Betjente er anklaget for at posere smilende foran lig, dyppe fingeren i kokain og filme nøgen borger på bagsædet af politibil

Videoen af den smilende betjent og det nøgne lig blev optaget på Snapchat.

De to betjente risikerer at miste deres arbejde.

To politibetjente er selv endt på den forkerte side af loven i en sag, der handler om embedsmisbrug.

Tilbage i februar 2020 blev de to betjente, begge 35 år gamle, kaldt ud til en privat adresse i København, hvor der lå en død person.

Her tog den ene, Betjent X, sin mobiltelefon og begyndte på Snapchat at filme sin kollega, Betjent Y, som poserede grinende og lavede fremstrakte arme ved siden af den afdødes hoved, som var smurt ind i størknet blod.

Det er i hvert fald anklagemyndighedens opfattelse, som har rejst tiltale mod de to betjente.

DR Nyheder har fået aktindsigt i anklageskriftet, og her fremgår det, at betjenten, der filmede liget og sin kollega, også er tiltalt for at filme på ligets kønsdele, mens han fremsatte hånende og nedværdigende bemærkninger som eksempelvis "Shiiit, wops siger den så", lyder det i anklageskriftet.

På adressen fandt de to betjente rester af euforiserende stoffer på en tallerken, og Betjent Y dyppede ifølge anklagemyndigheden sin finger i stoffet og tog fingeren op til tungen og erklærede, at der var tale om kokain.

Betjent X er desuden tiltalt for i to tilfælde at have filmet personer, som var frihedsberøvet. Det ene forhold skete ifølge anklagemyndigheden knap en uge efter hændelsen i lejligheden.

Her kørte Betjent X rundt i en patruljevogn med en person, der var administrativt frihedsberøvet og nøgen. Mens betjenten filmede, kom han ifølge anklagemyndigheden med ydmygende bemærkninger som "Hvad så, er du frisk eller hvad? Er du fresh eller hvad?"

Han er desuden tiltalt for at have brudt færdselsloven, fordi han brugte sin telefon, mens han kørte bil.

Nævnt i årsberetning

Sagen så første gang offentlighedens lys i foråret, da Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) offentliggjorde sin årsberetning. Her opremser DUP årets klage- og disciplinærsager, som betjente er en del af.

Her blev det beskrevet, at betjentene var sigtede, men nu er der rejst tiltale.

Advokat Martin Cumberland er forsvarer for Betjent Y, der er tiltalt for at posere foran liget og for at putte kokain op til sin tunge.

Han fortæller, at hans klient nægter sig skyldig, men han erkender de faktiske forhold i forhold et, men han afviser, at han vidste, at der blev filmet.

- Ja, han har poseret, men det er ikke i sig selv groft nok til at, at han kan blive dømt efter straffelovens paragraf 115, siger Martin Cumberland.

Kokain-forholdet ryster han på hovedet over og afviser, at det skulle være sandt.

Ifølge Martin Cumberland er det "helt håbløst", at sagen bliver ført som en domsmandssag. Det gør anklagemyndigheden, når man kræver den tiltalte idømt en fængselsstraf, og det forstår advokaten ikke.

- Når man kigger på andre lignende sager, så plejer man at kunne løse det med en bødestraf, så jeg synes, at det er helt håbløst, at man fører sagen som en domsmandssag, siger han.

Hvis betjentene skulle gå hen og blive dømt og modtage en fængselsstraf, vil det samtidig betyde et farvel til dansk politi, for Rigspolitiets regler siger, at man ikke kan arbejde i dansk politi med en fængselsstraf på cv'et.

Det er dog mest realistisk, at der bliver tale om en betinget fængselsdom. Men også det vil formentlig medføre et exit fra politiet.

Sagen er indtil videre forhåndsberammet til maj næste år ved Københavns Byret. Ifølge tiltalen skete forbrydelserne i februar 2020, og dermed vil det efter alt at dømme gå lidt under 2,5 år, til sagen kommer for retten.

Og det er alt for lang tid, mener Martin Cumberland.

- Det er stærkt belastende og indgribende for min klient, at der skal gå så lang tid, før den behandles i retten, siger han.

Martin Cumberlands klient arbejder fortsat i politiet, men er blevet flyttet til en anden afdeling, indtil sagen er afsluttet.

Statsadvokaten i København, som fører sagen for anklagemyndigheden, har ikke ønsket at stille op i til et interview, men i en skriftlig kommentar skriver statsadvokaten:

- Efter en konkret vurdering af sagens omstændigheder har Statsadvokaten i København besluttet, at sagen bør rejses som en domsmandssag med påstand om fængselsstraf. Statsadvokaten kan på nuværende tidspunkt ikke gå nærmere ind i baggrunden for den vurdering eller sagens detaljer i øvrigt, da sagen nu skal behandles i retten.

Trine Maria Ilsøe er retskorrespondent i DR Nyheder.

Advokat Stine Gry Johannessen er forsvarer for den anden tiltalte betjent. Hun fortæller, at også hendes klient nægter sig skyldig.

- Det er ikke forstået på den måde, at han bestrider de faktiske forhold. Men han bestrider, at der skulle være tale om embedsmisbrug efter straffelovens paragraf 155.

Stine Gry Johannessen siger, at der skal være en særlig grovhed, før man kan tiltales efter bestemmelsen. Og så forstår hun ligesom Martin Cumberland heller ikke, hvorfor sagen er rejst som en domsmandssag.

- Hvis du kigger i DUP's årsberetninger gennem årene og kigger på adfærdssagerne, så synes jeg, det er meget voldsomt, at man har rejst den her sag, siger hun.

Retskorrespondent: Giver mindelser om udlandet

Ifølge DR Nyheders retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe, er der tale om en meget alvorlig sag, og hun kalder det "grove anklager".

Hun forklarer, at det er opsigtsvækkende, når politibetjente tiltales i straffesager.

- Når politiet finder en død person, skal den afdøde behandles med respekt, og når der så er en anklage om, at politibetjente har gjort det stik modsatte, kan det gå det ud over tilliden til politiet.

- Derfor er det altid ekstra alvorligt, når det er ansatte i politiet, der bliver tiltalt for nedværdigende behandling. I denne sag er der endda anklager om yderligere to tilfælde, hvor den ene betjent har opført sig krænkende overfor personer, som han ellers er forpligtet til at passe på. Det giver mindelser om episoder, vi normalt kun kender fra udlandet, siger Trine Maria Ilsøe.

Artiklen er opdateret klokken 08.27 med en kommentar fra advokat Stine Gry Johannessen.