Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune Ninna Hedeager OIsen (EL) har bedt forvaltningen om at få forsyningsselskabet Hofor til at udskyde udledningen af spildevand i Øresund til efteråret.
Det oplyser borgmesteren til DR.
- Der har vist sig en mulighed for, at Hofor kan udskyde det testarbejde, de skal lave, til oktober. Det kan de, hvis Københavns Kommune gør det. Derfor har jeg bedt forvaltningen om at kræve det, siger Ninna Hedeager Olsen.
- Det giver os tid til at få svar på alle vores spørgsmål. Som det var, ville hanerne blive åbnet i morgen, og det ville jeg være rigtig ked af, fordi både jeg og udvalget har rigtig mange spørgsmål, tilføjer hun.
Udledningen skulle være påbegyndt mellem klokken 8 og 9 i morges, men forsyningsselskabet Hofor valgte sent i går aftes udskyde udledningen med 24 timer. Og nu er der altså udsigt til, at udledningen først sker på den anden side af sommeren.
Det vækker begejstring hos Danmarks Naturfredningsforening, at projektet for nu ser ud til at blive sat på pause.
- Jeg er meget, meget glad og meget, meget lettet over, at vi har fået sat en bremse i den her helt uansvarlige beslutning om at udlede urenset spildevand direkte i et af vores mest enestående havområder i Danmark, siger præsident i foreningen Maria Reumert Gjerding.
'Jeg er rigtig glad for, at arbejdet bliver udskudt'
DR er i besiddelse af den mail, som teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) har sendt til medlemmerne af miljøudvalget i Københavns Kommune.
I den skriver hun, at hun har bedt forvaltningen om at sende en anmodning til Hofor om at udskyde udledningen til efteråret. I mailen står der, at Hofor allerede har givet udtryk for, at det vil være muligt at udskyde udledningen.
- Jeg er rigtig glad for, at arbejdet bliver udsat nu, så vores spørgsmål kan blive besvaret og give klarhed over, hvilke handlemuligheder vi har i forhold til at træffe en anden beslutning, siger Ninna Hedeager Olsen.
Borgmesteren bad i går Teknik- og Miljøforvaltningen om en orientering i sagen. Den ventes klar senere på dagen.
Den orientering skal blandt andet give svar på, om forvaltningen kan have begået formelle fejl i behandlingen af tilladelsen, som blandt andre professor i miljøret ved Københavns Universitet Peter Pagh mener kan være tilfældet.
Professor i miljøret Peter Pagh undrer sig over forløbet og understreger, at tilladelsen til at udlede spildevandet stadig kan trækkes tilbage. Få hans vurdering af sagen i klippet her:
Borgmesteren har samtidig bedt om, at orienteringen skal belyse, om Teknik- og Miljøudvalget havde mulighed for at træffe en anden afgørelse, hvis sagen var blevet forelagt politisk, og om det er muligt for forvaltningen af omgøre afgørelsen.
Spildevandet, som skulle udledes, er mekanisk renset, altså filtreret men ikke har ikke været igennem et egentligt rensningsanlæg, og udledningen har været stærkt kritiseret af både uvildige eksperter, interesseorganisationer og politikere i flere dage.
Kritikken tog til i løbet af dagen i går, hvor det kom frem, at borgmesteren ikke har været orienteret om, at Teknik- og Miljøforvaltningen har givet tilladelse til udledningen.
Kan have konsekvenser for havets dyr
Både Gentofte Kommune og Københavns Kommune har givet tilladelse til udledningen, der sker i forbindelse med med byggeri i området ved Svanemølleholmen i Nordhavn.
Her skal der opføres bygninger hen over Hofors kloakledning, der hedder Lynetteledningen, som forbinder Strandvængets pumpestation med Lynetten Renseanlæg. Men ledningen er ikke bygget til at kunne klare vægten af byggeri, og arbejdet betyder derfor, at hovedspildevandsåren er lukket ned på grund af nybyggeriet.
Mathias Middelboe, professor ved Marinbiologisk Sektion på Københavns Universitet forklarede i går, at udledningen kan få konsekvenser for dyrene i havet:
- Det overrasker mig, at man hælder urenset spildevand midt ud i et område, som er ret unikt for Danmark. I modsætning til hvad mange tror, er der et utrolig rigt dyreliv i Øresund, og der er initiativer i gang for at lave det til en nationalpark.
Det er ifølge Mathias Middelboe dyr som søpindsvin, søstjerner, muslinger, orme og snegle, der kan komme til at betale prisen for udledningen. Det er samtidig dyr, som er fødegrundlag for havets fisk.
- Man kan sagtens forestille sig, at der vil være nogle effekter på dyrelivet i Øresund i et stykke tid ud i fremtiden. Hvis mange dyr lokalt vil gå til på grund af dårlige iltforhold, så vil det tage tid at etablere de samfund igen, lød det fra professoren.
Præcisering: I en tidligere udgave af artiklen fremgik det ikke tydeligt, at spildevandet, der skulle udledes er mekaniske renset, altså filtreret, inden udledningen.