Falck har lagt så mange unfair forhindringer ud for konkurrenten Bios, at de løber ind i et stort erstatningskrav fra ejerne af det hollandske ambulanceselskab.
Det vurderer advokat med speciale i konkurrenceret, Torkil Høg, partner i Bach Advokater, som repræsenterer ejerne af det konkursramte selskab.
Hans vurdering falder, efter at Konkurrencerådet fastslog, at Falck misbrugte sin markedsposition til at presse konkurrenten Bios af markedet. Derfor har Konkurrencerådet nu meldt Falck til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, også kendt som Bagmandspolitiet, med henblik på en strafferetlig forfølgelse.
- Jeg har set meget i de 20 år, hvor jeg har arbejdet med konkurrenceret, og jeg mindes ikke, at jeg har oplevet en mere alvorlig overtrædelse af konkurrencereglerne end det her. Det er efter min vurdering meget, meget voldsomt, siger Torkil Høg og uddyber:
- Vi har at gøre med en virksomhed, som har haft som opgave at gøre det bedste for borgernes helbred og bringe folk på hospitalet. Og de har angiveligt været villige til at gå så langt som, at de har prøve på at forhindre ambulancerne i at komme og køre folk på hospitalet, når de er syge - og dermed har de skabt fare for folks helbred. Det er meget overvældende for mig at læse, at det har været sådan.
- De er gået langt over stregen og bør stå til regnskab for det.
Har kostet de hollandske ejere mange millioner
Han understreger, at der ikke er rejst en erstatningssag endnu, men at hollænderne afventer en endelig afgørelse og siden skal have opgjort, hvor meget Falcks unfair optræden har kostet dem.
- Der er ikke noget verserende sagsanlæg endnu, men det er klart, at de hollandske ejere vil se på, om den her adfærd har forvoldt dem et tab, fordi det danske selskab endte med at gå konkurs. Det har kostet mange penge for ejerne, som har smidt mange penge i det danske ambulanceselskab og endte med at tabe en masse på det. Så det er klart, at man vil overveje at forsøge at få det tab kompenseret.
- Hvis man skal kunne kræve erstatning af nogen, så skal man kunne vise, at der er nogle regler, der er overtrådt, og det beviser denne afgørelse jo. Falck har overtrådt konkurrenceloven, og derfor mener jeg også, at de må være erstatningsansvarlige, hvis man kan vise, at der har været et tab.
Måske et trecifret millionbeløb
Torkil Høg vil ikke sætte et tal på på, hvor meget hollænderne vil forsøge at få i erstatning, men der er ingen tvivl om, at det vil blive et stort millionbeløb.
- Det kan være en kompliceret øvelse at beregne, hvad der er et erstatningsberettiget tab.
- Vi kan ikke her og nu sige, hvad de hollandske ejere har lidt af tab. Men det beregnes i et tocifret, måske trecifret millionbeløb, fastslår advokaten.
Falck har i en udtalelse beklaget det, der er sket, men har samtidig fastslået, at man ikke mener, at man har begået nogle brud på loven.
- Konkurrencestyrelsen og Konkurrencerådet mener noget andet, og det holder jeg mig til. Det er som forventet, at Falck går ud og siger, at de ikke mener, at reglerne er overtrådt. Men det ændrer ikke på, at vi sort på hvidt ser, at sandheden er en anden.
Kan blive udelukket fra det offentlige marked
Men selvom det kan ende med en særdeles dyr erstatningssag for Falck, kan det vise sig, at man kommer til at betale en langt større pris.
Advokaten påpeger desuden, at de offentlige myndigheder har mulighed for at udelukke et selskab fra at byde på nye kontrakter, hvis man tvivler på deres integritet, eller hvis man mener, at de har misligeholdt deres kontrakt.
- Og det er i virkeligheden det, der er den alvorligste konsekvens for Falck her. De risikerer at blive udelukket fra det offentlige marked, og det kan i værdi langt overstige den erstatning og de bøder, som de risikerer at få nu. Og så ender de med ikke at have nogen forretning, konstaterer Torkil Høg.