Biologiske forældre kræver adoptioner omstødt

En omstødt adoption i Holland har givet Machos biologiske forældre blod på tanden. De vil nu have forældremyndigheden tilbage.

De danske myndigheder står i en historisk ny situation efter at to biologiske forældre til to danske adoptivbørn fra Etiopien nu vil have genetableret det juridiske bånd til deres børn. En hollandsk pige fik i februar som den første sin adoption omstødt. DR Nyheder har som det eneste danske medie mødt den nu 15 årige pige.

Det er kun sket en gang før i Etiopisk historie, at en adoption er blevet omstødt og det var da den dengang 14-årige Betty Demoze i februar i retten i Addis Abeba fik rettens ord for at hendes adoption ikke længere stod til troende.

Hun fortalte dagen efter til DR Nyheder om oplevelsen af at stå foran dommeren:

- Han troede på mig, og det er det største et menneske kan opleve.

I retten forklarede hun, at adoptivforældrene sagde til hende, at hun ikke skulle snakke om Etiopien og at hendes nye forældre gik ud fra, at hun ikke kunne huske noget om sine biologiske forældre, som de blev ved med at sige til hende var døde. Og alt gik galt i adoptivfamilien. I retten forklarede Betty, hvordan hun var blevet slået og sparket af sine adoptivforældre.

I Bettys adoptionspapirer var begge hendes forældre løjet døde, men det er ikke i overensstemmelse med sandheden og det kunne den dengang 7-årige pige huske. Hun blev vred på sine adoptivforældre og hverdagen gik med den ene konflikt efter den anden. Og netop den mekanisme undrer ikke Psykiater Birgit Petterson, der er den forsker, der har forsket mest i emnet herhjemme:

- Det vil jo være et mistænksomt barn, fordi barnet mærker, at der er noget galt i den her historie. Det kan mærke, at der er noget galt i måden, det er blevet sendt væk og så bliver det svært for det her barn at lave en ordentlig tilknytning.

En problematik som er alvorlig ikke kun for børnene, men også for adoptivfamilierne:

- De adoptivfamilier der får et barn med den her problematik i bagagen får det svært. Det er et uregerligt og mistænksomt barn, der bestemt ikke bare falder nogle adoptivforældre om halsen, og det er der mange, der ikke kan tåle, og så giver man børnene væk.

I dag ved man at adoptivbørn har fire gange så stor risiko for at blive anbragt udenfor hjemmet - men også det undrer ikke psykiater Birgit Petterson:

- Det er også en stor opgave. Det er ikke noget de skal bebrejdes, det er en meget større opgave, end de overhovedet havde forestillet sig.

Blev boende i Holland

Da DR Nyheder møder Betty Demoze viser vi hende en af scenerne fra filmen Adoptionens pris, hvor Masho kalder på sin mor:

- Stakkels pige, det er ligesom det, der skete med mig. Jeg håber hun får mulighed for at møde sine etiopiske forældre igen og på den måde måske acceptere det, der er sket med hende.

Da Betty Demoze fik sin adoption omstødt banede det vejen for et møde med sine biologiske forældre. Et møde der i dag har resulteret i, at hun nu har en nær kontakt til dem via telefon, Skype og jævnlige besøg. Men hun er blevet boende i Holland hos sin plejemor for der at få sig en uddannelse.

Hun inspirerer andre

I Danmark kan sagen om den adopterede pige Masho udvikle sig til noget, der minder om Betty Demozes historie.

- Jeg vil have forældremyndigheden tilbage, sagde Hussein Imishu til DR Nyheder sidste fredag.

Han er biologisk far til to børn, der er adopteret til Danmark - den ene er pigen Masho, som blev landskendt, fordi hun medvirkede i filmen 'Adoptionens pris' - en film, der viser de tilknytningsvanskeligheder som den dengang 7-årige pige udviste og konsekvenserne af det. Det skete stærkt tilskyndet af det faktum, at det i februar lykkedes en hollandsk adopteret pige at få sin adoption omstødt:

- Vi så hendes sag, og det er klart, at det inspirerer os. Vi vil have at det samme skal ske for vores datter, nu hun bor på et børnehjem, siger parret.

- Når hun nu ikke bor hos sine adoptivforældre mere og de har givet hende videre, så skal det være sådan som det var - jeg vil have forældremyndigheden tilbage, fortsætter Mashos biologiske far til DR Nyheder og understreger, at det ikke nødvendigvis behøver at betyder at Masho skal tilbage til Etiopien - blot at kontakten genetableres.

Mashos biologiske mor har tidligere overfor DR Nyheder forklaret, at det biologiske forældrepar er bange for, at det vil være for svært for Masho at komme tilbage til Etiopien:

- Hun taler ikke sproget, og vi kan ikke sørge for hende, sådan som hun er blevet vant til, men vi vil have kontakten tilbage, hun skal vide, at vi er her og at vi elsker hende.

I fredags kunne DR Nyheder så fortælle at det biologiske forældrepar har besluttet at engagere en advokat for at rejse en sag, der kan ende med at adoptionen af Masho bliver omstødt.

Ankestyrelsens hjemmeside kan du læse mere om de danske regler for adoption.

Se hele interviewet med Betty Demoze fra 21 SØNDAG her.