Boligminister Kaare Dybvad (S) har ikke kunnet finde et flertal i Folketinget for at gribe ind over for udenlandske kapitalfonde på det danske boligmarked.
Han har derfor besluttet at indstille forhandlingerne, oplyser Transport- og Boligministeriet.
- I dag er desværre en god dag for udenlandske kapitalfonde og en dårlig dag for alle os, der gerne vil bevare billige lejeboliger, siger ministeren.
Ministeren har i flere måneder sat hårdt ind for at stoppe udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger.
Det er blandt andet sket efter flere sager om den amerikanske kapitalfond Blackstone, der har gjort sit indtog i København med flere store opkøb.
Hør Kaare Dybvads forklaring.
Men det er altså ikke lykkedes at finde et flertal for indgrebet.
- Regeringen har haft en klar ambition om at sætte en stopper for internationale kapitalfonde og kortsigtede spekulanter på det danske boligmarked. Men jeg må konstatere, at der ikke er opbakning i Folketinget, udtaler boligminister Kaare Dybvad i en pressemeddelelse.
De udenlandske kapitalfonde har været i søgelyset for at investere i danske ejendomme, sætte dem i stand og bagefter skrue lejen så meget i vejret, at nogle af beboerne er nødt til at flytte.
Forhandlingernes helt store stridspunkt har ifølge Transport- og Boligministeriet været, at regeringen ville indføre en karensperiode på syv år, før en udlejer kan hæve huslejen efter reglerne i Boliglovens paragraf 5,2.
Flere har dog frygtet, at indgrebene ville ramme andelsboligejerne. Men det afviser ministeren.
- Jeg har hele tiden sagt, at jeg kun ville lave et indgreb, hvis det reelt ville ramme de kortsigtede spekulanter, samtidig med at vi friholder andelsboligerne. Derfor foreslog vi et spekulantstop, fordi det vil ramme de meget kortsigtede spekulanter og ifølge Finanstilsynet ikke vil ramme andelsboligerne. Derfor er jeg selvfølgelig også lidt uforstående over for, at der ikke er opbakning til forslaget, siger han i pressemeddelelsen.