- Selvfølgelig er det ikke rimeligt, hvis det er børnene i Randers og de gamle, der skal betale den her regning.
Sådan lød det tidligere på året fra statsminister Mette Frederiksen, da hun stod foran pressen i jordmasserne ved Nordic Waste.
Men nu tyder alt alligevel på, at besparelser snart kan ramme borgerne i Randers Kommune.
De 150 millioner kroner, kommunen har fået fra staten til oprydning efter Nordic Waste-skandalen, er for længst brugt.
Derfor er det nu de randrusianske skatteborgere, der må lægge ud for den voksende millionudgift, indtil forureneren måske selv kommer til at betale efter en retssag.
Og det er ikke rimeligt, mener SF og DF.
Under spørgetiden på Christiansborg onsdag opfordrede de derfor miljøminister Magnus Heunicke (S) til at finde en løsning, der sikrer Randers Kommune økonomisk. Men sådan gik det ikke.
- Både Mette Frederiksen og Magnus Heunicke har lovet, at borgerne i Randers ikke skulle betale regningen. Men det, der ender med at ske, er, at man beder alle velfærdsområder i Randers Kommune om at spænde livremmen ind, så man kan betale for oprydningsarbejdet, siger Nick Zimmermann fra Dansk Folkeparti.
Minister afviser løftebrud
Fra SF og DF blev der i Folketingssalen lagt op til en løsning, hvor Randers Kommune ikke bliver tvunget ud i store besparelser ved de kommende budgetforhandlinger. Men fra miljøministeren lød det, at det er Randers Kommunes ansvar.
En melding, der fik særligt Nick Zimmermann op i det røde felt, så han kastede ord som "løftebrud" og "lodret løgn" efter ministeren, der dog pure afviste den beskyldning.
- Jeg kan fuldstændig afvise, at der skulle være tale om løgn eller løftebrud. Staten har givet ekstraordinært store tilskud til Randers i den her meget vanskelige og exceptionelle situation, ligesom staten selv har afholdt regninger (50 mio. kr., red.) i den periode, hvor vi havde ansvaret for håndtering af situationen deroppe. Så vi har 1:1 levet op til de ting, vi har sagt, lød det fra ministeren.
Han understregede desuden, at Randers Kommune også har fået hjælp i form af rådgivning og Kammeradvokatens vurdering af, hvilke virksomheder bag Nordic Waste, der kan rettes økonomiske krav mod.
- Vi har ikke givet Randers Kommune en blankocheck, hvor staten tager hele regningen. Vi har givet ekstraordinært tilskud, og det er der en grund til. For der findes også andre kommuner med miljø- og klimarelaterede problemer og store opgaver, fastslog miljøministeren.
Vil samle partiledere
Det svar faldt ikke i god jord hos SF og DF, som nægter at kaste håndklædet i ringen.
Ministeren henviser til, at det ifølge lovgivningen er kommunens ansvar at rydde op og lægge ud. Er det så ikke rimeligt, at det også er det, der kommer til at ske fremadrettet i den her sag?
- Nej, det er under ingen omstændigheder rimeligt, at en statsminister og en miljøminister løber fra et løfte om, at de vil betale regningerne. Det er jo fuldstændig vanvid, siger Nick Zimmermann.
Nick Zimmermann fortæller, at han nu vil forsøge at samle de østjysk valgte folketingsmedlemmer, mens Morten Messerschmidt vil forsøge at samle partilederne til en genoptagelse af sagen om det økonomiske efterspil.