Bioanalytikerne er ved at drukne i coronatest: 'Vi har arbejdet 24-7 i snart ni uger'

På Slagelse Sygehus er der på få måneder sket en tidobling i antallet af test, der skal analyseres.

Bioanalytikere over hele landet kæmper for at følge med. (Foto: © Dr, DR)

Vi kan ikke følge med.

Sådan lyder opråbet fra landets bioanalytikere, der står for at analysere de tusindvis af coronatest, der bliver lavet hver dag.

De arbejder i døgndrift, weekender og helligdage er inddraget, der mangler udstyr, og der er dårligt tid til selv korte pauser, lyder kritikken af arbejdsforholdene fra flere sider.

En af de hvidkitlede medarbejdere, der står midt i test-trængslen, er Trine Rasmussen. Hun er fællestillidsmand for bioanalytikerne på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.

- Nogle dage synes jeg faktisk, at det er et mareridt, og at det, vi er underlagt, ikke er i orden. Jeg synes, at det konstante pres og skiftende arbejdstider gør noget ved os. Bare det at holde pause kan være svært. Jeg har prøvet på en ti timers vagt at have så travlt, at jeg ikke nåede at få noget at spise, siger hun.

Tidobling siden marts

På Slagelse Sygehus håndterer de i øjeblikket 2.000 test om dagen. En tidobling fra marts, hvor tallet lød på 200.

Pia Krohn Hansen og hendes kolleger har oplevet en tidobling i antallet af test, der skal analyseres, på få måneder.

- Vi har megatravlt, og vi løber rundt for at analysere prøverne. Vi når det, men det går selvfølgelig ud over svartiderne, når vi får så mange prøver, fortæller Pia Krohn Hansen, der er ledende overbioanalytiker på Slagelse Sygehus.

Siden coronavirusset gjorde sit indtog i Danmark er myndighedernes teststrategi konstant blevet udvidet.

Samtidig er nu også resten af sygehusvæsenet begyndt at genåbne, og det øger presset på bioanalytikerne, fordi mange af de medarbejdere, der var hentet ind for at give en hjælpende hånd, er nødt til at vende tilbage til deres egne afdelinger.

I sidste uge fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke, at der på et døgn var foretaget flere end 13.000 test på landsplan.

I organisationen Danske Bioanalytikere savner man svar fra politikerne, siger formand Martina Jürs.

- Vi har arbejdet 24-7 i snart ni uger, så det er ved at være en udfordring. Vi vil rigtig gerne trække en stor del af læsset, men vi har brug for at forstå meningen med, at vi skal arbejde i døgndrift og sætte vores eget liv på pause, når smittetrykket er så lavt, som det er, siger hun.

Til samtale

Der er derfor sendt et brev til Sundhedsministeriet adresseret til minister Magnus Heunicke, hvor han opfordres til at gå i dialog med bioanalytikerne.

Sundhedsminister Magnus Heunicke vil snart mødes med bioanalytikerne, skriver han til DR. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Magnus Heunicke har ikke ønsket at stille op til interview med DR, men har i stedet sendt et skriftligt svar:

- Jeg er fuldt ud klar over, at vi trækker store veksler på rigtig mange – også bioanalytikerne, som er centrale spillere i den massive opbygning af testkapaciteten i Danmark. Dette er helt afgørende i kampen mod virus. Bioanalytikernes arbejde er ligeledes med til at sikre tryghed og vished i befolkningen, skriver sundhedsministeren, der inviterer bioanalytikerne til en samtale om situationen.

På Slagelse Sygehus håber ledende bioanalytiker Pia Krohn Hansen bare, at antallet af test bliver droslet ned henover sommerferien.

- Vi vil ikke kunne følge med i det antal test, der kommer ind i øjeblikket, med den samme bemanding. Det kan vi ikke. Så vi håber på, at man ikke skal teste flere henover sommerferien, siger hun.