Tirsdag præsenterede regeringen et nyt pensionsudspil, som kan komme til at betyde, at omkring 38.000 danskere i 2022 får ret til trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet, hvis et flertal i Folketinget vedtager det.
Men uanset hvad, vil rigtig mange borgere ikke være omfattet af ordningen, og i fremtiden vil langt de fleste danskere stadig skulle arbejde, indtil de er mere end 70 år.
Det stiller store krav til krop og sind, hvis det skal blive en god oplevelse, helt indtil afskedsreceptionen.
Om pensionsberegneren
- •
Prognosen for udviklingen i middellevetid er baseret på DREAM og Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning 2018. Middellevetiden er beregnet ud fra en 60-årig mand og en 60-årig kvinde i hvert enkelt årstal.
- •
DREAM-gruppen er en uafhængig institution, der laver langsigtede strukturanalyser af den danske økonomi.
- •
Prognosen for udviklingen i folkepensionsalderen er lavet af Finansministeriet på baggrund af prognosen for udviklingen i middellevetiden.
- •
Stigningen i folkepensionsalderen er vedtaget for de kommende år. Men yderligere stigninger længere ude i fremtiden skal godkendes politisk.
Men du kan selv gøre noget for, at du ifører dig arbejdstøjet med et smil helt indtil da. Det fortæller blandt andre Stephen Bruyant-Langer, der som forhenværende headhunter hos Korn Ferry har studeret et utal af karriereforløb.
I dag er han rådgiver for topledere og stifter af det personlige udviklingsprogram 'The Personal Business Plan'.
På linje med pensionsopsparingen kan du også 'sætte i banken' til en god alderdom nu, hvis du holder kroppen ved lige. Det siger træningsfysiolog Henrik Duer. Her får du eksperternes ni gode råd til et langtidsholdbart arbejdsliv.
Tæl ikke ned til pensionen
- De fleste vil under normale omstændigheder have mange år tilbage i live efter pensionen. Der er en tendens til, at man tæller ned til pensionen eller ser den som et mål. Det er forkert.
- Der bør være et længere perspektiv. Der er en fortsættelse, der er værd at se frem til. Det medfører en begejstring, som man skal holde fast i til hverdag.
De næste 20 år skal være bedre end de sidste 20 år
- Vedtag med dig selv, at i de næste tyve år skal du lære mere og trives bedre end de foregående tyve år. Kravet til dig selv betyder, at du er tvunget til at kaste dig over noget nyt, lære noget mere eller tage imod udfordringer, hvis du skal bibeholde en stejl læringskurve.
- Hvis du er 40 år gammel nu, skal du med andre ord yde en indsats, hvis du skal overgå det, du var igennem fra 20 til 40. Du skal undgå det, man kalder ‘flatlining’. Det vil sige, at der ikke sker noget. At man kører den hjem på rutinen indtil den dag, man skal herfra.
Vær opmærksom på livets faser
- Ifølge teorierne er der faser i livet, hvor der opstår mæthed eller behov for, at man ryster sig ud af hverdags-trummerummen. Det er ikke noget, man kan gøre noget ved. Sådan er vi som mennesker indrettet. Vær åben overfor, når det sker, så du kan handle derefter.
- Konkret betyder det, at du måske skal skifte spor i arbejdet i stedet for at købe en motorcykel, en båd eller blive skilt. Sørg for, at dine faser i livet også afspejler sig i arbejdslivet i stedet for udelukkende kun i privatlivet.
Bevar lysten til at lære
- Accepter, at alle mennesker dybest set er inkompetente. Indtil man har haft mulighed for at lære. Vi er ikke mestre i alt og kan ikke alt til perfektion fra begyndelsen.
- Du skal turde at gøre dig selv til grin. Hold fast i lysten til at kaste dig ud på dybt vand, lære noget nyt og udvikle dig - uanset hvilket fag, det handler om.
Vær generøs
- Både med at spørge om hjælp, men også at tilbyde din hjælp. Vær ikke bange for at udstille dig selv, hvis du beder andre om hjælp i stort og småt. Det er ikke en svaghed, men en styrke.
- Når du beder et andet menneske om hjælp, så giver du dem muligheden for at føle sig kompetente. Vær også generøs med at tilbyde andre din hjælp. Det opbygger en goodwill, som du får glæde af senere.
Bryd rammen, før du bryder sammen
- Hvis du føler, at du ikke kan holde dit arbejde ud én eneste dag mere, så vælg om. Det er aldrig for sent, for Danmark er et samfund, hvor der er rig lejlighed til at uddanne sig, skifte spor eller prøve noget nyt.
- På dødslejet fortryder man aldrig, det man gjorde, men snarere det man ikke gjorde. Når du skifter spor - eller beslutter dig for at skifte spor - åbner du samtidig øjne og sind for nye ting.
- Det er ikke spirituelt, men simpel fysik: Sådan er hjernen indrettet. Når man skifter spor, er man samtidig mere modtagelig for nye ideer og inspiration.
Tro på sikkerhedsnettet
- Danmark er det land i verden med det største sikkerhedsnet. Hvis man ikke har et misbrug, så er risikoen for at havne i rendestenen meget lille. Det betyder, at du med ro i sindet kan frigøre dig fra frygten for afgrunden.
- Hvis du beslutter dig for at skifte spor eller forlade dit arbejde uden at have et nyt, så læg en økonomisk plan. Når du har et budget for, hvor lang tid du kan holde uden at ændre noget, så hæver du sandsynligheden for at få et godt arbejde. Når din indre usikkerhed er reduceret, og du ikke er bange for fremtiden, vil du fremstå mere attraktiv.
Gør kroppen langtidsholdbar
- Du bør betragte en generelt sund livsstil som en langtidsinvestering på linje med pensionsopsparingen. Jo mere du sætter i banken nu, jo bedre er du rustet til alderdommen.
- Når man styrker hele systemet - altså kroppen - vil hverdagen slide mindre i det lange løb. Det svarer til en bil, der skal køre mange år på en ujævn vej. En forstærket bil vil holde sig kørende længere.
- Ved hjælp af styrke- og konditionstræning kan du hæve kroppens loft. Hvis din arbejdsbyrde er tæt på kroppens loft, kan du mindske byrden, hvis du hæver loftet.
Træn to gange om ugen
- Etabler en vane, så du to gange ugentligt styrketræner hele kroppen. I samme omgang kan du snøre skoene og løbe en tur.
- Har du hårdt, fysisk arbejde så er korrekt løfteteknik og hjælpemidler vigtige. Det får din krop til at holde længere i det lange løb.
- Lav noget træning, som du synes, er sjovt. Det må aldrig blive en negativ oplevelse. Så vinder de dårlige undskyldninger.
Denne artikel er en opdateret udgave af en tidligere artikel fra februar 2019.