Regeringen anført af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) angribes nu fra flere sider for at have ført en forfejlet økonomisk politik i de historiske opgangstider, skriver Politiken Søndag.
Kritikken kommer også fra den borgerlige tænketank Cepos, der hæfter sig ved regeringens manglende vilje til at styre de offentlige udgifter.
- Hvis regeringen havde levet op til sine egne målsætninger, havde økonomien været holdbar. Så havde vi ikke skullet igennem EU's krav på samme måde«, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen til Politiken. Han var ansat i ledelsen af Venstres Politiske Økonomiske Sekretariat, før han kom til Cepos.
Gode år soldet væk
Efter regeringsskiftet i 2001 forpligtede regeringen sig til at holde væksten i de offentlige udgifter på mellem en og en halv procent om året. Det var forudsætningen for, at der var økonomisk råderum til at indføre skattestoppet, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nu har suspenderet.
Men år efter år har regeringen sprængt det offentlige udgiftsloft, viser nye tal fra Finansministeriet. Alene i 2009 var væksten fem gange større end forudsat i den oprindelige plan.
Ifølge tidligere overvismand og formand for Velfærdskommissionen, professor Torben M. Andersen, ville Danmarks økonomiske problemer være betydeligt mindre i dag, hvis de gyldne år ikke var blevet soldet væk.
- Et af argumenterne for at indføre skattestoppet var, at regeringen derved troede, at den kunne styre de offentlige udgifter. Men nu ligger konklusionen ligefor og kan findes på tryk: Det var ikke effektivt. I stedet har det ført til et underskud og en gæld, der nu skal korrigeres, siger han til Politiken.