Fysisk vold, seksuelt misbrug og verbale ydmygelser får en tidligere anbragt på skole- og drengehjemmet Godhavn i Tisvilde til at stævne staten.
Det drejer sig om Poul Erik Rasmussen, som blev udsat for overgreb, da han var anbragt på hjemmet i 1960'erne.
Det oplyser hans advokat, Bjørn Elmquist, på et pressemøde tirsdag.
- Stævningen har været undervejs længe, og i dag (tirsdag) er den indleveret til Københavns Byret med kopi til Kammeradvokaten og socialministeren, siger Bjørn Elmquist.
Forsøgt at få undskyldning
Gennem 10 år har Poul Erik Rasmussen sammen med en række andre nu voksne børnehjemsdrenge forsøgt at få en undskyldning fra den danske stat for de overgreb, som de blev udsat for i 1960'erne og 70'erne.
Men skiftende socialministre har afvist ønsket og blandt andet begrundet det med, at det er svært at dømme fortidens gerninger på nutidens præmisser.
- Vi havde håbet, at sagen kunne være klaret i mindelighed. At staten havde erkendt sit ansvar og sagt undskyld til ofrene. Men sådan er det ikke blevet, og derfor stævningen, siger Bjørn Elmquist, som vil forsøge at føre sagen ved Østre Landsret.
Tøndersagen
Senest i april henvendte han sig til socialminister Manu Sareen (R), efter at Tønder Kommune havde udbetalt en erstatning på 300.000 kroner til den ældste pige i Tøndersagen.
- Kommunen erkendte, at den burde have grebet ind, og det gav os håb om, at staten ville gøre det samme i denne sag. Men vi har aldrig hørt fra socialministeren, siger Bjørn Elmquist.
Poul Erik Rasmussen ønsker, at staten skal anerkende, at han under sit ophold på Godhavn blev udsat for tortur eller anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling, som det hedder i artikel 3 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.
Undskyldning vigtigere end erstatning
Samtidig kræver han en symbolsk erstatning på 10.001 kroner. Men beløbet er uden større betydning.
- Pengene betyder ikke noget. Det vigtigste for mig er at få en undskyldning. Det vil give mig og en hulens masse andre børnehjemsbørn ro i sjælen, siger Poul Erik Rasmussen.
I 2011 viste en undersøgelse fra Syddansk Universitet og Forsorgsmuseet i Svendborg, at en række børnehjem, herunder Godhavn, i årene fra 1945 til 1976 udsatte børnene og de unge for overgreb og omsorgssvigt.
/ritzau/