Børnelæger vil have erklæret svær overvægt hos børn som kronisk sygdom

Verdenssundhedsorganisationen WHO har allerede defineret svær overvægt som en kronisk sygdom.

Mellem 10 og 25 procent af danske børn og unge er overvægtige. (Foto: © colorbox)

Svært overvægtige børn og unge skal for fremtiden kunne få en diagnose som kroniske syge.

Sådan lyder udmeldningen mandag fra Dansk Pædiatrisk Selskab – den faglige sammenslutning af danske børnelæger.

Svær overvægt er nemlig en af de største trusler mod de danske børn og unges sundhed. Og netop derfor bør det anerkendes som en kronisk sygdom, fortæller Cilius Esmann, der er formand for udvalget vedrørende overvægt i Dansk Pædiatrisk Selskab

- Anerkendelsen af svær overvægt som kronisk sygdom hos børn og unge vil være med til at fremme den sunde vægt, forebygge svær overvægt og dens følgesygdomme samt bekæmpe den sociale stigmatisering af svær overvægt i samfundet, siger Cilius Esmann.

De danske børnelæger vil altså have de danske sundhedsmyndigheder til at ligge på linje med verdenssundhedsorganisationen WHO, der allerede har defineret svær overvægt som en kronisk sygdom.

Det har man ikke i Danmark - heller ikke blandt voksne.

Hos børnelægerne peger man på, at en af årsagerne til, at Danmark ikke har fulgt WHO's linje er, at der er en bred misforståelse af, hvad svær overvægt er.

- Svær overvægt handler ikke om rygrad og motivation. Svær overvægt er en biologisk forsvarsmekanisme, og reguleringen af fedtmassen i kroppen gør altså, at svær overvægt er en kronisk, alvorlig og fremadskridende sygdom, siger Cilius Esmann.

Fedmeforsker: Overvægt ikke nødvendigvis en sygdom

På Afdeling for Epidemiologi på Københavns Universitet hilser professor og forsker i fedme Thorkild I. A. Sørensen forslaget velkommen.

Men selvom det kan give flere behandlingsmuligheder at udpege fedme som en kronisk sygdom, peger han alligevel på, at der kan være store ulemper ved at tilføje svær overvægt til sygdomslisten.

- Det har også nogle negative effekter at kalde en afvigende kropsform for en sygdom. Og for mange af de børn, der har en overvægt eller svær overvægt, er det måske ikke nødvendigvis hensigtsmæssigt at kalde det for en sygdom.

Ikke alle ser ens ud, og derfor mener Thorkild I. A. Sørensen, at man bør være påpasselig, inden man stiller en diagnose på kronisk sygdom.

- Der bør være en tolerance for, at man er forskellig i sin krop og ikke nødvendigvis bliver udpeget eller stigmatiseret som syg eller meget afvigende, siger han.

Hver femte ung vejer for meget

I Danmark har 14 procent af børn i seks- til syvårsalderen overvægt eller svær overvægt, mens det samme gælder for 19 procent af børnene i 14- til 15-årsalderen. Det viser en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed.

Fedmeekspert Thorkild I. A. Sørensen mener, man bør kigge mere på forebyggelsen af overvægt. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Fedmeekspert Thorkild I. A. Sørensen kalder det 'meningsløst', at næsten hvert femte barn i 14- til 15-årsalderenskulle lider af en sygdom.

- Der er vi tilbage til spørgsmålet om, hvad en sygdom overhovedet er for noget, og hvilken nytte det gør for den enkelte og for samfundet at kalde en tilstand som overvægt eller svær overvægt for en sygdom.

Ifølge ham er det et andet sted, man bør rette størstedelen af sin energi mod, når vi taler om overvægt blandt børn og unge.

- Meget kunne tyde på at forebyggelse ville være langt det bedste at lægge vægt på. Der skal lægges særlig vægt på den sociale situation, for det ser ud til, at de sociale forhold spiller en helt afgørende rolle for, om man bliver mere eller mindre overvægtig.

- Så der ligger en politisk kulturel opgave, som jeg opfatter som betydelig større og måske ovenikøbet vigtigere, konkluderer han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen.