I disse dage begynder mange børn i skolefritidsordning, og det er ikke usædvanligt, at skiftet fra børnehave sker lang tid før skolestart.
I flere og flere danske kommuner vinker førskolebørnene allerede farvel til børnehaven og siger goddag til SFO’en i løbet af foråret, når de skal begynde i skole i august.
En ny opgørelse fra analysebureauet Bureau 2000 viser, at kommunerne flytter børnene fra børnehave til SFO tidligere og tidligere.
I 2008 lod 28 kommuner børnene starte i SFO 1. juni eller tidligere.
I år er det 55 kommuner, der har flyttet børnene fra børnehave til SFO 1. juni eller tidligere. Der er altså næsten tale om en fordobling.
Børne- og socialminister Mai Mercado (K) håber ikke, at det er for tidligt for børnene.
- Med al respekt for det kommunale selvstyre, så er det jo kommunerne selv som tilrettelægger, hvornår børnene skal skifte. Men jeg vil godt bare alligevel lige hejse et flag for, at man i hvert fald ikke sender børnene for tidligt i SFO, siger hun.
Børnepsykolog: Det kan give børnene nederlag
Men hos Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund er man ikke i tvivl om, at det er en spareøvelse fra kommunernes side. Der er nemlig normeret færre pædagoger per barn i SFO’erne, end der er i børnehaverne.
- Det er jo vigtigt, at en 'forårs-SFO' giver mening pædagogisk. Det betyder også, at der skal være de pædagoger, der er behov for, så børnene kan sikres den gode overgang. Og det nytter altså ikke noget, hvis vi har børn, som i forvejen har det svært, siger formand for BUPL, Elisa Bergmann.
Grethe Krag-Müller, der er børnepsykolog og lektor på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, er bekymret for, at man så tidligt sætter børn i en situation, hvor der er mange børn og få voksne.
- Når vi sætter børn i nogle situationer, som de ikke magter, så får de nederlag, siger hun.
- Hvis man starter skolen med at have oplevet nederlag, næsten allerede inden man starter, og man ikke har opnået gode sociale relationer, fordi man ikke har forudsætningerne, så er der jo mange børn, der bliver tabt, allerede inden de overhovedet kommer i skole, siger børnepsykologen.
KL: Bedst mulig overgang fra børnehave til skole
Den kritik afviser man hos Kommunernes Landsforening, hvor Herlev Kommunes socialdemokratiske borgmester, Thomas Gyldahl Petersen, er formand for Børne og Undervisningsudvalget.
- Det handler om at give børnene og familierne den bedst mulige overgang fra børnehave til skole ved at give børnene en chance for at lære de fysiske rammer, de voksne og de nye kammerater at kende. Det gør, at skolestarten efter sommerferien bliver meget mere tryg for børnene, siger han.