejde, kan jeg da lige nævne nogle af de steder de sidste 5 år. Jeg har arbejdet i København ca halvandet år, og da vi er færdige der, var de næste projekter i Skanderborg, Herning, Odense, Kolding og så tilbage til København igen. Jeg har ikke stiftet familie, men 3/4 dele af mine kollegaer havde. De så ikke deres kone og børn fra søndag aften til torsdag eftermiddag, skriver Lasse Hansen Henrik.
"Kan ikke smide børn i flyttekassen"
Men der er også flere, der efterlyser forståelse for de familier, der nu står over for et særdeles svært valg:
- Få dog de menneskelige briller på og indse hvad det er man udsætter familierne for, skriver Selina M. Wolfram.
- Børn kan ikke smides i en flyttekasse og pakkes ud ved ankomsten, skriver Karin Munk.
- Småligheden er stærkt tiltagende i Danmark. Kan I da ikke fatte, at der er nogen, som ikke magter at flytte (pga. famillie/forhold/nærmiljø/syge forældre/stress/sygdom) med jobbet, skriver Katja Schneekloth.
Og så er der dem, der glæder sig til at tage imod københavnerne i den naturskønne provins. Det er dog en præmis, Stine Bosse ikke køber:
- Jeg deler opfattelsen af, at der er dejligt på landet, for jeg bor selv uden for Storkøbenhavn. Men det her handler om lidt mere end det - det er jo både far og mor, der har job, og så er det lidt for nemt at sige, at man bare skal glæde sig til at flytte på landet, siger hun.
https://www.facebook.com/drp1/videos/1632743763681560/