To biltyve blev dræbt i Tilst: Sagen nager fortsat de pårørende

P1-podcast undersøger, hvorfor de pårørende til to dræbte biltyve ikke har fået fred.

Natten til den 29. december 2001 bliver to biltyve skudt og dræbt af politiet i et industrikvarter i Tilst nord for Aarhus.

Betjentene handlede i nødværge, mener Statsadvokaten, og der skal derfor ikke rejses tiltale – en afgørelse, der siden blev stadfæstet i både landsretten og i Højesteret.

Men på trods af det, er der flere huller i hændelsesforløbet, som aldrig er blevet forklaret, og det nager stadig de pårørende til de dræbte.

P1 Dokumentar har i podcastserien "Skud i sneen" fået adgang til unikt materiale fra efterforskningen og forsøger at nå til bunds i det, der skete den nat i 2001. Materialet viser, at der ikke på alle punkter er overensstemmelse mellem betjentenes forklaring, vidnernes forklaring og de tekniske undersøgelser.

Før skuddene

Det hele begynder lidt over klokken to om natten, da politiet får en opringning fra en borger om, at tre mistænkelige firehjulstrækkere kører rundt i et industriområde i Århusforstaden Tilst.

Det lykkes en hundepatrulje at finde frem til stedet, hvor biltyvene render rundt uden for de tre firehjulstrækkere i færd med at rode med en gummiged, der står parkeret.

Der er smadret en rude i gummigeden.
Der er smadret en rude i gummigeden.

Flere af biltyvene har hvide overtræksdragter og elefanthuer på.

Da tyvene får øje på politiet, hopper de ind i bilerne. Det lykkes den ene bil - en grå Jeep - at slippe forbi politiet, men derefter kører betjentene frem mod den grønne Jeep, der har front mod patruljevognen.

Bilernes placering - vores fortolkning af efterforskningsmaterialet, derfor ikke målfast:

Før skuddene falder: Den grå jeep er sluppet forbi. Patruljevognen og den grønne jeep er helt tæt på hinanden. Betjentene har ikke fået øje på den sorte firehjulstrækker, som holder bag nogle containere. (Ikke målfast illustration.)
Før skuddene falder: Den grå jeep er sluppet forbi. Patruljevognen og den grønne jeep er helt tæt på hinanden. Betjentene har ikke fået øje på den sorte firehjulstrækker, som holder bag nogle containere. (Ikke målfast illustration.)

Hvad der sker de følgende minutter, er der ikke enighed om.

Klokken er 02.18, da betjentene melder, at de nu har fundet biltyvene. Og klokken 02.20 melder de, at de har afgivet skud.

Imellem de to meldinger er der stilhed, og vagtcentralen forsøger igen og igen at få kontakt til betjentene.

I løbet af de godt to minutter bliver to af biltyvene skudt og dræbt af betjentene.

Lars, der var fører af en grøn Jeep, bliver skudt i hovedet, og Claus, der var fører af en sort Mercedes, bliver skudt i ryggen.

En tydeligt rystet betjent kontakter vagtcentralen og fortæller, at de har afgivet skud:

Skuddet mod Lars

Den første, der bliver skudt, er Lars, og ifølge P1 Dokumentars rekonstruktion af betjentenes forklaringer sker følgende:

Patruljevognen kører helt op til den grønne Jeep, og de to biler kører ind i hinanden med lav fart. Ifølge betjentene forsøger biltyvene i den grønne Jeep at mase patruljevognen væk.

Betjent F fortæller, at han hopper ud og råber til biltyvene, at de skal stoppe. Han har sin pistol løftet i øjenhøjde og sigter på den grønne Jeeps forrude. Ifølge Betjent F sidder Betjent B fortsat inde i patruljevognen. Betjent F føler, at de begge er i livsfare.

Det er omkring dette øjeblik, at Betjent F skyder mod den grønne Jeep og rammer Lars i hovedet.

Betjent B husker det anderledes. Efter at patruljevognen er blevet mast af den grønne Jeep, kører den sorte firehjulstrækker ind i siden på patruljevognen. Betjent B når at hoppe ud, og de to betjente står mellem deres egen patruljevogn og de to firehjulstrækkere. Og det er så her, ifølge Betjent B, at betjentene skyder mod den grønne Jeep.

Det ser nogenlunde således ud:

Skuddet mod Lars: De to betjente føler sig i livsfare. Den sorte firehjulstrækker kører ind i siden på patruljevognen. De to betjente skyder mod den grønne Jeep. Lars i førersædet bliver ramt i hovedet. (Ikke målfast illustration)
Skuddet mod Lars: De to betjente føler sig i livsfare. Den sorte firehjulstrækker kører ind i siden på patruljevognen. De to betjente skyder mod den grønne Jeep. Lars i førersædet bliver ramt i hovedet. (Ikke målfast illustration)

P1 Dokumentar har talt med en af biltyvene, Dennis. Han sad ved siden af Lars i den grønne Jeep.

Han husker det således, at politibilen kører ind i ham og Lars i den grønne Jeep. Og da de så bakker, springer betjentene ud, og den sorte Jeep, der har stået skjult for betjentene, kører ind i siden af patruljevognen.

- For mig at se, kommer den ene betjent om på siden af bilen, hen til Lars. Og for mig at se, så ser det ud, som om han sigter på fordækket og er bange for, at projektilet skal flyve retur. Og så dukker jeg mig ned i bilen, og så ser jeg hverken det ene eller det andet, fortæller han.

Det næste, han opdager, er, at Lars er skudt.

Hør Dennis fortælle, hvordan han husker det og opdager, at Lars er skudt:

Ifølge de kriminaltekniske rapporter er det et skud affyret af Betjent F, der rammer Lars i siden af hovedet. Og fordi der er glasrester omkring skudhullet i den elefanthue, som Lars havde på, kan teknikerne fastslå, at skuddet er gået igennem en rude, før det rammer.

Men ifølge teknikerne er skuddet ikke gået gennem forruden. Det er gået gennem sideruden. Og her er der en del mulige scenarier: Lars kan være skudt skråt forfra, vinkelret eller sågar skråt bagfra. Men ikke forfra – som Betjent F ellers husker det.

På den måde er der en uoverensstemmelse, mellem hvad F husker, og hvad de tekniske undersøgelser viser.

Skuddet mod Claus

Efter at den sorte bil er kørt ind i patruljevognen, bakker den, og kører frem igen. Betjent F skyder mod forruden af den sorte bil og føreren af bilen, Claus, bliver ramt af et fragment fra skuddet ved det højre øje.

Men den sorte bil forsætter omkring 10 meter forbi politibilen og op ad en lille skrænt, hvor den sætter sig fast.

Skuddet mod Claus: Den sorte bil bakker og kører så frem og forbi patruljevognen. Den grønne jeep triller frem og rammer en hvid varevogn, der står parkeret. Herfra flygter Dennis. I den sorte firehjulstrækker sidder Claus i førersædet. Han bliver ramt af et skud i ryggen (Ikke målfast illustration)
Skuddet mod Claus: Den sorte bil bakker og kører så frem og forbi patruljevognen. Den grønne jeep triller frem og rammer en hvid varevogn, der står parkeret. Herfra flygter Dennis. I den sorte firehjulstrækker sidder Claus i førersædet. Han bliver ramt af et skud i ryggen (Ikke målfast illustration)

Betjent F løber nu hen til passagersiden af den sorte bil. I passagersædet sidder Thomas. Ifølge Betjent F griber Thomas ud efter en lang sort metalgenstand fra bunden af bilen, som betjenten tror er et oversavet jagtgevær. Det viser sig siden hen at være et koben.

Herefter skyder han mod passageren Thomas. Men han rammer Claus, der sidder i førersædet, i ryggen.

P1 Dokumentar har talt med Thomas, der husker, hvordan betjenten kom om på siden af bilen i passagersiden.

- Han står med pistolen hævet mod mig. Der har jeg taget hætten op, jeg har opgivet, kan man sige, og taget elefanthuen op. Han kommer over og står to meter fra passagerdøren.

- Han har fuldt udsyn lige ind i bilen, han kan se det hele. Og jeg sidder og råber til ham "Få fat i en ambulance, vi er ramt, vi er ramt". Og der går ikke lang tid, så afgiver han skud, fortæller Thomas.

Thomas undviger skuddet, som rammer Claus i ryggen og dræber ham.

Thomas beskriver oplevelsen her:

Betjent F har siden forklaret, at han hørte skud ved den grønne Jeep og derfor forlod den sorte.

Det lykkes på den måde Thomas at stikke af fra den sorte bil. Han flygter over et hegn og ind gennem et villakvarter.

Det lykkes også for de øvrige tre biltyve, Dennis, Mikkel og Peter, at flygte. Men de bliver alle fire anholdt af politiet senere og siden dømt for biltyveri.

Artiklen fortsætter under illustrationen

Efterspillet

Stig Wølch Jørgensen, der er far til den dræbte Lars, var godt klar over, at noget var galt, da to civilklædte betjente ringede på familiens dør den 29. december 2001.

- De siger, de har noget, de vil fortælle os omkring vores søn. Og vi er godt klar over, at det er alvorligt, sådan som de står der. Det kan vi ligesom se på deres måde, fortæller Stig Wølch Jørgensen i dag.

Stadadvokatens afgørelse om ikke at rejse tiltale mod de to betjente og sidenhen landsrettens og højesterets stadfæstelse af den beslutning, frustrerer Stig Wølch Jørgensen den dag i dag.

Han mener, at der er meget i betjentenes forklaring, der ikke passer og kan ikke få det til at passe, at de skal have følt sig så meget i livsfare, at de var nødt til at affyre dræbende skud.

- Statsadvokaten har simpelthen valgt at stole på, hvad de to betjente har fortalt, og ikke hvad resultaterne af de tekniske undersøgelser har vist, siger Stig Wølch Jørgensen.

Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg har afvist at behandle sagen med den begrundelse, at den er forældet.

Om podcastserien Skud i sneen

  • Podcastserien "Skud i sneen" er blevet til i et samarbejde mellem P1 Dokumentar og DR Historie.

  • Tilrettelæggerne, Jakob Rasmussen og Cecilie Nielsen, har fået adgang til unikt materiale fra efterforskningen af Tilst-sagen og forsøger at nå til bunds i, hvad der skete på få dramatiske minutter natten til den 29. december 2001.

  • De to dræbende skud er blandt de ting, som bliver undersøgt grundigt i serien.

  • Derudover fortæller serien, hvordan faderen til en af de dræbte opdager en fejl, der får statsadvokaten til at lave en ekstra undersøgelse af sagen.

  • Den fortæller også om, at sagen når helt til den europæiske menneskerettighedsdomstol Strasbourg – men her bremser den danske stat sagen.

  • Og så undersøger serien, hvad de seks biltyve egentlig lavede i industrikvarteret en vinternat, iført hvide overtræksdragter og elefanthuer.