Allerede sidste år havde byrådspolitikerne i Randers adgang til billeder, som viser et begyndende jordskred hos Nordic Waste.
DR har tidligere beskrevet, at Randers Kommune flere gange er blevet spurgt om risikoen for jordskred på Nordic Waste - og at risikoen er blevet affejet hver gang.
I løbet af 2023 rejste flere byrådspolitikere en række spørgsmål om Nordic Waste og de daværende forhold på og ved pladsen.
Ifølge byrådsmedlem Anker Boje (S), der også er medlem af kommunens miljø- og teknikudvalg, har Randers Kommune og samtlige 31 byrådsmedlemmer haft adgang til billeddokumentation, som de burde have reageret kraftigere på.
Billederne fremgår under et af flere punkter om Nordic Waste og skulle have været på dagsordenen i april, men blev i stedet behandlet på byrådsmødet den 26. juni. Her påpeger byrådsmedlemmerne Bjarne Overmark (Beboerlisten) og Frida Valbjørn Christensen (Ø) - med henvisning til tre billeder - at der er et jordskred på pladsen.
Anker Boje havde efter eget udsagn set billederne forud for offentliggørelsen, og de var medvirkende til at styrke hans interesse for Nordic Waste og de spørgsmål, han rejste i den forbindelse.
- Det er derfor, at vi har reageret, som vi har. At andre ikke tænker sådan, må de selv redegøre for. Jeg var i hvert fald noget overrasket, siger han billederne.
Tæt på kollaps
Lige nu bevæger op mod 6.000.000 ton lettere forurenet jord fra virksomheden sig mod landsbyen Ølst og Alling Å syd for Randers.
Selvom jordskreddet for nu mister fart, har Cowi konkluderet, at det i værste fald kan begrave byen.
Billederne på byrådets dagsorden viser, hvordan situationen på pladsen så ud i foråret.
- Man kan blandt andet se en hal, der er ved at kollapse. Taget er ved at vælte. Spærret er helt bukket, og jorden står ind i hallen, fortæller Anker Boje.
Ifølge Anker Boje stammer billederne fra tidligere medarbejdere og andre med kendskab til området. Han forstår ikke, hvorfor de ikke dengang gav anledning til større reaktioner fra Randers Kommune.
- Kommunen anerkender, at der er jordskred, men hvad de gør for at stoppe det, ved jeg simpelthen ikke. Jeg tror, at man lægger sin lid til Nordic Waste og siger, at de må få det løst, siger han.
- Vi har i hvert fald bare gjort opmærksom på det, og vi har ikke fået en tilbagemelding på, hvis ansvar det er.
Kendte til skred
Borgmester i Randers, Torben Hansen (S), har ikke ønsket at stille op til interivew om sagen.
Sidste år svarede forvaltningen om de tilsendte billeder af jordskreddet, at de var bekendt med lerskreddet, og at det blandt andet skyldtes grundens plastiske ler og en stor lastvognstrafik.
- Hertil kan forvaltningen oplyse, at forvaltningen er bekendt med lerskreddet fra tilsyn på virksomheden, står det beskrevet.
Nordic Waste, der siden er gået konkurs, har tidligere oplyst i en pressemeddelelse, at jordskreddet har "overrasket både Nordic Waste, eksperter og myndigheder."