Beskyldninger om inhabilitet afbryder retssag mod Dan-Bunkering

Retsformand aflyste eftermiddagens retsmøde om jetbrændstof til Syrien efter oplysninger om et af rettens medlemmer

Retten i Odense skal onsdag tage stilling til beskyldninger om inhabilitet mod "et af rettens medlemmer" i sagen om Dan-Bunkering. (Photo: Claus Fisker / Ritzau Scanpix) (Foto: © Claus Fisker, Scanpix Denmark)

Retssagen mod den fynske virksomhed Dan-Bunkering for sanktionsbrud tog en overraskende drejning tirsdag i Retten i Odense.

Da retsmødet skulle genoptages efter frokostpausen, bad forsvarerne om et møde bag lukkede døre med retsformand Jens Lind og de to senioranklagere fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK.

Fyrre minutter senere vendte retsformand Jens Lind tilbage i retssalen og meddelte, at han aflyste resten af dagens retsmøde. Han begrundede det med, at "der er rejst spørgsmål ved habiliteten hos et af rettens medlemmer".

Det blev ikke oplyst, hvem af rettens medlemmer, der er rejst tvivl om. Det kan være enten retsformanden selv eller en af de to lægdommere. På dommerbænken er der også to suppleanter, for henholdsvis retsformanden og lægdommerne.

Afgøres i morgen

Retsformand Jens Lind sagde, at han onsdag morgen vil komme med flere oplysninger, når retten igen skal mødes. Herefter skal retten tage stilling til, om der er et problem med habilitet, og hvad der videre skal ske.

Hverken forsvarere eller anklagere havde mange kommentarer, da de forlod retten tirsdag eftermiddag. På et spørgsmål om, hvilke konsekvenser det vil få, lød svaret fra Dan-Bunkerings forsvarer, Jacob Skude Rasmussen:

- Det vil blive blæst ud over det hele i morgen.

Han oplyste også, at de oplysninger, der blev lagt frem bag lukkede døre, er ny viden.

Senioranklager Anders Rechendorff ønskede ikke at spekulere i, om de nye oplysninger betyder, at sagen skal gå om:

- Jeg kan sige så meget, at jeg tror, det her er en situation, der kommer bag på alle.

Anklagerne sluttede tirsdag formiddag en flere dage lang gennemgang af de 33 handler, som Dan-Bunkering er tiltalt for. Tiltalen går på, at virksomheden fra 2015 til 2017 leverede jetbrændstof til russiske skibe, der sejlede det videre til Syrien. Det var ifølge tiltalen i strid med sanktioner, EU havde indført for at forhindre, at civilbefolkningen led under bombetogter i den syriske krig.

Dan-Bunkering er tiltalt for at have leveret jetbrændstof til russiske tankskibe, blandt andet Mukhalatka, som så sejlede jetbrændstoffet til Syrien. Her er Mukhalatka fotograferet i en havn i Sortehavet i 2019. (© (c) DR)

Afhøringerne af de tiltalte i sagen skulle efter planen begynde onsdag. Men nu skal retten først tage stilling til spørgsmålet om inhabilitet.

Oliemilliardær som vidne

Inden retsmødet blev afbrudt kom det tirsdag formiddag frem, at ejeren af Dan-Bunkering og Bunker Holding, Torben Østergaard-Nielsen, er indkaldt som vidne i sagen.

Det fortalte Dan-Bunkerings forsvarer under retsmødet.

Torben Østergaard-Nielsen ejer Bunker Holding og Dan-Bunkering, der har hovedsæde i Middelfart og blandt andet tjener penge på at levere brændstof til skibe i hele verden.

Torben Østergaard-Nielsen er i dag en af Danmarks rigeste personer. Han stiftede Dan-Bunkering for 40 år siden og står nu i spidsen for den verdensomspændende koncern, United Shipping and Trading Company, som de to tiltalte selskaber indgår i.

Inden Torben Østergaard-Nielsen indtager vidneskranken, skal en af hans nære medarbejdere gennem mange år, Keld Demant afhøres i retten. Keld Demant er administrerende direktør i Bunker Holding og tiltalt i sagen med krav om fængselsstraf.

Udover topdirektøren skal repræsentanter for de to tiltalte selskaber, Dan-Bunkering og Bunker Holding, skal afhøres. Alle nægter sig skyldige.