Boghandleren fra Brønshøjs skæbnedag: I dag kan passet ryge

Højesteret afsiger i dag dom mod Said Mansour i en historisk retssag.

Højesteret afgør i dag sagen mod islamisten Said MAnsour, der er dømt for opfordring til terror. ARKIVFOTO. (Foto: © Carl Redhead, Scanpix)

Et dansk, rødbedefarvet pas tilhørende dansk-marokkaneren Said Mansour bliver i dag omdrejningspunktet, når Højesteret afsiger dom i en historisk terrorsag.

Said Mansour – i pressen også kendt som ’Boghandleren fra Brønshøj’ var tiltalt for blandt andet at opildne til terror. En anklage, han tidligere er dømt for i både byretten på Frederiksberg og senest sidste år i Østre Landsret med fire års fængsel til følge.

Dommen indbragte ham både i Retten på Frederiksberg og i Østre Landsret fire års fængsel.

Men på et helt afgørende punkt var de to retsinstanser uenige: I byretten slap Said Mansour for at miste sit danske statsborgerskab, mens Østre Landsret fratog ham statsborgerskabet.

Boghandleren fra Brønshøj er også marokkansk statsborger, og de marokkanske myndigheder har af flere omgange forsøgt at få ham udleveret til retsforfølgelse i hjemlandet. Noget de danske myndigheder har afvist.

32 år i Danmark

Det danske pas har han haft siden 1988 – fire år efter han kom til Danmark fra Casablanca i Marokko.

Said Mansour har støttet terrorisme, har opfordret til drab på navngivne personer og overtrådt straffelovens såkaldte racismeparagraf, har Østre Landsret afgjort, og i dag falder der altså dom over boghandlerens fremtid i Danmark.

Selve skyldsspørgsmålet og straffen på fire års fængsel ligger allerede fast, men Højesteret skal med dagens afgørelse balancere mellem, om Said Mansours kriminelle handlinger skal koste ham det rødbedefarvede pas.

Sker det, vil han være den første nogensinde, der mister sit danske statsborgerskab som følge af kriminalitet. Modsat lyder argumenterne fra forsvaret, at Said Mansour nu har opholdt sig 32 år i Danmark, og at han ved udvisning til Marokko risikerer tortur.

Kan ende på tålt ophold

Netop argumentet om tortur kan vise sig også at komme i spil, selvom landets højeste retsinstans i sidste ende vælger at fratage ham passet. For udlændinge henvises til tålt ophold, hvis de ikke kan udsendes til hjemlandet, fordi de risikerer dødsstraf, tortur eller anden umenneskelig behandling.

Og netop det frygter forsvaret kan være sandsynligt i Said Mansours tilfælde. I sidste ende vil det dog være op til udlændingemyndighederne at afgøre.

Da sagen blev behandlet i landsretten, var udvisningen også et tema, som Said Mansour frygtede.

- Jeg bliver henrettet, sagde han om Marokko, der ønsker ham udleveret.

Sagen mod Said Mansour har haft stor politisk bevågenhed. Ved dommen i byretten, hvor boghandleren undgik at blive udvist, ytrede en række politikere deres utilfredshed med, han ikke blev udvist.

Det fik den tidligere forsvarsadvokat i sagen, Thorkild Høyer, til at anmelde seks folketingsmedlemmer til politiet for forsøg på at påvirke en sag. Politiet valgte dog ikke at rejse en sag mod de seks.

Said Mansour er tidligere i dømt tre et halvt års fængsel i en anden sag, der også handlede om at opildne til terror.