Borgere ser Nordic Waste-jordskreddet med egne øjne: 'Det betyder meget, at man får overblik over, hvordan tingene står til'

Søndag kunne Ølst-borgere gå ind bag afspærringen og se det jordskred, som de er nabo til, og hvor der arbejdes for at afværge en miljøkatastrofe.

På hver af de to rundvisninger var der maksimalt plads til 30 personer. Borgerne var inviteret af Randers Kommune. (Foto: © Emil Prehn - DR Østjylland)

Det har ikke været en søndagstur af den fornøjelige slags, som borgere i Ølst syd for Randers i dag har været på.

Klokken henholdsvis 11 og 12 har to grupper af byens borgere nemlig været på rundtur ved den nærtliggende virksomhed Nordic Waste, så de med egne øjne kunne se det jordskred, som bevæger sig mod Alling Å ved Ølst syd for Randers.

Her arbejdes der på højtryk for at stabilisere jordskreddet, så det ikke ender i en miljøkatastrofe. Tidligere - inden jordskreddet mistede fart - lød konklusionen også fra COWI, at det i værste tilfælde kunne begrave byen Ølst.

En af dem, der var med under søndagens rundvisning, er Ølst-borger Rita Jensen.

- Det er godt lige at se, hvor stort det er. Det er rigtig stort faktisk. Man kan se hele vejen er dækket med jord, Aarhusvejen er helt væk.

Rita Jensen efter hun kom tilbage fra rundvisningen.

Hvad betød det at se det med egne øjne?

- Det betyder meget, at man får overblik over, hvordan tingene står til. Se hvor alvorligt det er, og se, hvad de forskellige gør, siger Rita Jensen.

I midten af december opgav Nordic Waste, der også er gået konkurs, at få jordskreddet under kontrol.

Det var Randers Kommune, der søndag havde inviteret borgere i Ølst til at se skadestedet.

- Jeg tror, vi alle sammen er bekymret. Det bedste man kan gøre i den situation, tror jeg er, at se stedet og få en samtale om, hvad der sker, og hvad planerne er fremadrettet, siger Randers' borgmester Torben Hansen, der deltog i rundvisningen sammen med kommunaldirektør, Jesper Kaas Schmidt.

Jesper mangler svar på, hvad der skal ske med byen

Mens Rita Jensen synes, de fik svar på nogle af deres bekymringer, trods det er begrænset, hvad de kunne svare på, så var Ølst-borger Jesper Weiss noget mere loren.

- Man havde en forventning om, at man kom ind og kunne blive lidt klogere på situationen. Lige nu har man været oppe og se, hvad der foregår, men klogere synes jeg ikke man blev.

Han har set, hvordan det forholder sig med vandbassinerne, men når det kommer til, hvad der skal ske med selve byen, er han ikke blevet klogere.

DR kunne ikke få lov til at komme med ind til selve rundvisningen.

Randers Kommune har afholdt udgifterne indtil i mandags, hvor Miljøstyrelsen overtog myndighedsansvaret og regningen. Det har kommunaldirektør i Randers Kommune Jesper Kaas Schmidt oplyst til Randers Amts Avis.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har kaldt jordskreddet "en af de alvorligste trusler mod miljøet lige nu", og oprydningsarbejdet er anslået til at koste mindst to milliarder kroner.

Hovedejeren af Nordic Waste er mangemilliardæren Torben Østergaard Nielsen, og nedenunder kan du klikke dig videre til et Genstart-afsnit, hvor du kan blive klogere på, hvem han er.