Billige logins til Netflix, Spotify og flere andre tjenester sælges på nettet

Politiet advarer mod at købe de billige logins. Det kan være ulovligt.

Logins til TV 2 Play, Stofa, C More, Viaplay, Netflix, D Play og HBO bliver solgt til billige penge på det åbne internet.

En veldesignet hjemmeside, et par klik på nettet og betaling med bitcoins.

Så lidt skal der til for at købe billig adgang til tjenester som Yousee, Stofa og TV 2 Play.

For selvom det formentlig er ulovligt, sælger flere lyssky hjemmesider logins til adskillige medier og streamingtjenester - både danske og udenlandske.

Det fortæller den nyudklækkede student Thomas, som flere gange har købt sig adgang til musik, film og serier på den måde.

- Jeg har købt en masse hackede konti til blandt andet Netflix, Spotify og Viaplay, siger han i et anonymt interview med DR Nyheder.

Han har vist DR Nyheder adskillige eksempler på salget.

For et engangsbeløb på nogle få euro, omkring 38 kroner, kan man for eksempel lægge et Netflix-abonnement i indkøbskurven, som gælder et helt år.

Når beløbet er overført i bitcoins eller via Paypal, får brugeren tilsendt et login, som indeholder en anden persons mail og password.

- Det er typisk op til 80 til 90 procent billigere, end hvad du normalt giver, og så har du en masse forskellige tjenester i stedet for at betale fuld pris for én, så det har givet god mening for mig, siger Thomas.

Normalt koster det omkring 100 kroner om måneden at se serier hos Netflix.

  • Logins til streamingtjenester som Viaplay, sportskanaler, netaviser, musiktjenester og lydbogssider bliver også solgt på det åbne net.
  • En udbyder af logins tilbyder hjælp, hvis der opstår problemer inden for den første måned.
  • Betalingen kan ske på flere forskellige måder.
1 / 3

Lover nyt login

Kundeservicen på de lyssky sider er i top, fortæller Thomas.

- Typisk kommer de alle sammen med en garanti, så hvis der går to måneder, og personen ændrer sin adgangskode eller har opsagt sit abonnement, så skriver du til sælgeren. Så går der cirka et par dage, og så har du fået en ny konto, uden du betaler ekstra, siger han.

Flere fra vennekredsen har gjort det samme. Faktisk er Thomas af den opfattelse, at køb og salg af billige loginoplysninger fra uvidende personer rundt omkring i verden er udbredt.

- Det er loginoplysninger fra andre danskere, deres mailkontoer, deres telefonnumre og deres adgangskode, siger han.

Politiet kender ikke til fænomenet

Det er Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, som står for efterforskningen i sager om tyveri af tv-signaler, logins og andre såkaldte intellektuelle rettigheder.

Her har man ikke det store kendskab til køb og salg af billige logins, fortæller vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein. Han kalder det en ny tendens.

- Vi har set sager, der minder om det her, men lige nu har vi ikke nogen konkrete sager med logins, man kan købe, siger han.

Derfor ved politiet heller ikke, hvordan almindelige folks logins til forskellige tjenester kan ligge til salg på nettet.

- Enten er de pågældende tjenester blevet hacket af nogle onde forbrydere, som deler deres signal ud og tager betaling for det. Det kan også være enkeltbrugere, som er blevet hacket, og så er deres profiler blevet delt. Og det kan være, at nogen har købt adgang og videreformidler signalet til en større gruppe, lyder det fra Michael Lichtenstein.

Det sidste tror den unge køber af logins ikke på.

Han regner med, at loginoplysningerne stammer fra privatpersoner, der enten er blevet hacket eller på anden måde har fået afluret deres mailadresse og password, hvorefter oplysningerne er blevet sat til salg på nettet.

Michael Lichtenstein, vicepolitiinspektør ved Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK.

"Klart ulovligt"

Politiet advarer folk mod at købe de billige logins.

- Det er min klare overbevisning, at det er klart ulovligt, siger Michael Lichtenstein.

Købere af de billige logins bør derfor tænke sig godt om:

- Når man som bruger går ind på en side, der ikke er den officielle udbyders side, bør man være mistænksom. Særligt hvis man får varen tilbudt til en pris, der er langt under normal standard, bør man være på vagt, om det så er et tv-signal eller en Lacoste-trøje. Og man kan godt risikere at få besøg af politiet, lyder det.

Vicepolitiinspektøren husker mulige købere på, at de snyder producenterne af serier, film og tv for penge, der ellers kunne gå til at producere nyt indhold.

Samtidig opfordrer han folk til jævnligt at skifte kodeord, så andre ikke kan misbruge det.

Netflix kender til den sorte handel

Den amerikanske streamingtjeneste Netflix kender til det sorte marked for handel med logins.

- Vi sørger for at deaktivere kontoer, som efter vores vurdering er blevet misbrugt, ligesom vi advarer vores kunder og beder dem om at skifte deres kodeord, lyder det i en udtalelse fra Netflix.

- Når du ser folk, som tilbyder livslang adgang til Netflix, så er det simpelthen ikke sandt. Vi er en abonnementsservice, hvor brugeren skal betale for sin konto hver måned, slår Netflix også fast.

Sådan ser udbuddet ud på en af de sider, der sælger logins.

Tænker ikke på rigtigt og forkert

For Thomas vejer hensynet til medievirksomhederne eller de folk, der køber logins på lovlig vis, ikke tungt.

Er det ikke forkert at købe uautoriserede logins? Bør man ikke gå ind på for eksempel TV 2's hjemmeside, oprette sig som bruger og betale?

- Jo, det burde man helt klart gøre, for man snyder ikke kun den person, der betaler for det. Man snyder også firmaerne for en hel del penge. Men når man ser, at man kan spare nogle penge, så er det ikke altid, man tænker på, hvad der er rigtigt og forkert, siger han.

Det kunne være min Netflix-konto, som du har købt dig billig adgang til. Synes du ikke, at du snyder mig, når jeg betaler fuld pris?

- Jo, det kan man godt sige, men det går ikke ud over dig, for du kan stadig bruge din konto. Jeg bruger den bare med dig også, siger han.

Redaktionen kender Thomas rigtige identitet.