Blev udsat for amerikansk spionage via Danmark: 'En skandale'

Peer Steinbrück var oppositionsleder i Tyskland, da den amerikanske efterretningstjeneste NSA spionerede mod ham gennem samarbejde med Danmark.

(Foto: © Grafik: Sandra Bertelsen Foto: Maurizio Gambarini)

- Politisk betragter jeg det som en skandale.

Sådan lyder reaktionen fra den tyske tidligere oppositionsleder og kanslerkandidat Peer Steinbrück, efter DR i går kunne afsløre, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har givet den amerikanske efterretningstjeneste NSA adgang til at spionere mod oppositionslederen og andre toppolitikere og embedsmænd i Danmarks tætteste nabolande.

- Jeg tager det ærligt talt også ilde op personligt, fordi en del af min familie på min mors side er dansk, siger Peer Steinbrück og tilføjer:

- Jeg har dansk blod i årerne gennem min danske mormor, som blev født i København, og min mor, som voksede op i Danmark. Begge talte perfekt dansk. Derfor føler jeg en stor tilknytning og sympati for landet, som jeg har besøgt masser af gange.

Den tidligere kanslerkandidat betegner det som "absurd" og "grotesk", at FE har gjort det muligt for amerikanske NSA at opsnappe hans kommunikation, når den passerede gennem internetkabler ind og ud af Danmark.

- At lige netop en efterretningstjeneste fra et land som Danmark også er indblandet, det virker næsten som en farce, siger Peer Steinbrück til det tyske medie WDR, som DR samarbejder med om historien.

FAKTA: Sådan har vi gjort

  • DR har i månedsvis holdt adskillige møder med ni forskellige kilder, der alle har haft adgang til hemmeligstemplede oplysninger fra FE. Alle oplysninger i artiklen er bekræftet af flere kilder uafhængigt af hinanden.

  • Artiklen vedrører fortrolige efterretningsforhold, som kun er kendt af en begrænset personkreds. Derfor udtaler kilderne sig på betingelse af anonymitet.

  • DR samarbejder med SVT, NRK, Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR og Le Monde om historien, som er baseret på DR’s research.

FE-arbejdsgruppe afdækkede spionagen

Afsløringerne af NSA's spionage gennem samarbejdet med FE trækker tråde helt tilbage til 2013, hvor den amerikanske whistleblower Edward Snowden lækkede dokumenter om NSA.

På baggrund af NSA-lækket kunne medier verden over afdække, hvordan NSA havde udspioneret tætte allierede, herunder den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og Tysklands daværende udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, der i dag er landets præsident.

I 2014 nedsatte ledelsen i FE en hemmelig, intern arbejdsgruppe, som skulle undersøge, om NSA havde brugt samarbejdet med den danske efterretningstjeneste om at aflytte danske internetkabler til at spionere mod Danmark og vores nabolande.

Undersøgelsen havde kodenavnet 'Operation Dunhammer', fortæller DR's kilder.

I undersøgelsen analyserede arbejdsgruppen ifølge kilderne NSA's indhentning af oplysninger gennem samarbejdet med FE i to udvalgte år: 2012 og 2014.

Og arbejdsgruppen konkluderede ifølge DR's kilder blandt andet, at NSA havde brugt samarbejdet til at spionere mod statsledere, toppolitikere og embedsmænd i Sverige, Norge, Frankrig og Tyskland.

Herunder daværende udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier, forbundskansler Angela Merkel og altså Peer Steinbrück.

  • Angela Merkel har været Tysklands forbundskansler siden 2005. I forbindelse med et læk af NSA-dokumenter har det tidligere været fremme, at USA har aflyttet hendes telefon. Dengang sagde hun: "Spionage mellem venner: Det gør man bare ikke". (Foto: © pool, Scanpix)
  • Frank-Walter Steinmeier fra SPD har været Tysklands forbundspræsident siden 2017 og er dermed landets statsoverhoved. Inden da var han fra 2013 Tysklands udenrigsminister. (Foto: © pool, Scanpix)
  • Peer Steinbrück var oppositionsleder og kanslerkandidat for SPD ved valget til Forbundsdagen i 2013. Han har tidligere været Tysklands finansminister. (Foto: © bernd Thissen)
1 / 3

Da arbejdsgruppens undersøgelse var færdig, modtog FE's ledelse en rapport med titlen 'Dunhammer', hvor undersøgelsens konklusioner blev opsummeret, fortæller DR's kilder.

Det satte dog ikke en stopper for samarbejdet med NSA.

Ekspert: Hvordan er det i Danmarks interesse?

Peer Steinbrück havde tunge poster som delstatsminister og finansminister på sit cv, da han i 2012 blev udpeget som det socialdemokratiske parti SPD's kanslerkandidat.

Det er derfor helt oplagt, at amerikanske NSA havde en interesse i at få oplysninger om Peer Steinbrück, vurderer efterretningsforsker og lektor ved Syddansk Universitet Thomas Wegener Friis.

- Der var tale om den på tidspunktet potentielt vigtigste – eller som minimum næstvigtigste – politiker i Tyskland, som på flere områder er Europas mest toneangivende land, så selvfølgelig var han interessant for USA, siger Thomas Wegener Friis og tilføjer:

- Der, hvor kæden knækker, er i forhold til Forsvarets Efterretningstjenestes rolle i spionagen mod ham. For hvordan er det i Danmarks interesse at muliggøre spionage mod tyskere?

Da tyskerne skulle vælge ny forbundskansler i 2013, var Peer Steinbrück (SPD) oppe mod Angela Merkel (CDU). Peer Steinbrück havde tidligere været finansminister i en koalitionsregering under Angela Merkel. (Foto: © ARNO BURGI)

'Det er absurd'

Peer Steinbrück har ikke tidligere hørt tale om, at han blev udspioneret af NSA. Det er også nyt for ham, at det skete gennem et samarbejde med FE.

- Forstå mig ret: Jeg tror, at også vestlige demokratier har brug for funktionsdygtige og funktionsduelige efterretningstjenester, for vi er ret velinformerede om russiske, kinesiske, nordkoreanske efterretningstjenesters aktiviteter, siger Peer Steinbrück og fortsætter:

- I det henseende har jeg ikke nødvendigvis noget at indvende mod vestlige landes efterretningstjenesters aktiviteter, men at de vender sig mod sig selv, det er absurd.

Tyskland blev også taget i at udspionere allierede

Samtidig mener Peer Steinbrück dog, at det kan være svært for Tyskland at løfte en moraliserende pegefinger over for Danmark og USA i sager som denne.

For efter Edward Snowdens læk af NSA-dokumenter i 2013 kom det frem, at den tyske efterretningstjeneste BND også havde spioneret mod allierede og nærtstående lande – både på egen hånd og i samarbejde med NSA.

- Den ophidselse eller næsten moralske harme, vi oplevede i Tyskland på grund af NSA’s aktiviteter, udviklede sig in absurdum, fordi vi endte med at fastslå, at vores egen efterretningstjeneste, BND, har gang i lignende aktiviteter, siger Peer Steinbrück.

Bramsen kalder aflytning af allierede 'uacceptabel'

Den tyske kansler, Angela Merkels, kontor oplyser i et skriftligt svar, at den tyske regering af princip ikke vil kommentere efterretningsmæssige forhold, og at den type oplysninger bliver behandlet bag lukkede døre i de relevante udvalg i den tyske forbundsdag.

Den tyske præsident, Frank-Walter Steinmeiers, kontor oplyser i et skriftligt svar, at han gennem pressedækning i kølvandet på Snowden-lækket blev gjort opmærksom på, at han i sine tidligere funktioner var blevet overvåget af NSA:

- At han muligvis blev overvåget af den danske efterretningstjeneste, har han ingen viden og ingen erindring om.

Tilsynet med Efterretningstjenesterne, NSA og Forsvarets Efterretningstjeneste ønsker ikke at kommentere DR's afsløring.

Forsvarsminister Trine Bramsen afviser at stille op til interview, men har sendt et skriftligt svar.

- Som bekendt kan regeringen ikke gå ind i spekulationer om eventuelle efterretningsmæssige forhold fra pressen eller andre. Efterretningsmæssige forhold drøftes i det relevante udvalg i Folketinget, står der i svaret, som fortsætter:

- Jeg kan mere generelt sige, at denne regering har samme holdning som den tidligere statsminister (Helle Thorning-Schmidt, red.) gav udtryk for i 2013 og 2014 – systematisk aflytning af tætte allierede er uacceptabel. Det antager jeg, at skiftende regeringer er og vil være enige i.