Når en række borgere fra Korsør her til aften mødes på Storebælt Camping og Feriecenter, er én ting på dagsordenen.
Nemlig hvad der skal ske, efter at borgerne for nogle uger fik konstateret for høje værdier af det giftige fluorstof PFOS i blodet.
- Jeg glæder mig til at få set flere af de andre med høje PFOS-værdier, som jeg endnu ikke har mødt. Vi kan forhåbentlig alle sammen stå sammen om en eventuel retssag, fortæller Kenneth Nielsen.
Han er formand for Korsør Kogræsser og Naturplejeforening og er én af de 187 borgere fra Korsør, der har fået målt PFOS i blodet.
Fluorstoffet er kommet ind i kroppen, fordi borgerne har spist kød fra kalve, der har græsset på en eng, som ligger ved siden af en brandskole, som tidligere har brugt brandslukningsskum, der indeholdt PFOS.
I Kenneth Nielsens tilfælde blev der målt 233 nanogram PFOS per milliliter blod - et niveau, der er cirka ti gange højere end grænseværdien.
Udover at snakke sammen og eventuelt diskutere mulighederne for erstatning, skal de berørte Korsør-borgere også tale med eksperter og læger fra Holbæk Sygehus.
De står nemlig bag et forsøg med kolesterolsænkende lægemiddel, som måske kan få PFOS hurtigere ud af kroppen.
Og der er stor frygt for, at det giftige fluorstof kan føre til sygdomme hos de berørte.
- Jeg tænker, at vi alle sammen deler den samme frustration og bekymring, fortæller Kenneth Nielsen.
Svenske borgere har oplevet det samme
Og den frustration og bekymring kender flere borgere fra Ronneby i Sverige særdeles godt.
En af dem er 41-årige Martin Johansson, som DR Nyheder har mødt.
Når han står og underviser i e-sport på gymnasiet i Ronneby, så er det ikke til at se det. Men han, hans to børn samt de fleste han kender i nærområdet, fik i 2014 konstateret rekordhøje niveauer af PFOS.
Martin Johansson fik målt et niveau på 216 nanogram PFOS per milliliter blod - et tal, der er ti gange mere end normalområdet.
- Det er en stor utryghed. Jeg ved jo ikke, om jeg selv eller andre, jeg kender, kommer til at få nogle af de sygdomme, som PFOS øger risikoen for, siger han.
I Ronneby fik borgerne de rekordhøje PFOS-værdier igennem drikkevandet. Vand, der var blevet forurenet på grund af den nærliggende forsvarslufthavn, der ligger en kilometer væk fra vandværket. Her blev der indtil 2003 brugt brandskum med PFOS.
Samtidig med at Martin Johansson fik konstateret høje PFOS-værdier, fik han også konstateret testikelkræft.
- Jeg bliver mindet om PFOS, hver gang jeg er i bad og ser, at jeg mangler en testikel. Og jeg mener, at det er fordi, jeg i årevis drak forgiftet vand fra kommunens vandværk, siger han.
Om der er en sammenhæng mellem hans sygdom og PFOS vides ikke.
Men helbredet hos de berørte borgere fra Ronneby bliver i dag overvåget ved hjælp af patientjournaler, fordi PFOS forbliver i kroppen i adskillige år.
- Vi ser ikke en sammenhæng med almindelige kræftsygdomme, men vi har set en statistisk overrepræsentation af mere sjældne kræftsygdomme som nyrekræft og testikelkræft, siger Kristina Jakobsson, der er professor i miljømedicin på Göteborgs Universitet i Sverige.
Hun har undersøgt helbredet hos borgere, der har boet i Ronneby, mens drikkevandet indeholdt PFOS.
Ifølge hende har nogle kvinder fra Ronneby også fået konstateret en gynækologisk sygdom (polycystisk ovariesyndrom), som kan gøre det sværere at blive gravid.
Retssag: Det var personskade
Sagen i Sverige fik 165 borgere - heriblandt Martin Johansson - til at gå sammen i en forening for at lægge sag an mod kommunen.
- Vi følte ikke, at vi blev taget alvorligt, og for os handlede det om, at kommunens drikkevand forgiftede os. Sådan burde det jo ikke være. Man skal kunne stole på, at der er styr på det, mener Martin Johansson.
Og i april i år vandt foreningen over Ronneby kommune ved byretten i Blekinge.
Her blev det afgjort, at kommunen var ansvarlig for at have forvoldt borgerne personskade i kraft af de høje PFAS-værdier, der ifølge retten havde givet ”øgede sundhedsrisici og fysiske ændringer og forringelser af kroppen”.
- Det betød rigtig meget. Først og fremmest var vores sag den første af sin slags, som kommer til at danne præcedens, hvis PFOS findes i drikkevandet andre steder, hvor borgerne også ønsker at lægge sag an. Men det betød også, at de tog os og vores bekymringer alvorligt, siger Martin Johansson.
Retssag i Danmark?
I Danmark er Kenneth Olsen fra Korsør Kogræsser Og Naturplejeforening allerede blevet kontaktet af flere advokater, som gerne vil føre en sag på vegne af borgerne, hvis de beslutter sig for det.
I så fald vil blive den første af sin slags i Danmark, der kan danne præcedens ligesom i Sverige.
Og måske bliver det ikke den sidste sag af sin slags.
I midten af september udkommer Danske Regioner nemlig med et overblik over, hvor i Danmark der ellers har været brandskoler og øvelsespladser, hvor man har brugt den giftige brandslukningsskum.