Flere og flere familier i Danmark har ikke råd til at betale husleje eller betale for vedligehold af den lejlighed man bor i.
Boligforeningerne vælter regningerne videre over til de andre beboere i ejendommene, men det kan ikke være meningen, siger formanden for Socialrådgiverforeningen Betina Post til DR Nyheder.
Hun peger på, at man i hendes branche godt ved, at mange, som er på langvarig kontanthjælp har svære sammensatte, sociale problemer og for nogle af dem betyder det, at de ikke kan overskue deres liv og heller ikke kan overskue at gøre rent eller vedligeholde hjemmet.
Problemgruppe
- Vi ved, der er en lille gruppe lejere, som er meget dyre for boligselskaberne, fordi de misligeholder lejekontrakterne, siger Betina Post, men pointerer, at det her ikke bør være et problem for den enkelte boligforening.
Hun understreger, at det er et samfundsproblem, at vi har mennesker, som har det så svært.
-Vi er nødt til at løfte problemet op i systemet, siger hun.
Ingen løsning
Boligforeninger har fået mulighed for at opsige kontrakterne med den type lejere og sætte dem ud. Og den tendens har man også set.
- Men det er jo ingen løsning overordnet set, mener Betina Post. - Det vil jo bare ende med at vi har endnu en gruppe danskere, som ikke kan være nogen steder. Og det kan vi ikke leve med som samfund.
Et lokalt problem
Socialrådgiverforeningens formand mener, det er fuldt forståeligt, at naboerne er trætte af den ballade og de mange ekstraudgifter de mennesker skaber, og tænker, at det ikke kan være rigtigt, at man skal stå model til psykisk syge, som sviner og larmer eller familier, der har børn, der render rundt og truer og laver ballade og ikke betaler huslejen og hærger bebyggelsen.
- Men det er jo fordi det i øjeblikket er et lokalt problem - det er det vi skal væk fra, pointerer Betina Post. - For hvor skal de mennesker bo, hvis de ikke kan bo til leje nogle steder?
Står de først på gaden så bliver det da for alvor et samfundsproblem, mener hun.
Folketinget er nødt til at se på de her problemer og finde ud af, hvordan man sikrer at alle de forskellige udsatte grupper har et sted at bo, siger hun og peger på, at Folketingets første løsning med at give boligforeningerne ret til at smide folk ud ikke er fyldestgørende.
Arbejdet er ikke færdigt
- Politikerne er nødt til at arbejde videre, i Danmark har vi vel ikke et ønske om flere hjemløse?, spørger hun.
Hvis de mennesker skal have en ny start et andet sted, skal der et boligsocialt arbejde igang, mener Betina Post. Der skal aktiviteter i gang i boligområderne så man lærer hinanden at kende og får en fortrolighed som gør at man kan tage hånd om de udsatte i deres hjem eller før problemerne eskalerer.
Menneskevenlig bebyggelse
Hun mener boligområderne skal menneskeliggøres. Kommunerne skal være derude, politiet og de handlende.
- Der skal være liv i bebyggelserne, der skal være aktiviteter som gør at de mennesker, der bor i bebyggelsen kender hinanden og møder hinanden om andet end problemer, slutter formanden for socialrådgiverforeningen Betina Post