Danske forældre skal knokle for at have råd til kommunernes dagtilbud. Næsten 8.000 kroner om måneden skal en mor og far i Allerød tjene for at have råd til vuggestue og børnehave, mens en familie i Haderslev skal tjene godt 5.000 kroner til børnepasning.
Det viser en ny undersøgelse foretaget for Ugebrevet A4 af analyse- og forskningsinstituttet Bureau 2000.
- Der skal tjenes rigtig mange penge for at kunne betale for at få passet børn, hvis man er en dansk børnefamilie. Det er flere gange så dyrt, end hvis man for eksempel kommer over på den anden side af sundet i Sverige, siger direktør for Bureau 2000 Niels Glavind, der står bag undersøgelsen, til DR Nyheder.
Svært at gennemskue
Hos Forældrenes Landsforening, FOLA, er næstformand Dorthe Boe Danbjørg bekymret over, at det er svært for forældrene at se, hvad der gemmer sig bag de meget varierende tal.
- Tallene taler jo deres eget sprog. Men det kan være svært for os forældre at gennemskue, hvad prisen dækker over. Er en stor udgift et udtryk for, at der er en god normering og flotte fysiske rammer, eller er det et udtryk for, at kommunen ikke har effektiviseret på området, siger Dorthe Boe Danbjørg til DR Nyheder.
Mere gennemsigtighed og central regulering
Dorthe Boe Danbjørg mener derfor, at der bør stilles krav om en større gennemsigtighed, så forældrene kan se, hvad de får for pengene.
- Der er stor forskel på, hvad vores børn, de bliver budt i daginstitutionerne fra kommune til kommune. Man kunne sikre sig, at det blev lagt mere åbent ud, hvad det præcis er pengene går til, siger hun.
Samtidig peger hun på, at tallene vidner om, at kommunerne ikke bør styre så meget selv, som de gør i dag:
- Der er rigtig stor forskel på, hvordan kommunerne driver daginstitutionerne. Vi ønsker, at der er flere ting, der reguleres centralt fra, blandt andet antallet af voksne til vores børn, siger Dorthe Boe Danbjørg.
Dyr madordning og billig dagpleje
Det har betydning for den samlede udgift, om man har for eksempel madordninger og om kommunen bruger dagpleje i højere grad end institutioner. Og det mener Niels Glavind, kan forklare en del af forskellene.
- Hvis man tager de to kommuner Allerød og Haderslev, så skyldes forskellen hovedsageligt to ting. I Haderslev har man overvejene dagpleje til de mindste børn, som er billigere end daginstitutioner. Og dertil kommer at Allerød har en meget dyr madordning, som også betyder en hel del i udgiften til at få passet børn, siger Niels Glavind.
Dertil kommer, at der er enkelte kommuner for eksempel Albertslund, Herlev og Gladsaxe, hvor kommunen giver tilskud til at nedsætte forældrebetalingen. Her betaler forældrene mindre end 25 procent af driftsudgifterne, som de ellers har lov til at tage, forklarer Niels Glavind.
Halvdelen af kommunerne hæver prisen
Analysen viser desuden, at daginstitutionspriserne på landsplan stiger mindre end pris- og lønstigninger.
- Priserne på børnepasning er ikke steget så meget som den almindelige pris- og lønudvikling. Og det mener vi, formentlig er en afspejling af, at man har sparet en hel del på standarden i daginstitutioner og skolefritidsordninger, siger Niels Glavind til DR Nyheder.
Men ifølge Ugebrevet A4 kan forældre til børn i 47 kommuner se frem til prisstigninger, der overstiger KL's seneste pris- og lønskøn på 1,3 procent. Værst ser det ifølge ugebrevet ud i Hørsholm, Morsø og Frederikssund, hvor forældrene i år skal betale mellem 12 og 14 procent mere end de betalte i 2013.
Niels Glavind frygter, at de høje takster kan være skyld i lave danske fødselstal.