Borgere måber efter politiaktion lammede Danmark: Fortæl os nu, hvad det handler om

Chauffør ventede seks timer i bilkø og savner information - tidligere PET-chef opfordrer til at løfte sløret.

En forhenværende PET-chef undrer sig over, at politiet ikke fortæller mere om fredagens store menneskejagt, der blandt andet udspillede sig i landsbyen Espe på Fyn. (Foto: © Carsten Bundgaard, Scanpix)

Tusindvis af borgere mærkede fredag konsekvenserne af den politioperation, der lammede infrastrukturen mellem landsdelene.

En af dem er lastbilchauffør Christian Lerche, der tilbragte seks timer i bilkøer.

- Man bliver jo lidt nervøs, når de laver så stor en operation, så lidt mere information havde været rart. Man holder jo stille, mens politiet leder efter farlige personer, siger Christian Lerche, der fra sit førerhus kunne konstatere, at politiet var talstærkt og tungt bevæbnet.

Chauffør Christian Lerche ventede seks timer i bilkøer i løbet af fredagen.

- Et eller andet sted bliver man jo nervøs for, hvad der kan ske med en selv, når de mener det er nødvendigt for at reagere på situationen, siger han.

Tidligere PET-chef undrer sig

Chaufføren får opbakning fra en forhenværende operativ chef hos Politiets Efterretningstjeneste (PET).

- Der er en del bekymrede mennesker rundt omkring, men ingen reel forklaring. Der må være særdeles tungtvejende grunde til det, men kunne man dog ikke i det mindste til almindelig beroligelse fortælle hvilken kriminalitetstype det er, og hvorfor det er så fantastisk vigtigt at holde det tæt til kroppen, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Eftersøgte sort Volvo

Masser af danskere blev fredag påvirkede af den storstilede politioperation, der stoppede trafikken mellem landsdelene. Blandt andet blev Storebæltsbroen, Lillebæltsbroen samt Øresundsbroen afspærret. En ad gangen blev køretøjer sluset igennem og undersøgt.

Politiet oplyste, at man eftersøgte en svensk indregistreret, sort Volvo med tre personer mistænkt for ‘alvorlig kriminalitet’.

Menneskejagten resulterede i bilkøer op til 30 kilometers længde. Klokken 19 fredag aften kunne politiet fortælle, at man formentlig havde det efterlyste køretøj i sin besiddelse. Borgerne havde dog ingen grund til ængstelse, lød meldingen fra politiet.

Resten af fredagen fortsatte den omfattende eftersøgning på blandt andet Fyn, hvor tungtbevæbnet politi, overvågningsfly, hundepatruljer og en eller flere af Forsvarets helikoptere var indsat.

Politiet lørdag morgen: Efterforskning i gang

Lørdag morgen har politiet fortsat ingen yderligere oplysninger om aktionen, der i sin størrelse overraskede PETs forhenværende, operative chef med 41 års erfaring.

- Jeg har aldrig oplevet en så stor politiaktion og ej heller en så hermetisk lukkethed omkring en sag af så væsentlig betydning. En hel landsdel blev lammet, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Ifølge Københavns Politi kommer der ikke mere information foreløbigt.

- I forlængelse af gårsdagens store politioperation er vi igang med efterforskningen. Vi forventer ikke, at kunne sige mere foreløbigt, men melder ud når der er nyt om sagen, skriver Københavns Politi på twitter.

Flere borgere giver på Københavns Politis twitter-profil udtryk for frustration over informationsniveauet.

- Det har bare at være noget stort, for at retfærdiggøre sådan en lammelse af hele det trafikale land en fredag, skrev en bruger fredag aften.

Retsordfører: Politiet må informere senere

Flere retsordførere fortæller, at Folketingets retsudvalg endnu ikke er blevet informeret om, hvad den store indsats handlede om.

- Jeg mener, vi skal give politiet arbejdsro nu. Når de vurderer tiden er moden, så skal de selvfølgelig fortælle borgerne nærmere om, hvad det drejede sig om, siger socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen.

DR Nyheders retskorrespondent har en forventning om, at politiet i løbet af lørdagen kommer med en nærmere forklaring.

- Politiet er jo nødt til i dag på et tidspunkt at komme ud og sige, hvad det her handlede om, siger Trine Maria Ilsøe.